psari plaki - Griekse visschotel met tomaten en ui

Ik zit een beetje in mijn Griekse fase. Ik weet ook niet hoe dat komt. Misschien dat ik door het nadere einde van de zomer nog meer zin heb in mediterrane gerechten die me aan zonnige tijden doen denken. En ik probeer me recent ook wat meer te verdiepen in de Griekse keuken. Gisteren at ik Griekse kipspiesjes (binnenkort het recept op de blog!) met mijn al eerder een keer gemaakte Grieks doperwtenstoofje (arakas laderos kokkinistos) en onlangs at ik Griekse lamssouvlaki met fetadip en tomaten-bonensalade, en een Griekse lamsstoof met citroen en oregano.

Vandaag wilden we vis eten en ik ging op zoek naar een Grieks visgerecht. Niet zomaar een gegrild visje met kleffe patatjes, zoals je als toerist nog wel eens voorgeschoteld krijgt, maar een ovenschotel met vis. Ik kwam uit op ‘psari plaki’, Griekse visstoofschotel met tomaat en ui. In de pan, of in de oven, je ziet beide varianten. Ik koos voor de ovenbereiding. En weer, zoals we ook in de arme keuken van Zuid-Italië zien, wordt bij ‘psari plaki’ slechts gebruik gemaakt van eenvoudige ingrediënten: naast vis ui, tomaat, knoflook, citroen, oregano en olijfolie. Mooi dat je met die ingrediënten zoveel kunt variëren!

En weer, zoals we ook in de arme keuken van Zuid-Italië zien, wordt bij ‘psari plaki’ slechts gebruik gemaakt van eenvoudige ingrediënten: naast vis ui, tomaat, knoflook, citroen, oregano en olijfolie. Mooi dat je met die ingrediënten zoveel kunt variëren!

Ingrediënten (2 personen)

  • 400-500gr verse kabeljauw, schelvis of andere witvis (ik nam kabeljauwmoten met vel)
  • 1 grote witte ui (ik nam een zoete ui), in ringen
  • 1 prei, in ringetjes
  • 2 knoflookteentjes, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Het sap van 1 citroen
  • 1 citroen, in dunne schijfjes
  • 2EL (verse of gedroogde) oregano
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • Zout en versgemalen peper
  • Een handvol peterselie, gesnipperd
  • Optioneel: 1EL dille, gesnipperd
  • Optioneel (zie stap 5): 2EL panko
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Giet het citroensap over de vis. Bestrooi de vis vervolgens met zout, peper en de helft van de oregano. Zet apart, liefst minstens een half uurtje. PS Als je kabeljauwmoten met vel neemt, zoals ik, leg de velkant naar beneden en bestrooi de niet-velkant met zout, peper en oregano. Leg de moten in stap 5 op de velkant in de ovenschaal.
  3. Fruit ondertussen de ui zachtjes in de olijfolie (ca. 10 minuten, laat niet bruin worden!). Fruit de knoflook 1 minuut mee en dan de prei 1 minuut mee.
  4. Voeg het blik tomatenblokjes en de chilivlokken toe. Roer de peterselie, dille en de rest van de oregano erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Kook zachtjes ca. 15 minuten totdat een groot deel van de vloeistof ingedikt is.
  5. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg de vis erop (velkant naar beneden). Verdeel het ui-tomatenmengsel erover. Ik strooide er nog wat panko over voor een knapperig korstje, maar dat hoeft niet. Leg tenslotte de citroenschijfjes erop en bak in ca. 25 minuten gaar. Tip: wil je een knapperig korstje, strooi dan wat grof paneermeel of panko over het ui-tomatenmengsel.
  6. Haal de ovenschaal uit de oven. Garneer de vis met wat peterselie en serveer met rijst, gebakken aardappelschijfjes of boerenbrood en eventueel een frisse groene salade.
ingrediënten psari plaki
Griekse visschotel met tomaten en ui

Wijntip: kies bijvoorbeeld voor een Griekse witte wijn, zoals moschofilero, assyrtiko (b.v. Atlantis white uit Santorini) of malagouzia. Ik koos voor de 2018 protected geographical indication Florina, malagouzia ‘single vineyard’ van Alpha Estate. De wijn komt uit Amyndeon in Noord-West Macedonië (griekenland). Ronde volle wijn met levendige zuurgraad en citrustonen. Fris, citroenig, aromatisch. Alpha Estate is een van de tophuizen van Griekenland. Mooie wijn. Heb je geen Griekse wijn, kies dan bijvoorbeeld voor een chardonnay zonder hout of een mooie volle chenin blanc uit Zuid-Afrika.

Griekse visschotel psari plaki
psari plaki