Kombucha proeven

Vinissima’s Grote Hippe Frisdranken Test leidt ons vandaag naar Kombucha. Kombucha, de friszure theefrisdrank met bite. Kombucha bestaat al even, maar is steeds populairder in het frisdrankensegment. Het is gezond en een prima alternatief voor suikerhoudende frisdrank. Bovendien zijn de meeste kombucha’s glutenvrij en vegan, ook een voordeel voor sommige hippe fans.

Kombucha is frisdrank op basis van gefermenteerde thee, suiker en een levende startercultuur. Startercultuur bestaat uit startervloeistof en een zogenaamde SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), die de fermentatie op gang brengt. Je brouwt kombucha een beetje zoals bier, maar bij bier gebruik je gist om suiker in alcohol om te zetten en bij kombucha gebruik je SCOBY om zoet om te zetten in natuurlijke zuren. Karakteristiek voor kombucha is dan ook de wat zure verfrissende ondertoon. Ik ben geen echte theeliefhebber of theedrinker, maar was aangenaam verrast door kombucha! Kombucha werd al in 221 v.Chr, ten tijde van de Tsin-dynastie gedronken; het was toen bekend als de ‘onsterflijkheidsthee’. Kombucha is tegenwoordig in de VS en London al enorm populair, onder andere omdat het minder suiker bevat, maar ook omdat het een ‘toverdrank’ voor je darmsysteem zou zijn vanwege de levende bacteriën en schimmels (hoewel dat niet wetenschappelijk bewezen is). En het drankje is hard bezig om ook Nederland te veroveren. Ik omschrijf het zelf als “friszure theefrisdrank met bite”. Echt een uitkomst als je de laffe appelsap of 0%-‘wijn’ beu bent als je zwanger bent of geen alcohol mag.

Kombucha is hard bezig om ook Nederland te veroveren. Ik omschrijf het zelf als “friszure theefrisdrank met bite”. Echt een uitkomst als je de laffe appelsap of 0%-‘wijn’ beu bent als je zwanger bent of geen alcohol mag. En super verfrissend in de zomer.

Kombucha

Er zijn tegenwoordig aardig wat kombucha’s op de markt. Ik proefde kombucha van vier merken: YAYA, Captain Kombucha, KeVita en Lo Brothers. Kombucha verschilt behoorlijk van smaak en zoetheidsgehalte. Als de drank verder is gefermenteerd, is er meer suiker vergist en … is het eindresultaat droger (= minder zoet en daardoor smaakt het droger, frisser en ‘zuurder’).

  • YAYA Kombucha ginger en Blueberry [ontdekt op de Horecava, te koop bij o.a. Ekoplaza €2,70 voor 0,33L](20kcal/100ml): YAYA Kombucha is Nederlands. Tom Vollebregt ontdekte kombucha tijdens zijn zakenreizen in de VS. Samen met Charlotte Krijger begon hij in 2013 als thuisbrouwer met experimenteren. Begin 2017 openden ze hun brouwerij in Amsterdam West en in mei 2017 werd het merk gelanceerd.
    YAYA Kombucha heeft inmiddels al vier smaken. Original is gefermenteerde thee. Het drankje heeft een citrusachtig fris zuurtje, niet heel veel smaak, maar is wel heel dorstlessend. De ginger heeft een shot koudgeperst gembersap. Fris, lijkt een beetje op gemberbier, niet zoet, zeer aangenaam in smaak. De citra hop is wat hoppig door de infusie met eh …, de citra hop. Zelfde suikergehalte als de ginger, maar oogt wat zoeter. Ruikt en smaakt een beetje naar vlierbloesem. En de blueberry bevat bosbessen en een vleugje pepermunt, waarbij met name de muntsmaak iets overheerst. De ginger is mijn favoriet, echt heel verrassend, verfrissend en lekker!
  • Captain Kombucha, California Raspberry [flesje van 400ml o.a. voor €1,95 bij AH en €2,90 bij Ekoplaza, 1L €4,19 bij Ekoplaza] (23,6kcal per 100ml). Captain Kombucha komt uit Portugal. De California Raspberry is een van de zoetste van de smaken. Heel fruitig van geur en framboosachtig in de smaak. Deze kombucha is ook de zoetste qua smaak die ik van alle kombucha’s geproefd heb. Lekker fruitig, maar wat ‘commercieel’ (mikkend op het grote publiek) door z’n zachtheid en toegankelijkheid, en het mist ook een beetje dat kenmerkende friszure van kombucha. Ook de meeste calorieën van de geproefde merken. Naast de California Raspberry zijn er de smaken original, ginger lemon, cayenne peppers, coconut en pineapple peach splash.
  • KeVita Tart Cherry (maar 15kcal/100ml): Het merk is in 2009 bedacht door de Californische bio-wijnmaker Bill Moses, samen met voedingsdeskundige Chakra Earthsong. In 2016 heeft PepsiCo in Amerika kombuchaproducent KeVita overgenomen. Ik proefde op de Horecava 2019 de Kevita master brew kombucha ‘Tart Cherry’, volgens mij nog niet in Nederland te koop. Glutenvrij, vegan en zelfs kosher. De Tart Cherry is friszuur met een vleugje kersensmaak. Niet heel bijzonder, eerlijk gezegd. Daarnaast zijn er de smaken ‘Pineapple Peach’ en ‘Ginger’.
  • Lo Bros., organic kombucha ginger lemon (met maar 6kcal/100ml] (flesje van 0,33L voor €2,85 bij Ekoplaza): Glutenvrij en vegan. De ginger lemon van Lo Brothers is heel droog en heel fris. Echt super verfrissend voor een zwoele zomerdag. Smaakt een beetje als pittige ginger beer met een schijfje citroen. Lo Bros. Brits en maakt kombucha’s, tonics en organic soda’s. Ze maken naast de ginger lemon ook kombucha in de volgende smaken: original en raspberry lemon, en daarnaast maken ze ook traditional lemonade kombucha en cola kombucha.

Laat nu de zomer maar komen!