Vandaag ging ik aan de slag met het trefwoord ‘rook’. Rook, dan denk je aan vuur en rook en BBQ. Of je denkt aan een rookoventje, gerookte zalm of paling. ‘Rookies’ watertanden nu waarschijnlijk al. Voor BBQ was het te koud, het rookoventje had ik recent nog gebruikt, dus … weer wat nieuws uitproberen! Ik verraste het thuisfront met deze heerlijke rokerige teriyaki-kip met ananas en liquid smoke.
Liquid smoke is tegenwoordig heel populair bij vegetariërs en veganisten. Zo krijg je namelijk toch een BBQ-gevoel met èn een bacon-smaak aan je groentengerechten. Je kunt b.v. een soort plantaardige ‘bacon’ maken, de ‘facon bacon’ of ‘vegan bacon’.
Vloeibare rook
‘Liquid smoke’ is zogenaamde vloeibare rook, b.v. van merken als Colgin, Grillstone, Stubb’s of Mex-Al. Ik kocht de Mesquite van Colgin bij de expat-winkel in Den Haag, maar je kunt vloeibare rook ook op internet kopen of bij sommige toko’s. Liquid smoke geeft een rooksmaakje aan je gerechten, een beetje BBQ-achtig, zeg maar. Ik gebruik het vooral bij vlees of kip, maar heb het ook al bij bietjes gebruikt. Even wokken met rode ui, dan een paar drupjes liquid smoke erbij en klaar. Erg lekker.
Ik gebruik de ‘mesquite’ van Colgin. Voor deze liquid smoke worden mesquite-houtsnippers verbrand om vervolgens een gedeelte van de rookdeeltjes op te vangen in een condensor. De vloeistof die overblijft is zeer geconcentreerde rooksmaak van het hout. Voor de houdbaarheid en het uiterlijk worden nog wat azijn, molasses en karamelkleurstof toegevoegd. Verder is het een natuurlijk product die de gezondheid geen schade toebrengt (wat wel eens wordt gevreesd; zeker niet in de hoeveelheden die je aan je eten toevoegt, namelijk vaak maar een paar drupjes of hooguit een theelepeltje).
Liquid smoke is tegenwoordig heel populair bij vegetariërs en veganisten. Zo krijg je namelijk toch een BBQ-gevoel met èn een bacon-smaak aan je groentengerechten. Je kunt b.v. van dunne plakjes groenten (of kokosvlokken, rijstpapier, tofu etc.) een soort plantaardige ‘bacon’ maken, de ‘facon bacon’ of ‘vegan bacon’.
Tip: kun je geen liquid smoke vinden, neem dan de Tabasco ‘Chipotle’, die is wel pittig (laat dan in het recept de chilivlokken weg!), maar geeft ook een BBQ-smaak door de rokerige chipotle-pepertjes.
PS Het recept voor de kip is geïnspireerd op een recept op de site van Colgin, maar aangepast. De lekkere wokgroenten heb ik er zelf bij verzonnen en die pasten perfect bij de rokerige kip en de stevige umamismaken.
Ingrediënten (4 personen)
Voor de kip:
- 8 kippendijtjes
- 300ml ananassap en/of kippenbouillon
- Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
- Zout en peper
- 2 bosuien, in dunne ringetjes
- Garnering: sesamzaadjes (zwart en wit)
- Olie om in te bakken
- Erbij: basmatirijst
Voor de kipmarinade:
- 100ml ananassap (liefst vers) of een halve gepureerde verse ananas (niet uit blik)
- 75ml teriyaki-marinade (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie *)
- 2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
- ½TL (ca. 2,5ml) liquid smoke (de zgn. vloeibare rook, b.v. van merk Colgin, Grillstone, Stubb’s , Mex-Al). Ik nam trouwens iets meer (ca. 1TL), maar dat is een kwestie van voorkeur. Proef tussentijds even of je er nog wat bij wilt als je kookt.
- 2EL citroensap
- 2EL rijstazijn (of cider- of wijnazijn)
- 2EL olijfolie
Voor de wokgroenten:
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 3cm verse gember, geraspt
- 2 puntpaprika’s, in reepjes of blokjes
- 500gr broccoli, verdeeld in kleine roosjes
- ½ verse ananas, in partjes
- En voor de saus: 4EL sojasaus, 4EL (verse) ananassap, 2-3EL honing, 1TL sesamolie
- Versgemalen peper (NB zout is door de sojasaus vermoedelijk niet nodig)
- Olie om in te wokken
Bereiding
Voorbereiding van de kip en de marinade en bereiding van de kip:
- Vermeng alle ingrediënten voor de marinade en giet over de kip (in een zipper-zak of een kom). Laat minstens 2-3 uur marineren.
- Haal de kip uit de marinade (het beste met een zeef) en braad de kip in delen aan in olijfolie in een gietijzeren pan met dikke bodem.
- Doe alle kip terug in de pan en giet het ananassap en/of de bouillon erbij. Verwarm en laat op een laag vuurtje in ca. 35-40 minuten gaar worden met de deksel op de pan. Check tussentijds of de vloeistof voldoende is. Is de saus aan het einde nog wat te dun, doe er dan wat maïzena (losgeklopt met een beetje koud water) bij. Voeg na ca. een half uur de chilivlokken toe (optioneel).
- Breng op smaak met peper (en eventueel zout).
- Kook ondertussen
Voor de wokgroenten:
- Fruit de knoflook een minuut in de wok. Voeg dan de gember toe en fruit nog even mee.
- Wok de broccoliroosjes en paprika twee minuten.
- Voeg de ananas en de saus voor de groenten toe en verwarm nog twee minuten.
Serveren:
- Schep op elk bord wat rijst, de kippendijtjes met een beetje saus en de wokgroenten.
- Garneer met wat bosuiringetjes en sesamzaadjes.
(*) Zelfgemaakte teriyaki bestaat vaak uit het koken en indikken van een saus met water, sojasaus, donkere basterdsuiker, rijstazijn, knoflook, verse gember en sesamolie. Een handig ezelsbruggetje dat ik las voor originele teriyakisaus is 2:2:2:1: gelijke delen (b.v. 2EL) sojasaus, sake, mirin, plus 1 deel (dus b.v. 1EL) basterdsuiker. Handig, want zo kun je heel makkelijk ook een kleine hoeveelheid maken. De sake is ‘cooking sake’, dus speciaal voor het koken. Mirin is zoete rijstwijn; koop het in toko’s. In het westen wordt daar vaak gesnipperde knoflook en geraspte gember aan toegevoegd, maar dat doet men in Japan meestal niet. Optioneel dus (maar wel lekker). Suiker en honing worden in Japan ook niet toegevoegd (wel mirin). En de saus maak je niet dikker door maïzena, maar door simpel indikken! Maar experimenteer vooral lekker zelf. En wil je nog 1TL sesamolie toevoegen? Ook goed.
Wijntip: fruitige rosé. En met fruitige rosé bedoel ik ook: rosé bomvol fruit met een klein zoetje. Ik was op zoek naar een passende wijn, toen Henri Bloem in Den Haag met deze knotsgekke 2019 Sweet Lips rosé van het Australische Killibinbin aankwam. Oeps, wat een etiket, ben ik wel de doelgroep…? Ik twijfelde. “Neem ‘m nou maar mee,” kreeg ik te horen. “Ik garandeer je dat ie past!” en … dat deed ie. Maar knotsgek is deze halfzoete rosé van 100% shiraz wel! Haha.
De Sweet Lips is precies wat je verwacht: een zachte zoete kus en een fruitige rosé. Aardbeitjes, milde zuren en een behoorlijk zoetje. Ik proefde de wijn voordat ik mijn gerecht op smaak bracht. Vandaar dat ik er nog wat extra pit in de vorm van wat chilivlokken aan toevoegde, om zo het gerecht nog meer naar de wijn toe te trekken. Het spijsadvies voor de Sweet Lips luidt namelijk: “spicy Asian food”. Nou, mijn gerecht met liquid smoke, teriyaki, sojasaus, knoflook, verse gember èn ook nog eens het friszoete van de verse ananas kon de Sweet Lips met gemak aan! 1-0 dus.
Je zou van een Australische shiraz-rosé een stevige droge rosé verwachten. Maar niets is minder waar. Deze zoete fruitbom is gemaakt om te plezieren, bij pittige Aziatische gerechten, een fruittaartje met rood fruit of als aperitief. Ik denk zomaar dat jonge beginnende wijndrinkers (vooral jonge vrouwen?) er plezier aan zullen beleven. IJsblokjes erin misstaat dan op een zomerse dag ook niet. Enneh… de producent heeft ‘m lekker tintelend gemaakt door er een heel klein beetje koolzuur aan toe te voegen. Zie je ze al zitten op de rand van de ‘pool’ met zo’n gekoelde Sweet Lips in de hand? Of op Balconia, want voorlopig zit een zonnige vakantie er denk ik nog steeds even niet in. Cheers!
Geef een reactie