The Cotswolds, Engelser krijg je het niet! Een regio vol pittoreske dorpjes, prachtige landhuizen, weelderige tuinen, knusse pubs en heerlijke roadtrips en wandelroutes. The Cotswolds, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Het is het gebied in Zuid-Engeland dat ligt tussen de steden Stratford-upon-Avon (noorden), Oxford (oosten), Bath (zuiden) en Gloucester (westen), die er allemaal net buiten liggen. ‘Wolds’ slaat op de glooiende heuvels van de county’s Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire en Worcestershire, die samen de Cotswolds vormen. De typische idyllische dorpjes die je hier vindt hebben allemaal prachtige huizen, kerkjes en manors die zijn gebouwd met honingkleurig kalksteen uit de buurt.
Wij namen onze tijd om zowel de dorpjes als de steden eromheen te zien. In negen dagen toerden we relaxt door dit mooie gebied en genoten van de leuke plekjes en het Britse pubfood. Er even een weekje lekker tussenuit? Doe dan de Roadtrip langs de pittoreske dorpjes in The Cotswolds. Hieronder zie je ons reisschema, maar ook tips als je maar één of drie dagen hebt.
The Cotswolds, Engelser krijg je het niet! Een regio vol pittoreske dorpjes, prachtige landhuizen, weelderige tuinen, knusse pubs en heerlijke roadtrips en wandelroutes.
Reisschema 9 dagen
Wij hebben het rustig aan gedaan. We zijn op zaterdag vertrokken vanuit Den Haag en hebben de DFDS-boot om 12.00 uur van Duinkerke naar Dover genomen. Je moet er minstens een uurtje van tevoren zijn, dus we vertrokken om 7 uur. De eerste overnachting was in Oxford.
De volgende dag, zondag, hebben we in Oxford besteed, waardoor we helaas Blenheim Palace (van Churchill, in Woodstock) moesten schrappen, maar Oxford is ook heel leuk om te bezoeken. We zijn in de namiddag naar The Cotswolds gereden, via ‘toegangspoort’ Budford naar Broadway in het noordoosten. Hier bleven we vier nachten en Broadway is een prima uitvalsbasis naar het noorden van de Cotswolds en naar Stratford-upon-Avon.
Vandaar zijn we via Cheltenham en Gloucester naar het midden van de regio gegaan en hebben twee nachten in het leuke marktplaatsje Cirencester geslapen. Van daaruit hebben we een dagtocht naar Painswick, Budford en Bibury gemaakt. Wederom een hoogtepunt.
Tenslotte zijn we via het pittoreske dorpje Castle Combe naar Bath gereden, waar we een middagje genoten van de vele bezienswaardigheden in deze mooie stad.
Zondag zijn we weer naar Dover gereden en hebben de boot van 14.00 uur naar Duinkerke genomen.
Al met al zijn wij dus negen dagen weggeweest. Natuurlijk kan het sneller. Je kunt de vier steden die net buiten The Cotswolds liggen (Stratford-upon-Avon, Oxford, Gloucester en Bath) overslaan. Dan heb je bijvoorbeeld meer tijd voor Blenheim Palace, voor diverse tuinen en manors, musea en wandelingen. Of je doet The Cotswolds in één of drie dagen. Dan pak je de highlights en trekt weer verder, bijvoorbeeld naar Wales, of naar een van de graafschappen in Zuid-Engeland, zoals Cornwall, Devon, Somerset, Dorset, Hampshire of Sussex. Allemaal mooi, maar ons was het gedaan om The Cotswolds.
Wat kun je doen in 9 dagen?
Hier ons eigen schema op een rijtje. Wijk er vooral vanaf en trek je eigen plan. Buiten deze dorpjes en bezienswaardigheden is er nog zoveel meer te zien. En dit is slechts onze voorkeur. Ik heb wel geprobeerd om alle highlights aan dorpjes op te nemen, en volgens mij is dat aardig gelukt. We hebben ons daarbij met name op de dorpjes zelf geconcentreerd, inclusief kerkjes, uitgebreide lunches en diners. Wil je meer tijd voor bezoek aan wandelingen, tuinen of musea, dan moet je wat schrappen. In cursief is aangegeven wat wij niet hebben gedaan.
- Dag 1: vertrek 7u Den Haag – Duinkerke (280km/3u) (bij boot aanwezig 11 uur / vertrek 12.00u) – aankomst Dover (vaart duurt 2 uur) – slapen in Oxford (ca. 250km / ca. 3 uur vanaf Dover).
- Dag 2: Oxford – optioneel Blenheim Palace (Woodstock) – slapen in Broadway (vanaf Oxford 62km A44 1.06min).
- Dag 3 vanuit Broadway: Chipping Campden – Hidcote Manor Garden (Chipping Campden) – Blockley – optioneel Moreton-in-Marsh – slapen in Broadway.
- Dag 4 vanuit Broadway: Russell Design Museum (Broadway) – dagtripje Stratford-upon-Avon (vanuit Broadway 25km, 33min) – slapen in Broadway. (PS Moreton heeft dinsdag 9-15u marktdag).
- Dag 5 vanuit Broadway: Stow-on-the-Wold – Upper Slaughter & Lower Slaughter – Bourton-on-the-Water – Broadway Tower – slapen in Broadway.
- Dag 6 vertrek uit Broadway – Cheltenham (25km/35min) – Gloucester (15km/18min) – Cirencester (vanuit Gloucester 35km/35min).
- Dag 7 vanuit Cirencester: Painswick (26km/29min) – Burford (48km/44min) – Bibury (16km/17) – Cirencester (12km/15min).
- Dag 8 Vertrek uit Cirencester – Castle Combe (36km/36min) – Bath (vanaf Castle Combe 22km/28min).
- Dag 9 Vertrek uit Bath – Dover (ca. 3.30u) – bij boot aanwezig 13.00 uur / vertrek boot 14.00u boot (2 uur) Duinkerke – Den Haag (280km/3u).
Wat kun je doen in drie dagen?
Als je in de buurt van Stratford-upon-Avon of Oxford zit, kun je in drie dagen bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden en dorpjes bekijken in midden- en noord-Cotswolds.
- Broadway, Chipping Campden, Hidcote Manor Gardens, Blockley of Moreton-in-Marsh.
- Stow-on-the-Wold, Lower Slaughter, Bourton-on-the-Water.
- Swinbrook, Budford, Bibury. Of pak deze dag het Blenheim Palace in Woodstock erbij.
Of doe Budford, Bibury, Painswick.
Wat kun je doen in 1 dag?
De onderstaande tripjes kun je relaxt halen vanuit een van de vier grotere steden net buiten de Cotswolds.
- Vanuit Oxford: b.v. Blenheim Palace of de dorpjes Stow-on-the-Wold en Bourton-on-the-Water of Budford en Bibury of Blenheim Palace en Budford.
- Vanuit Stratford: concentreer je op Chipping Campden, met een wandeling door de tuinen van Hidcote ten noorden van Chipping Campden.
- Vanuit Gloucester: Cheltenham, Painswick en Stroud.
- Vanuit Bath: Castle Combe, Cirencester en misschien Tetbury.
De afstanden zijn niet al te groot, dus je kunt best een toertje wagen.
Links rijden & miles
Natuurlijk, als je een roadtrip doet, moet je autorijden en in Engeland links rijden. Huur je in Engeland een auto, moet je wennen aan een stuur rechts, maar ook schakelen met de linkerhand! Als je je eigen auto hebt, is die in elk geval vertrouwt. Wellicht makkelijker.
Goeie tip: zeg de eerste twee dagen bij elke wegafslag, op- en afrit tegen jezelf: LINKS RIJDEN, LINKS RIJDEN, LINKS RIJDEN. Echt, het helpt! En laat je reisgenoten aan het begin meekijken. En vergeet ook niet dat je op de rotonde linksom met de klok mee rijdt!!! Even wennen, maar het went best snel.
Let ook op de aangegeven snelheden (en afstanden): die zijn in mijlen. Een handige omrekentabel is deze: tel er de helft bij op. Het is ietsje meer, maar dan zit je altijd safe met je snelheid. Wil je het nauwkeurig: 20mph (mile per hour) = 32km. 30mph = 48km. 40mph = 64km. 50mph = 80km. 60mph = 96km. 70mph = 112km.
National Trust
Liefhebbers van manors en vooral van tuinen, willen waarschijnlijk meer zien van de schatten van de National Trust. In deze regio vind je onder andere: Hidcote Manor Gardens (hier op de foto), Snowshill Manor & Garden, Lodge Park, Crickley Hill, Chedworth Roman Villa, Chastleton House, Woodchester Park, Clevedon Court, Westbury Court Garden en Dyrham Park. Zie ook hier voor een overzicht.
Wandelen: de Cotswolds Way
Hou je van stevig wandelen, dan is de Cotswolds Way iets voor jou! De Cotswolds Hill is een heuvelrug met de status Area of Outstanding Natural Beauty. Over deze heuvelrug loopt een wandelroute. De totale afstand is 163km. De wandeltocht begint in het noorden, in Chipping Campden. Het pad kronkelt naar het zuiden via bosrijk heuvelland met weidse uitzichten en charmante dorpjes. De Cotswolds Way eindigt in Bath. De Cotswold Way is sinds 1998 een gemarkeerde ‘National Trail’ die loopt over voet- en ruiterpaden, maar ook door velden en over onverharde weggetjes. [Op de foto: Broadway Tower op Fish Hill]
Pubfood rocks
De Britten staan weliswaar tegenwoordig bekend om hun uitstekende kookprogramma’s op tv, maar niet vanwege hun kookkunst. Ik heb gemerkt dat je voor een uitstekende hap het beste terecht kunt in de pubs! Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes en trendy liflafjes, maar eerlijke kost die goed bereid is en zeer smakelijk is. Voordeel: de ‘locals’ komen hier ook en je ziet zo welke pub populair is. Wij hebben zowel ’s middags als ’s avonds meestal in de pub gegeten en in de Cotswolds vind je enkele zeer goede en heel veel goede. Ook in enkele hotels kun je hier prima terecht. Ik ben normaal geen fan van hotelrestaurants, vaak ongezellig en niet echt goed. Maar in de restaurants van de hotels van enkele kleine dorpjes is het prima vertoeven.
Wat eet je in de pub? Natuurlijk de Britse pub food classics. Burgers, steaks (rib-eye en sirloin) en pies vind je overal. Bangers & mash & gravy (worst met aardappelpuree en jus). Ploughman’s lunch (kaas met brood en salade). Heel veel gerechten met lam. Beer-battered fish & chips (gepaneerde visfilet met frietjes en gepureerde doperwtjes) heeft ook iedereen. Zalm, zeebaars, forel. Pork belly (varkensbuik). Zacht gegaard kippetje of parelhoen. Soms risotto. Altijd zeker twee vegetarische gerechten. Daarnaast altijd een selectie aan voorgerechten en desserts. En natuurlijk sandwiches en salades. Oh ja, en heel veel ales & beers, maar fris en cider is er ook. En altijd enkele soorten wijn per glas. Favoriet zijn voor wit chardonnay, sauvignon, chenin. Voor rood: cabernet sauvignon, merlot, shiraz, pinot noir, nero d’avola en Rioja. Voor rosé kijkt men waarschijnlijk naar Amerikaanse toeristen: white zinfandel (zoetige blush wine) en pinot grigio rosé (bestaat bij ons niet). Daarnaast ook vaak in de wat betere pubs meer keuze per fles.
En een handig weetje: de bediening komt meestal niet jouw bestelling opnemen. Bestel zelf aan de bar en betaal meteen, dan komen ze het daarna brengen!
Top10 pubs
De beste pub die ik tijdens onze reis ben tegengekomen zit in het kleine plaatsje Kingham: The Wild Rabbit. Fantastisch eten (wij kozen de lamsschouder met geplette aardappeltjes, groene kool en lamsjus en als dessert een prachtige Cheese Board) en een kundige Italiaanse sommelier. Andere top-pubs zijn:
- Bledington: The Kings Head Inn
- Bourton on the Hill: Horse and Groom
- Churchill: The Chequers
- Kingham: The Plough
- Lower Oddington: The Fox Inn
- Northleach: The Wheatsheaf Inn
- Paxford: The Churchill Arms
- Sapperton: The Bell
- Stow on the Wold: The Bell
Daarnaast kun je ook goed terecht bij bijvoorbeeld (NB de cursieve zijn meer restaurants dan pubs):
- Bath: o.a. Boathouse, Checkers Inn, The Cosy Club, Crystal Palace, The George Inn, Graze Bar and Chophouse, Hall & Woodhouse, Hare and Hounds, Marlborough Tavern, Raven, The Stable, Dower House, Olive Tree, Casananis
- Bibury: Swan, Bibury Court
- Blockley: Crown, Buckland Manor
- Broadway: Crown and Trumpet, Swan, ,Russell’s
- Burford: Lamb Inn, Angel,
- Cheltenham: No. 131 Bar & Restaurant, The Adam & Eve, Le Champignon Sauvage (2 Michelin-sterren)
- Chipping Campden: Noel Arms, Kings, The Chef’s Dozen
- Cirencester: Fleece, Kings Head, Jesse’s Bistro, The Côterie, Food made by Rob (alleen lunch)
- Gloucester: Cafe Rene, Imperial Inn, New Inn. Queen’s Head, Toby Carvery Highnam
- Oxford: Bear, Eagle & Child, Head of the RiverOld Bookbinders, Perch, Turg Tavern , Victoria Arms
- Stow-on-the-Wold: The Old Butcher
- Stroud: Seven Stars
- Tetbury: Priory, Snooty Fox
- Tewkesbury: Bell, Elmbury Lodge, Royal Hop Pole
- Upper Slaughter: Lords of the Manor
- Woodstock, Blenheim Palace: Water Terrace Cafe and Champagne Bar
Roadtrip
Hieronder volgt een kort verslag van de dingen die wij gezien hebben.
Dag 2: Oxford
Middagje slenteren in Oxford. Lang geleden dat ik daar was. Het centrum ademt vooral universiteit uit. O.a. Christ Church College bekeken, met een glorieuze eetzaal die aan Harry Potter doet denken. Het ronde gebouw van de Radcliffe Camera. En het imposante gietijzeren dak van het natuurhistorisch museum.
Heerlijke lunch in Oxford bij de bekende pub The Old Bookbinders: La Fermiere (garlic pan-fried mushrooms, smoked bacon and new potatoes on a bed of curly salad with mustard vinaigrette and a soft boiled egg). Met een ‘pint’ cider. Erg lekker. Enneh…ze hadden er een award winning courgette. Echt mega dat ding. Eens te meer ontdekt: je kunt in Engeland prima eten in een pub, misschien wel beter dan in menig restaurant. Voordeel: er komen ook ‘locals’!
Daarna doorgereden naar Broadway, in het noorden van de Cotswolds. Na een prachtige gin & tonic: steak, mushroom & ale pot pie with rosemary sauté potatoes in de pub van het Broadway Hotel. Mooi bereid. Pubfood rocks.
Dag 3: Chipping Campden
In stijl overnachten bij het prachtige 14e eeuwse pand van The Lygon Arms in Broadway. Het pand uit 1377 was oorspronkelijk een koetsiersherberg. Hierna eindelijk echt toeren door de countryside van The Cotswolds … Britser krijg je het niet.
Eerst naar het markt- en voormalige wolhandelsplaatsje Chipping Campden, dat wel eens het mooiste dorpje van Engeland wordt genoemd. Zandsteen huizen aan de elegante High Street uit de 14e-17e eeuw, de St. James’ Church en een award winning beefgerecht met Plum Cider (lekker!) bij Neal Arms.
Dag 3: Blockley en Father Brown
Natuurlijk stond een bezoekje aan het ingeslapen dorpje Blockley op ons programma. Blockley niet bekend? Klopt. Maar het kerkje wel. St. Peter & St. Paul Church in Blockley is namelijk de achtergrond voor de BBC tv-serie Father Brown. De detective-serie werd op diverse locaties in The Cotswolds gedraaid, maar het kerkje van Father Brown staat in Blockley. Omdat deze serie de aanleiding was dat we naar The Cotswolds kwamen, kon een bezoekje aan deze kerk niet ontbreken. En ja hoor, daar stond het bekende kerkje te shinen in de zon. Gauw even een eigen fotoshoot gemaakt…
Dag 3: Hidcote
We eindigen de dag bij een van de vele mooie landgoederen en tuinen: Hidcote Manor Garden. Hidcote is een landschapstuin in het dorpje Hidcote Bartrim. Het is het eerste eigendom van de National Trust. De tuin werd aangelegd door de Amerikaanse tuinier majoor Lawrence Johnston. De tuin wordt vaak omschreven als een van de grote Arts and Crafts-tuinen van Engeland. Door het creatieve gebruik van buxushagen, haagbeuk, taxus en stenen muren ziet de tuin er uit als een reeks van buitenkamers elk met eigen karakter en thema. Deze kamers, zoals de Witte Tuin en de Fuchsia Garden zijn met elkaar verbonden. Sommige hebben imaginaire vergezichten en vormbomen, vijvers en fonteinen. Allen hebben bloemenperken. Ze omringen het 17e-eeuws landhuis.
Inmiddels blijken moderne tuinarchitecten kritiek te hebben op deze manier van tuinaanleg. Ze prefereren een natuurlijkere stijl van beplanting en niet een soort ‘uitbreiding’ van je woonkamer. Ik had na alle promotie van deze tuin eerlijk gezegd meer verwacht. Maar we hebben er lekker rondgestruind en ons aan het einde beloond met een pittig gemberbier (geen echt bier, maar frisdrank, dus 0% alcohol) en rabarberfizz.
Dag 4: Stratford-upon-Avon
Dagje naar Stratford-upon-Avon, de Shakespeare-stad. Jammer dat Shakespeare’s Birthplace & Center in zo’n afzichtelijk modern gebouw zit, temidden van mooie oude zwart-wit vakwerkhuizen. Z’n graf gezien in de Holy Trinity Church. En natuurlijk geslenterd op de leuke Henley Street en High Street.
Tips >>> Ga chique met een glaasje champagne bij Loxleys restaurant & wine bar (ook Sheep Street). Of lunch zoals wij bij The Garrick in High Street, in een pand uit de 14e eeuw. Met een ‘pub classic’: Hunter’s Chicken (chicken’s breast with streaky bacon, topped with mature Cheddar and BBQ sauce; served with chips, onion rings, coleslaw and dressed miced leaves). En we hebben de gearomatiseerde cider ontdekt. Gisteren lokale Saxby’s plum cider. Nu (Zweedse) Kopparberg rasperberry cider en strawberry & lime cider. Lekker!
Maak een ontspannen boottochtje op de Avon (vertrek vanaf Bancroft Gardens) en zoek ‘s middags een gezellige Tea Room in Henley Street voor de Afternoon Tea (b.v. Bensons tegenover het Shakespeare Center; High Tea kan er ook met een bubbeltje) en kies ‘s avonds een leuk restaurantje of gezellige pub in Sheep Street, zoals The Vintner, The Oppo of Lambs. Stratford is maar een klein stadje met nog geen 24.000 inwoners, dus je loopt alles makkelijk af. Wel is parkeren, net als elders tijdens onze reis een dra-ma. Helemaal in de geest van Shakespeare…? Echt, buiten centrum, zoeken zoeken, zoeken. Wij vonden een kleine verscholen P en hadden geluk. Anders de grote P aan de andere kant van de rivier zoeken (navigeer op Swan’s Nest).
Lekker dagje. Morgen weer snoezige Cotswolds-dorpjes…
Dag 5: Stow-on-the-Wolds en The Slaughters
Op dag 5 toerden we door het noorden van de Engelse regio The Cotswolds. Eerst naar Stow-on-the-Wold, dan The Slaughters (de dorpjes Upper Slaughter en Lower Slaughter) en tenslotte het pittoresque Bourton-on-the-Water. Engelser krijg je het niet! En de typische honingkleurige kalkstenen huizen vind je in de mooiste dorpjes.
Stow-on-the-Wold is een leuk marktplaatsje met een gezellig plein en veel antiekwinkeltjes. Hier vind je ook The Porch House, de oudste herberg van Engeland (947).
Verder langs Upper Slaughter (minder interessant) en dan naar de Copsehill Road in Lower Slaughter. Deze straat werd ooit uitgeroepen tot meest romantische straat van Engeland. Hm. Leuk straatje, maar ietwat overdreven. Verder een oude molen en leuke huisjes aan het water. Wees trouwens in The Slaughters niet bang voor moordlustige slachtpartijen. Het woord ‘slaughter’ komt van het oud-Engels ‘slohtre’ dat modderige plaats betekent.
Dag 5 – The Wild Rabbit, Kingham
Voor onze lunch gingen we vandaag naar het kleine dorpje Kingham. Hier ligt waarschijnlijk de beste en beroemdste pub van de regio, in elk geval de aanvoerder van de ‘top10 best pubs’-lijst: de Wild Rabbit. In de reviews lees ik dat het een snobtent voor de elite van Cotswolds en ‘posh’ weekenders uit London met de duurste ‘chips’ ( = frites) in Engeland is.
Anyway. De eigenaren van de nabijgelegen Daylesford Organic Farmshop hebben chefkok Tim Allen (die hiervoor elders al een Michelin-ster had) aangetrokken. Hij heeft een voorkeur voor locale en seizoensgerechten. En ook de vrouwelijke Italiaanse sommelier heeft gastronomie in haar DNA en adviseerde ons voortreffelijk. Je kunt eten in de bar of à la carte in het restaurant. Wij kozen voor de lunch voor de pub. Start met een heerlijke Wild Rabbit-cocktail. We aten daarna een ongelooflijk mooie malse lamsschouder met geplette aardappeltjes, groene kool en lamsjus. De Cheese Board (kaasplankje) was een ware verrassing, met zes heerlijke Engelse kazen en veel lekkers erbij. Posh of niet, wij hebben genoten!
Dag 5: Bourton-on-the-Water en de Broadway Tower
Laatste dorpje van dag 5 is Bourton-on-the-Water, dat ook wel het Venetië van The Cotswolds wordt genoemd. Struin langs het riviertje de Windrush. Drink een kopje thee op een van de terrasjes aan het water. Of bezoek een van de attracties, zoals het vogelpark Birdland, het Cotswold Motoring Museum (bekend als de standplaats van autootje Brum van de gelijknamige tv-serie) of het miniatuurdorpje The Model Village (1937), waar het dorp in de schaal 1:9 is nagebouwd. Wij bezochten het winkeltje van de Cotswolds Distillery die sinds vier jaar bestaat. Ze maken o.a. een whisky, een gin en een cream liqueur.
De Cotswolds dry gin van de naar Engeland verhuisde New Yorker Dan Szor is een intrigerende mix van o.a. lokaal geplukte lavendel, laurier, kardemom, eucalyptus, peper, jeneverbes, engelwortel, grapefruit en limoen. Droog. Kruidig. Fruitig. Citrus. Zacht. Perfect Serve is met een schijfje roze grapefruit en Fever-Tree tonic. Of met een laurierblaadje, maar dan wordt je combi minder fruitig.
De cream liqueur is Baileys-achtig, maar dan met pure ingrediënten. Zuiverder en wat fruitiger dan Baileys. Zowel de gin als de de cream liqueur zijn aanraders wat mij betreft.
Aan het einde van de dag was het prachtig zonnig. Tijd om even naar de Broadway Tower (uit 1799) te gaan die in de buurt van ons uitvalsplaatsje Broadway ligt. De toren is 16,8 meter hoog en wordt een ‘folley’ genoemd, een nepkasteel. De toren ligt 312 meter boven zeeniveau en is daarmee het een na hoogste punt van de Cotswolds-heuvelrug. Op heldere dagen kun je vanaf de toren maar liefst 13 Engelse graafschappen zien. Wij hadden geluk en hadden een fantastisch uitzicht vanaf de toten op de Fish Hill (je navigatiepunt).
Dag 6: Gloucester
Gloucester is een leuke stad. Het gebied rond de Quays & Docks is opgeknapt en er staan mooie historische pakhuizen van het stadje dat ooit een belangrijke havenstad aan de rivier Severn was. De binnenstad heeft veel mooie historische gebouwen en het Beatrix Potter Museum is er.
Een ‘must-see’ is de prachtige kathedraal van Gloucester (Cathedral Church of St Peter and the Holy and Indivisible Trinity). Het is een van de filmlocaties voor Harry Potter. De kathedraal, en vooral de onwaarschijnlijk mooie en rijk versierde kloostergangen werden gebruikt voor scènes in de films Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer en Harry Potter en de Halfbloed Prins.
Dag 7: Painswick
Painswick is vooral bekend vanwege het kerkje (The parish church of St. Mary). Rondom het kerkje staan namelijk 99 taxussen. Ze waren net geschoren en stonden er dus prachtig bij.
Dag 7: Burford
Als je via Oxford bij Burford The Cotswolds binnenrijdt … dan verandert de wereld compleet! Burford wordt niet voor niets de “gateway to the Cotswolds” genoemd. Een andere wereld, ineens die prachtige huizen van honingkleurige kalksteen die zo eigen is aan deze regio vol schilderachtige dorpjes. Voormalig wolstadje Burford is een homogene aaneenschakeling van deze mooie panden uit de 15e en 16e eeuw. In het gezellige dorpje vind je veel antiekwinkeltjes, maar ook aardig wat restaurantjes. En dat trekt ook geld aan.
Wij aten een heerlijke Surf & Turf voor 2 bij The Lamb Inn. Uiteraard in Sheep Street.
Dag 7: Bibury
Arlington Row in Bibury, Cotswolds. Dit kleine straatje werd ooit door Arts & Crafts-designer William Morris uitgeroepen tot mooiste straatje van Engeland. En bedankt, hè! Ik vraag me af of de huidige bewoners daar blij mee zijn, nu deze betiteling horden toeristen naar het straatje en het kleine dorpje trekt. Mooi is het zeker, maar het allermooiste straatje…? Mwah. Wel een bezoekje waard. Loop een rondje langs riviertje Coln en schiet een paar plaatjes op Arlington Row.
Dag 8: Castle Combe
Alweer de een-na-laatste dag van onze roadtrip. We dalen af naar het zuiden en gaan via Castle Combe naar Bath. Castle Combe in The Cotswolds wordt door sommigen het mooiste dorp van Engeland genoemd. Het pittoresque hoofdstraatje heet gewoon The Street. Mooie honinggele kalkstenen huisjes, een chique hotel in een mooie manor met een heerlijke tuin erbij en een gezellige pub om even uit te rusten.
Dag 8: Bath
We sluiten onze roadtrip af in Bath. We hebben als lunchadres de bomvolle en populaire pub The Raven uitgekozen en kiezen er voor de Ploughman’s lunch, de ‘Deer stalker pie’ (met hertenvlees, bacon, Puy-linzen, groenten en port) en een lekkere cider. Daarna lopen we het mooie en gezellige centrum van deze universiteitsstad in. Prachtige neo-classicistische gebouwen in de ‘Bath stone’, een witgele lokale steensoort. Sinds 1987 staat Bath op de Werelderfgoedlijst.
We treffen het. Het is Jane Austen festival in Bath. Voor de start van dit festival lopen er maar liefst 500 gekostumeerde mensen rond in het centrum van Bath. Geeft een leuke sfeer.
Daarna hebben we nog net tijd voor de Romeinse baden. Bij een bezoekje aan Bath mag een bezoek aan de Romeinse baden vlakbij de kathedraal niet ontbreken. De stad werd in de 1e eeuw gesticht door de Romeinen rond de thermen. Een tempel en de thermen zijn deels bewaard gebleven. Het levert het bekende, maar daarom niet minder mooie plaatje van het badhuis tegen de achtergrond van de kathedraal op.
Dat was het einde van onze roadtrip door The Cotswolds. Een prachtig gebied om in het voorjaar (mei/juni) of najaar (september) te bezoeken. Het is er dan niet zo druk en als je, zoals wij, met de auto bent, heb je tenminste nog een kansje op een parkeerplaats. In de zomer is dat echt moeilijk, want zeker in de kleine dorpjes mag je bijna nergens parkeren en zijn er ook bijna geen parkeerplekken.
The Cotswolds is een heerlijk gebied en ideaal om lekker te toeren. Ons rest de herinnering, en we kijken uit naar nieuwe tv-series van Father Brown en Midsumer Murders, want beide series zijn in deze regio gefilmd…
Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl
Geef een reactie