Aspergesoep met daslook

Aspergesoep met daslook. Vandaag is weer het tijd voor een nieuw aspergesoepje, want ik heb schillen en kookvocht over van het aspergemaaltje van gisteren. Ik heb de afgelopen tijd al heel veel aspergesoepen gemaakt. Luxe crisis apsergesoep, romig aspergesoepje met gamba’s en saffraan, Spaanse aspergesoep met serranoham, aspergesoep met paling en Hollandse garnaaltjes en onlangs romige aspergesoep met wijn. Maar afgelopen weekend kwam ik daslook tegen. Dat kende ik wel van naam, maar ik had het nog nooit gezien, laat staan gegeten. Dus ingeslagen uiteraard en thuis gekeken wat ik ermee zou doen. Nou, dat werd dus deze heerlijke aspergesoep met daslook. Het groene van de soep komt niet van groene asperges, want de soep is met witte asperges gemaakt – maar ik heb er flink wat daslook doorheen gepureerd. Dat geeft niet alleen een mooi groen kleurtje, maar ook een bijzondere smaak aan de soep. Daslook wordt niet voor niets wilde knoflook genoemd, en dat kleine vleugje knoflook proef je ook terug in de soep. Echt een aanrader!

En een leuk weetje: de soortnaam van daslook is ‘allium ursinum’. De aanduiding ‘ursinum’ betekent van de beren (‘ursus’ = beer) en is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap eerst aan deze plant tegoed deden. Dat is de reden dat daslook in het Duits ‘Bärlauch’ en in het Frans ‘ail des ours’ wordt genoemd; berenlook dus. Grappig toch?

Daslook heet ook wel berenlook, omdat men vroeger geloofde dat beren zich na hun winterslaap eerst aan deze plant tegoed deden.

Daslook
Aspergesoep en daslook

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Schillen en ca. 1 liter kookvocht van 2 kilo asperges (‘ouderwets’ normale portie voor 1 persoon is een pond; gooi je schillen en kookvocht dus niet weg en maak de dag erna een lekker soepje!)
  • Bewaar 4 gekookte asperges van de dag ervoor en snij deze in stukjes van ca. 2 cm; hou de kopjes apart voor de garnering
  • Blokje kruidenbouillon
  • 25gr roomboter
  • 3EL bloem
  • 100ml melk en/of room (mag ook 50-50ml)
  • Ca. 75gr daslook, grof gehakt
  • 1EL citroensap of een scheutje witte wijn
  • Zout en peper, snufje versgeraspte nootmuskaat
  • Ter garnering gebruikte ik een paar takjes Tahoon Cress (smaak: milde knoflook), maar dat hoeft niet. Je kunt evt. ook wat gesnipperde bieslook gebruiken.

Bereiding

  • Tip: als je asperges gekookt hebt en aan tafel gaat, kun je meteen de schillen een kwartier koken in het kookvocht van de asperges. Voeg er meteen een blokje kruidenbouillon aan toe. Laat het dan afkoelen voordat je het kookvocht zeeft en in een fles doet en in de koelkast bewaart tot de dag erna. Doe je dit pas de dag dat je de soep maakt, dan moet je de schillen op dat moment koken in de bouillon en zeven zodat je de schillen eruit haalt. Ik ga er hier vanuit dat je dit de dag ervoor al hebt gedaan.
  • Maak nu een roux: Smelt boter in een pan met dikke bodem. Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat het even sudderen tot de roux iets kleur heeft gekregen. Zo gaat de meelsmaak van de bloem af.
  • Voeg voorzichtig in delen het kookvocht van de asperges erbij. Verwarm de soep. Roer goed met een garde tot alles klontvrij is.
  • Voeg de melk en/of room toe en verwarm. Kijk uit dat het niet overkookt!
  • Laat alles even goed doorkoken en doe daarna de daslook erbij. Pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg de gare aspergestukjes weer toe en verwarm de soep.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Schep de soep op en garneer met de aspergekopjes en eventueel wat Tahoon Cress of gesnipperde bieslook.

PS Je kunt deze soep ook maken met groene asperges of met een mix van groene en witte asperges.

Eet smakelijk!