Romige mosselen met venkel, mierikswortel, citroen en dille

Zo. Mijn eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen, supermooie grote jumbo-mosselen (jumbo = 45-55 mosselen per kilo volgens de sortering van seizoen 2024-2025). Dit keer weer in een nieuwe variant: romige mosselen met venkel, mierikswortel, citroen en dille. Wat veel ingrediënten wellicht, maar ik kon niet kiezen tussen venkel-citroen-dille of mierikswortel-dille. De combinatie werkte gelukkig erg goed. En ik maakte er een lekker mosselsausje bij zoals de Belgen die veel maken.

De aanleiding voor de variant met venkel, mierikswortel en dille was dat ik van mijn neef uit Stockholm een Zweedse wijn kreeg, de Askesäng van Kullabergs Vingård! Ik wilde die wel eens bij deze mosselvariant proeven. Het werd echt genieten! De mosselen waren heerlijk en de Zweedse wijn verraste absoluut. Zuiver, vol en in balans.

De aanleiding voor de variant met venkel, mierikswortel en dille was dat ik van mijn neef uit Stockholm een Zweedse wijn kreeg, de Askesäng van Kullabergs Vingård!

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kilo mosselen
  • 1 venkel, in blokjes
  • 1 prei, in ringetjes
  • 25gr boter
  • 200ml droge witte wijn of Nouilly Prat
  • 1EL geraspte mierikswortel (potje)
  • 1EL grove mosterd
  • Sap van 1 citroen
  • 125ml slagroom
  • 6 takjes verse dille, grof gehakt
  • Versgemalen peper

Bereiding

  • Spoel de mosselen in ruim koud water. Controleer ze en verwijder beschadigde en openstaande schelpen.
  • Verhit de boter in een mosselpan of wok. Voeg venkel en prei toe en bak een paar minuten zachtjes. Voeg wijn, slagroom, citroensap, mierikswortel en mosterd toe en breng aan de kook.
  • Kook een paar minuten zodat de venkel zachter wordt. Voeg dan de dille toe.
  • Voeg de mosselen toe en schep alles om. Doe de deksel op de pan en kook in totaal ca. vijf minuten tor alle schelpen open zijn. Schep regelmatig om. Breng de mosselen op smaak met peper (zout is niet nodig).
  • Haal de pan van het vuur af en bestrooi met nog wat dille. Steek er eventueel partjes citroen tussen en dien op. Geef er desgewenst wat dipsausjes bij zoals onderstaand mosselsausje.
moselen met venkel en dille

Belgisch mosselsausje
Vermeng wat mayonaise met grove mosterd of dijon-mosterd en een beetje (cider)azijn. Breng op smaak met versgemalen peper.

Kullabergs Vingård Askesäng 2022

Wijntip: kies voor mooi fris wit vanwege de venkel en dille en het citroensap. Beetje romigheid mag vanwege de slagroom erin. Ik koos voor een verrassende wijn die ik van mijn neef uit Stockholm had gekregen, de 2022 Askesäng van Kullabergs Vingård. De wijn komt uit Nyhamsläge in de regio Skåne, helemaal in het zuidpuntje van Zweden en is van de druivenrassen souvignier gris en solaris.

Souvignier gris is een kruising uit 1983 (Freiburg) tussen de blauwe cabernet Sauvignon en de witte Duitse bronner (die is weer een kruising van merzling x zarya severa × st. laurent. ). Het is dus een kruising tussen een blauw en een wit druivenras. Hierdoor is een bijzondere lichtroze druif ontstaan die een frisse wijn oplevert. Souvignier Gris combineert de kracht van cabernet sauvignon met de frisheid van bronner. De frisse en fruitige tonen lijken op die van citrusvruchten en verder lijkt wijn van het ras op een bloemige pinot blanc.

Solaris is een hybride druivenras en een kruising uit 1975 (ook ontwikkeld in Freiburg) tussen merzling x geisenheim 6493 (de laatste weer een kruising van o.a. zarya seveea x muscat ottonel). Het ras is een verre verwant van riesling en pinot gris. Wordt veel aangeplant in onder andere Nederland, Duitsland en Zweden. Het bouquet van solaris is bloemrijk met tonen van ananas en vertoont vaak een zweempje honing, dat in de Aksesäng weliswaar ontbrak. De zuurgraad is van nature relatief mild. De lichte vettigheid kan lijken op chardonnay.

De druiven worden laat, in oktober, geoogst. Ze worden geperst en vergist in zowel barriques als rvs-tanks. Een deel van de wijn ondergaat een malolactische vergisting waarbij appelzuur omgezet wordt in het mildere melkzuur. Hierdoor krijgt de wijn wat zachtere zuren en wordt ronder, altijd prettig in noordelijk gelegen wijngebieden.

De wijn is droog en fris met een fijne zuurgraad. Tonen van citroen die overgaan in perzik en exotisch fruit als de wijn wat warmer wordt in het glas. Klein aangenaam bittertje. Subtiele houttonen en romigheid. Licht romig botertje in de neus en mond. Zuiver. Mooi. Zeker verrassend voor een Zweedse wijn van hybride rassen. Perfecte wijn! Erg van genoten bij de mosselen, maar kan ook heel goed bij gevogelte of gebakken vis.