Een snelle hap gemaakt voordat ik wijncursus ging geven. Snel, maar niet simpel. De inspiratie was een gerecht dat ik drie jaar geleden op Capri bij Ristaurante Pizzeria Aurora at. Dat klinkt als een goedkoop tentje, maar de rekening voor onze lunch verklapte anders. We hadden al gewaarschuwd moeten zijn toen we op het terras ervoor een hele serie foto’s zagen waar de eigenaresse trots poseerde met diverse nationale en internationale bekendheden (Agassi en Federer, Beyonce en Mariah Carey, Cameron Diaz en Sarah Jessica Parker, Danny DeVito en Stephen Spielberg, en modekoningen Armani en Valentino, om er een paar te noemen).

Golf van NapelsCapri
Dit kleine eiland voor de kust van Napels wordt gedomineerd door de Monte Solaro (598 meter). Het eiland is sinds de Romeinse oudheid al geliefd vanwege zijn schoonheid en fraaie uitzichten. Keizer Augustus was er in 24 v.Chr. en keizer Tiberius heeft tijdens zijn regeerperiode lange tijd op het eiland gewoond en van hieruit Rome bestuurd (van 27 tot 37 n.Chr.).

De meeste veerschepen of draagvleugelboten vanuit Napels komen aan in de Marina Grande aan de noordzijde van het eiland. Op Capri zijn nog ruïnes van mooie luxe Romeinse villa’s te zien, zoals Villa Jovis en Villa San Michele.

Als je van stevig wandelen houdt, moet je zeker de Via Krupp bekijken. Deze steile 1,3 kilometer lange historische voetweg ligt aan de zuidkant van het eiland en is in de rotswand van de Monte Castiglione uitgehouwen. Het hoogteverschil is zo’n honderd meter. De weg werd door de Duitse industrieel Friedrich Alfred Krupp aangelegd. Rond de eeuwwisseling verbleef hij in de wintermaanden regelmatig op het eiland. De weg wordt regelmatig gesloten voor herstelwerkzaamheden aan de rots, maar biedt een fabuleus uitzicht.

Liefhebbers van grotten komen aan hun trekken bij de beroemde Grotta Azzurra, de Blauwe Grot.

(c) vinissima

Jetset
Capri is nu vooral een eilandje voor jetset, en als je eenmaal met de kabelspoorweg (Funicolare) naar boven bent gegaan, zit je in het centrum van Capri, maar ook in een andere wereld. Op La Piazetta, het hoofdpleintje in het hooggelegen stadje met een aantal beroemde bars en de barokke kerk Santo Stefano, zie je het meteen. Vroeger was hier de vismarkt, maar nu lopen er chique toeristen rond. In het piepkleine stadje struikel je over de luxe boutiques met mode, design, parfum en sierraden. Alle dure merken zijn er. Dolce & Gabbana, Fiorucci, Versace, Hermès, Balenciaga, Bulgari, noem maar op. Nog niet uitgeshopt? Dan zijn er gelukkig ook nog Louis Vuitton, Prada en Valentino. En uiteraard zijn er voldoende vijf-sterrenhotels voor de verwende gasten.

Pasta bij Aurora
Bij Aurora genoten we van een mooi lunchmenu om ons 5-jarig samenzijn te vieren. De pasta met kreeft beviel erg goed (zie foto links bovenaan). Ik maakte een eigen variant, waarbij ik me de ingrediënten en vooral de smaken van destijds bij Aurora probeer te herinneren. Mijn variant is: pasta met kreeftenfond en tomatenjus, mini-courgette en gamba. Voordat ik de keuken inging, had ik nog geen idee hoe ik ’t zou aanpakken. Goeie poging, al zeg ik het zelf.

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • Pot kreeftenfond (350 ml)
 • Bakje mini-courgette, in kleine schuine stukjes van 1-2cm gesneden (je mag ook kleine groene asperges gebruiken als je die lekkerder vindt)
 • 6 grote trostomaten, ontveld en in grove stukken gesneden (ontpit hoeft niet, je zeeft het later)
 • 10 kerstomaatjes in 2 takjes van 5
 • 12 rauwe tijgergarnalen of gamba’s, waarvan 6 heel en de rest in stukjes gesneden
 • 4EL olijfolie
 • 250 gr pasta, bijvoorbeeld fettuccine all’uovo No. 103 van De Cecco, of linguini
 • Peterselie om te garneren

Bereiding

 • Verwarm de gril van de oven alvast.
 • Verwarm de kreeftenfond, doe de trostomaten erin en kook ca. 10 minuten, waarbij de vloeistof ook inkookt.
 • Zeef de vloeistof en doe terug in de pan en kook eventueel nog wat meer in. Breng op smaak met zout en peper.
 • Doe de kerstomaatjes in een ovenschaal, druppel er wat olijfolie over en bestrooi ze met grof zeezout. Zet de ovenschaal onder de gril en gril de tomaatjes zodat ze warm worden, een beetje openbarsten en lekker zoet worden. Dat duurt ca. 10 minuten (afhankelijk van je ovenstand en de afstand tot de gril).
 • Wok ondertussen de plakjes courgette kort (1-2 minuten) in olijfolie.
 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen (de fettuccine No. 103 moet maar 4 minuten) en giet af.
 • Doe de gamba’s of tijgergarnalen in de kreeftenfond, ze het vuur niet te hoog en gaar ze in ca. 2 minuten. Doe de courgetteplakjes erbij en warm alles goed door.
 • Hussel nu de pasta erdoor en serveer.
 • Garneer met de drie grote gamba’s en een takje kerstomaatjes bovenop en een takje peterselie.

Buon appettito!