aspergesoep met gambas en saffraan

Gisteren at ik de laatste asperges van het seizoen. Ik bewaarde het kookvocht en de schillen en kookte nog een paar extra asperges om soep mee te maken. Vandaag dus de allerlaatste aspergesoep van dit aspergeseizoen. Nu weer driekwart jaar wachten op het witte goud. Zucht.

Ik wilde dit keer weer een ander aspergesoepje maken. Omdat ik net een zak diepvriesgamba’s had gekocht, leek me dat samen met een plukje saffraan wel een lekkere variant. Het was heerlijk! Maar met 31 graden was het wel superwarm om midden op de dag achter het fornuis te staan! Maar het soepje hebben we heerlijk op ons terras in de schaduw opgegeten. Wat kan de zomer toch fijn zijn!

Ik wilde dit keer weer een ander aspergesoepje maken. Omdat ik net een zak diepvriesgamba’s had gekocht, leek me dat samen met een plukje saffraan wel een lekkere variant.

Ingrediënten (2 personen)
PS Ik ga er hierbij vanuit dat je een kilo asperges hebt gekookt (met een klontje roomboter, wat zout en een schepje suiker)

  • Schillen en ‘kontjes’ van ca. 1 kilo geschilde asperges en kookwater van de gekookte asperges
  • 4 asperges, geschild en in stukken van ca. 2 cm (kopjes achterhouden)
  • 1 bouillonblokje, groente (als je geen kookvocht hebt van eerder gekookte asperges: dan 1 liter groentenbouillon)
  • 75ml witte wijn (mag je evt. ook weglaten)
  • 100ml (slag)room
  • 1 plukje saffraan
  • Zout en versgemalen peper
  • 6 gamba’s
  • Wat gehakte bieslook
  • 1 ½ EL bloem
  • Boter om in te bakken
aspergeschillen voor soep

Bereiding

  1. Verwarm het kookvocht en voeg een bouillonblokje toe. Gebruik ongeveer een liter kookvocht/bouillon. Als je bij het koken van de asperges geen suiker toevoegde, voeg je nu een klein schepje suiker toe.
  2. Kook de aspergeschilletjes een kwartier in de bouillon zodat de smaak in de bouillon trekt. Zeef het en vang de vloeistof op.
  3. Laat een plukje saffraandraadje inweken in heet water (paar eetlepels water is voldoende).
  4. Maak ondertussen een roux. Smelt boter in een pan met dikke bodem. Doe er 1 ½ EL bloem bij een roer goed door en laat het even sudderen en doorkoken tot de roux bleekgeel is.
  5. Voeg voorzichtig in delen de bouillon erbij. Roer goed met een garde goed door tot een gladde klontvrije massa ontstaat!
  6. Voeg de room, de witte wijn en saffraan met weekwater toe. Roer goed tot dit klontvrij is. Kook ca. 5 minuten goed door.
  7. Voeg de gare aspergestukjes toe en warm goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Bak ondertussen de gamba’s s in een pan (max. 1 minuut per kant) en bestrooi met een beetje zout.
  9. Serveren: giet de aspergesoep in soepkommen of soepborden en garneer met gamba’s en wat gesnipperde bieslook.

Eet smakelijk!