Vandaag op tafel: een beetje van Ottolenghi en een beetje van mij. Ik zocht een leuk recept met meiknolletjes en wilde een ovenschotel met kip. Ottolenghi had een recept voor meiknolletjes met harissa en aardappel. Ik deed er kippendijtjes en zoete aardappel bij.

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 kippendijtjes
  • 3 meiknolletjes, geschild en in grove partjes
  • 3 zoete aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 8 knoflookteentjes, gepeld
  • 3EL olijfolie
  • 2EL harissa
  • 1EL paprikapoeder, zoet
  • Rasp van 1 sinaasappelschi150ml kippenbouillon
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de kippendijtjes, meiknolletjes, zoete aardappelen en knoflook in een ovenschotel.
  • Doe de olijfolie, harissa en paprikapoeder, zout en peper erover en hussel alles met je handen doorelkaar.
  • Giet de kippenbouillon erover en rasp de sinaasappelzest erover.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven.
  • Bak 35 minuten met de aluminiumfolie erop en dan nog 15 minuten zonder zodat het gerecht mooi bruin wordt.

Wijntip: je kunt alle kanten op, maar vanwege het pittige in elk geval geen frisse droge witte wijn. Wit met milde zuren en zelfs een tikje zoet kan wel. Soepel rood kan ook. Wij kozen voor een fruitige rosé: PURE LOIRE Rosé de Loire 2015 van Famille Bougrier. De familie is één van de laatste familiebedrijven in de Loire-vallei. Ze maken sinds 1885 wijn. Noël Bougrier is vijfde generatie wijnmaker. De zesde generatie is inmiddels ook al in het bedrijf werkzaam. Zoon Nicolas (twitter: @nicolasbougrier) is export manager en hij bedacht de nieuwe stoere hoekige fles van de PURE LOIRE-lijn. De rosé is gemaakt van gamay en cabernet franc. Bleek zalmroze. Elegant, droog en zacht. Bosaardbeitjes en framboosjes. Aangenaam bittertje. Sappige doordrinker bij salades of pastas, tijdens de picknick, op het strand of lekker zo. Te koop bij de Hema voor €6,50. Prima wijn voor dat bedrag.

Geniet!