Rode bietentartaar met gerookte eendenborst en mierikswortel-crème fraiche

Nu we weer in een lockdown zitten, moeten we het zelf thuis maar weer lekker maken. Wij deden dat afgelopen weekend al met een pré-kerstdiner met mijn schoonfamilie. Mijn schoonzus houdt erg van bietjes, dus dat was mijn uitgangspunt voor deze heerlijke rode bietentartaar met gerookte eendenborst en mierikswortel-crème fraiche.
Ik heb bietjes in de oven gepoft, dat geeft ze een heerlijk rokerig aroma dat goed past bij de gerookte eendenborstfilet. De mierikswortel geeft een lekker pittige toets. En het dotje vruchtengelei geeft een lekker zoet element erbij.
Wil je er een vegetarisch voorgerecht van maken? Gewoon de eendenborst weglaten, geen probleem.

Rode bietjes in de oven poffen
Bietentartaar maken

Voor de gepofte bietjes uit de oven:

NB er zijn ook gerookte bietjes van Kesbeke in pot, maar ik maakte ze zelf.

  • 3 grote rode bietjes (rauw), ca. 500-600gr
  • Verse tijm
  • Smoked sea salt Maldon en versgemalen peper
  • Olijfolie

Bereiding gepofte bietjes

  • Wikkel de rauwe bietjes in aluminiumfolie met olijfolie, smoked zeezout, peper en een half takje tijm.
  • Bak ze 60-90 minuten in een oven op 200 graden. Prik er met een satéstokje in om te checken of ze gaar zijn.
  • Laat de bietjes afkoelen en schil ze. Snijd ze daarna in kleine blokjes.

Voor de dressing van de bietjestartaar:

  • 8EL olijfolie
  • 3EL balsamico-azijn
  • 1TL dijon-mosterd
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 rode appel, in kleine blokjes
  • 1 sjalotje, ragfijn gehakt

Bereiding dressing

  • Maak eerst de dressing voor de bietjestartaar door alle ingrediënten te vermengen.
  • Maak dan de bietentartaar door de kleine blokjes biet te vermengen met de dressing met appel en sjalot.

Voor de mierikswortelroom

  • 6EL crème fraiche en/of zure room
  • 1 à 1 ½TL mierikswortel
  • 1TL Worcestershire sauce
  • ½TL knoflookgranulaat
  • Zout en versgemalen peper
  • 2TL bieslook

Bereiding

  • Maak de mierikswortelroom door alle ingrediënten te vermengen.

En verder nodig:

  • 1 gerookte eendenborstfilet, in dunne plakken (of koop een pakje met plakjes)
  • Krulsla
  • 4 zuringblaadjes (garnering; optioneel, of neem peterselie of bieslook)
  • Optioneel: 4TL bramen- of frambozengelei (of evt. jam), kant-en-klaar of zelfgemaakt
Plating design bietentartaar

Serveren

  • Leg wat krulsla op de borden.
  • Verdeel de rode bietentartaar over vier borden in rondjes met een dresseerring.
  • Leg op elke bietentartaar een zuringblaadje en werk af met een toefje mierikswortel-crème fraiche.
  • Schik daarnaast per bord 3 plakjes gerookte eendenborstfilet.
  • Geef er een dotje bramen- of frambozengelei (of evt. jam) bij. (optioneel)

Je ziet, ik heb me aardig kunnen houden aan mijn geplande bordopmaak die ik vooraf had bedacht (zie schets).

Wijntip bij bietentartaar

Wijntip: De gepofte bietjes zijn lekker rokerig en aards, daar past bijvoorbeeld een elegante pinot noir bij. Die pinot noir past ook goed bij eend. Maar door de dressing met balsamico en het dotje vruchtengelei is het gerecht ook wat zoet. Daar past dan weer soepel rood het beste bij. Bijvoorbeeld een soepele zachte Beaujolais, of een dolcetto. Ik koos voor een wijn uit Zuid-Italië: de Torre del Falco van duivenras nero di troia van wijnproducent Torrevento. Een sappige elegante wijn uit Puglia met milde zuren, lichte tannines en boordevol lichtrood fruit die ook bij mijn schoonfamilie in de smaak viel en die als begeleider bij het voorgerecht niet te zwaar is als start.
Geen fan van rode wijn? Kies voor een stevige droge rosé.