Het witte goud is er weer! Gisteren voor het eerst weer asperges gegeten. En natuurlijk meteen de schillen bewaard voor de soep! Zo lekker! Nou heb ik al heel wat aspergesoepjes gemaakt, zoals met serranoham, met Hollandse garnaaltjes en paling, of met garnaaltjes en basilicumolie, met aardappel en dragon, met gamba’s en saffraan etc., maar ik vind het telkens weer leuk om nieuwe varianten te maken. Deze keer was mijn uitgangspunt een restje witte wijn en maakte ik romige aspergesoep met wijn. NB Ik ga er hier vanuit dat je de dag ervoor asperges hebt gekookt (2 kilo voor 4 personen + 8 asperges extra voor deze soep).
Ingrediënten (4 personen)
- Schillen en ca. 1 liter kookvocht van 2 kilo asperges (‘ouderwets’ normale portie voor 1 persoon is een pond; gooi je schillen en kookvocht dus niet weg en maak de dag erna een lekker soepje!)
- Bewaar gekookte 8 asperges van de dag ervoor en snij deze in stukjes van ca. 2 cm; hou de kopjes apart
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 100ml witte wijn
- 200ml slagroom, waarvan ca. een derde (net niet helemaal stijf!) opgeklopt
- Optioneel: ½ bouilonblokje
- Nootmuskaat, vers geraspt
- Zout en peper
- 2EL bloem
- 25gr boter
Bereiding
- Tip: als je asperges gekookt hebt en aan tafel gaat, kun je meteen de schillen een kwartier koken in het kookvocht van de asperges. Voeg er meteen een half blokje (kruiden)bouillon aan toe. Laat het kookvocht dan afkoelen voordat je het kookvocht zeeft en in een fles doet en in de koelkast bewaart tot de dag erna. Doe je dit pas de dag dat je de soep maakt, dan moet je de schillen op dat moment koken in de bouillon en zeven zodat je de schillen eruit haalt.
- Smelt boter in een pan met dikke bodem. Fruit het sjalotje zachtjes in de boter.
- Maak nu een roux. Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat het even doorkoken tot de roux iets kleur heeft gekregen. Zo gaat de meelsmaak van de bloem af.
- Voeg voorzichtig in delen het kookvocht van de asperges erbij en daarna de wijn en de slagroom. Verwarm de soep. Roer goed met een garde tot alles klontvrij is.
- Voeg de gare aspergestukjes weer toe en warm goed door.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Schep de soep in warme soepkommen. Garneer met een dotje slagroom, wat gesnipperde bieslook en de aspergekopjes. Dien heet op.
Tip: als je de soep een tikje frisser wilt maken, kun je nog een kneepje citroensap toevoegen.
Geef een reactie