Risotto zucca e zenzero. Dat klinkt weer lekker Italiaans toch? Het is risotto met pompoen en gember. Pompoenrisotto, daar had ik weer eens zin in. Maar dit keer met een kleine twist. Ik voegde wat verse gember toe en op het einde nog een vleugje gedroogde chilivlokken. Daar krijgt deze lekkere risotto net een beetje pikante bite van. Ik roosterde de pompoenblokjes in de oven, waardoor ze meer smaak krijgen dat meekoken in de risotto. En het staat ook nog eens mooier. Kortom, een heerlijk vegetarisch gerecht en een prima maaltijd voor #MeatlessMonday. Geniet ervan!
Ingrediënten (4 personen)
- 1 pompoen (Prince Crown of een andere ovale pompoensoort die je kunt vullen, zoals de oranje pompoen of de flespompoen), in blokjes van ca. 2cm
- Takje rozemarijn, blaadjes fijngehakt, 1TL
- Risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100 gram p.p.)
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
- 2cm verse gember, geraspt
- 1 glas witte wijn (125ml)
- 1 liter krachtige groenten- of kippenbouillon
- Olijfolie
- Zout en peper
- Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
- Een paar klontjes boter
- 100gr Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
Gaar eerst de pompoenblokjes in de oven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bereid de pompoen. Tip: voor ons werkt het volgende het beste. Wij gebruikten een Prince Crown en eerder al eens een flespompoen. Snij de pompoen in plakken van ca. 2 cm. Schil de plakken daarna en haal de zaden en het ‘pluis’ eruit met een lepel. Snijd de plakken pompoen tenslotte in blokjes van ca. 2cm.
- Lek de blokjes pompoen op een bakplaat (eventueel met bakpapier bekleed). Voeg de rozemarijn toe. Bestrooi vervolgens met zeezout. Besprenkel met olijfolie en hussel door elkaar.
- Bak de pompoenblokjes in 25-30 minuten in de oven zacht. Hussel ze na de helft van de tijd nog even door elkaar.
- Haal de ovenschaal na 25-30 minuten uit de oven. Als het goed is, is je risotto ondertussen ook bijna klaar (zie stappen hieronder). Pureer de ene helft van de blokjes met een staafmixer. Doe de ovenschaal met de andere helft pompoenblokjes weer terug in de oven en laat zachtjes verder bakken tot verder gebruik.
Ondertussen kun je de risotto bereiden; de pompoen voeg je aan het einde toe.
- Breng een pan met bouillon aan de kook en laat op de kleinste vlam staan.
- Fruit 1 ui in olijfolie in een (gietijzeren) pan met dikke bodem. Fruit daarna het knoflookteentje 1 minuut mee en daarna de gember 1 minuut.
- Fruit tenslotte de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
- Blus af met witte wijn en roer goed door. Laat het deksel eraf.
- Wacht tot bijna alle vocht is verkookt en giet er dan een soeplepel hete bouillon bij en roer goed.
- Wacht weer tot het vocht bijna verdampt is en giet er weer wat bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar (al dente) is. Dat duurt ca. 16 minuten.
- Doe er vlak voor het einde de gepureerde pompoen bij en roer door en laat nog een minuut meekoken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met zout en peper (en desgewenst de chilivlokken; dat geeft het gerecht net iets meer bite en pikantheid) en roer om.
- Laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten.
- Serveren: schep de risotto op diepe borden. Haal de ovenschaal met pompoenblokjes uit de oven; de blokjes zijn nu mooi (licht)bruin gebakken. Verdeel de gebakken pompoenblokjes over de borden en bestrooi met een beetje Parmezaanse kaas. Geef er apart nog wat geraspte Parmezaanse kaas bij.
Wijntip: bij dit gerecht hoort een mooie volle witte wijn, natuurlijk het liefst uit Noord-Italië, net als risotto. Kies in elk geval geen te frisse stijl witte wijn met hoge zuurgraad, want risotto is een romig zacht gerecht; dat profiel wil je ook zien terugkomen in de wijn. En deze risotto is door de pompoen ook best zoet, dus clashen wijnen met hoge zuurgraad ook al daardoor. Kies dus een wijn met molligheid, rijpheid en een milde zuurgraad.
Wij kozen dit keer voor een witte wijn uit Sardinië, de IGT Tharros Bianco “Karmis Cuvée” van Contini. Van de druivenrassen vernaccia (80%) en vermentino (20%). Fruitig, milde zuren, rond en vol. Maar een fijne Noord-Italiaan uit het gebied rond het Gardameer kan ook. Bijvoorbeeld de “I Frati” van Cà dei Frati uit Lugana. Een strogele wijn van 100% turbiana. Een mooie wijn met rijpe aroma’s. In de neus bijna overrijp en laatgeoogst fruit. Abrikozen. Tropisch fruit. Zachte zuren. Bijna zoet. Mooie balans. Past vanwege de milde zuurgraad en het rijpe fruit uitstekend bij de pompoenrisotto.
Andere wijntips: rijke viognier, volle chenin blanc uit Zuid-Afrika of chardonnay uit de nieuwe wereld (Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië, VS etc.).
Buon appetito!
Geef een reactie