> IMG_1929[1]Gisterenavond hebben we met onze wijnclub wijnen uit Slovenië geproefd. Boeiend, want zo vaak proef je dat (nog) niet.
Ik heb hier al eerder Sloveense wijnen besproken (zie http://vinissima.wordpress.com/2012/04/28/slovenie-klein-wijnland-in-opkomst) en was toen redelijk onder de indruk van de aangename frisse wijnen met goede structuur. Gisteren was het andere koek. Wijnclubcollega Huib was helemaal naar Zeeuws-Vlaanderen en Brussel gereisd om enkele bijzondere Sloveense wijnen te vinden. Of dat gelukt is, lees je hieronder.

Slovenië wijngebiedenPodravje en Primorje
Wij proefden vooral wit, op één rode nadrinkwijn van druifje refosco na. De wijnen komen uit twee Sloveense wijngebieden: Podravje (de Drava-vallei) en Primorje aan de kust in het wetsen tegen Italië aan. Podravje ligt in het noordoosten en is door zijn koelte zeer geschikt voor bijvoorbeeld sauvignon blanc. Primorje of Primorska levert ‘full bodied’ wijnen met mooie aciditeit; de invloed van de nabije Alpen laten zich wat de zuurgraad betreft gelden. Daarnaast is er ook mediterrane invloed. Dat geeft een interessante mix van koelte en warmte, van wijnen met aangename zuren en meer structuur. Na refosco is merlot hier de belangrijkste rode druif. Hier vind je ook de meeste goede rode wijnen uit het land.

We begonnen met twee frisse witte wijnen uit het supermarktkanaal:
2011 Podravje; sauvignon blanc / furmint, Puklavec & Friends (€ 4,99; Jumbo).
Typische sauvignon-neus. Stuivend. Fris. Kalkachtig. Veel zuren. Grapefruit. Kruisbes. Granny Smith. Bittertje. Prima dorstlesser met goede prijs-kwaliteitverhouding.
2011 Podravje; furmint, Pullus (€5,99; AH).
Tip van Onno Kleyn. Wat mij betreft niet helemaal terecht. Heel veel zuren (teveel voor de gemiddelde Nederlander, schat ik). Peer. Appel. Snel weg. Wel moderne uitstraling van het oudste wijnhuis van Slovenië (Pullus dateert uit 1239!) en een QR-code die linkt naar een nederlandstalige (!) deel van de website.

Crowd pleaser vs. afwijkend smaakprofiel
Vanaf daar werd het steeds moeilijker. Het lijkt erop alsof er twee soorten Sloveense wijn zijn: frisse redelijk ongecompliceerde ‘crowd pleasers’ voor een breed publiek die in de supermarkt verkocht worden versus eigenzinnige wijnproducenten die bijzondere – deels houtgerijpte – wijnen maken die sterk afwijken van het normale smaakpatroon van het betreffende druivenras. De laatste categorie is ook een stuk ouder dan de eerste. De crowd pleasers moet je jong en fris drinken. De andere categorie kan volgens de producenten en importeurs langer (soms voor wit tot wel tien jaar) liggen. Is dat zo? Daarover werd stevig gediscussieerd in de groep. Persoonlijk was een deel van de wijnen voor mij te afwijkend en te oud. Ik signaleer vooral sterk afwijkende aroma’s en smaakprofielen. Je hebt wel sauvignon blanc in je glas, maar met dermate veel houtrijping en al zo ontwikkeld dat je geen sauvignon meer proeft. Is dat erg? Ook daarover discussieerden we. Misschien niet als je gewoon uitgaat van het feit dat je een culinair inzetbare wijn in je glas hebt (houtgelagerde sauvignon die op oaked chardonnay lijkt qua smaak en romigheid). Maar wel als je gewoon een lekkere sauvignon wilt.

Het afwijkende begon al bij de volgende wijn:
2009 Primorje, capris malvasia, Vinakoper (€9,00; Andere Wijn).
Lichtgeel. Ontwikkeld bouquet. Veel zuren. Meloen. Kweepeer. Geroosterd brood.

Daarna twee wijnen van Verus:
2012 Podravje, sauvignon blanc, Kakovostno Vino ZGP, Verus (€10,29; GrapeDistrict).
Bleekgeel. Knalt je glas uit. Veel zuren, een bittertje en zelfs een tikje off-dry. Kalk. Kruisbes. Grapegruit. Appel. Mid+ afdronk. Voor mij van alles teveel.
2012 Prdravje, furmint, Kakovostno Vino ZGP, Verus (€10,29; GrapeDistrict).
Lekker! Lichtgeel. Mooie neus met aangename toasting. Veel zuren in de aanzet. Peer. Bijna bloemig. Beetje perzik. Mooi geïntegreerd hout. Wat ik vorige keer over de furmint schreef, vinden we nu weer terug in deze versie: De furmint doet in verte aan chenin blanc denken vanwege de hoge zuurgraad, maar het druivenras geeft ook soms een licht zepige afdronk en wat appelige tonen. Wijnen van furmint kunnen goed rijpen en kunnen veel complexiteit ontwikkelen. Primair fruit bij jeugdigheid, in het middenstuk wat moeilijk, maar daarna weer heel mooi. Dus zowel jong als ouder. In Slovenië geeft furmint wat meer aroma’s van peer. Chenin blanc is in vergelijking wat bloemiger.

De andere stijl komt nu aan de orde, bij de wijnen van bijvoorbeeld Markjan Simcic en Marko Fon:
2010 Primorj, sauvignonasse, Kakovostno Vino ZGP, Marjan Simcic (€9,37; WijnenMichel.be, Brussel).
Atypische wijn van de zogenaamde ‘sauvignon vert’ (sauvignonasse, ook wel tocai friulano). Geen fruit. We vragen ons zelfs af of de wijn technisch wel in orde is.
2008 Primorje, ribolla selekcija, Kakovostno Vino ZGP, Marjan Simcic (€15,03, WijnenMichel.be, Brussel).
Door velen in ons groepje gewaardeerd. Goudgeel. Banaan(snoepje). De rijpe tropische geur zet je volledig op het verkeerde been: in de mond strakdroog met wederom veel zuren. Gedroogde abrikoos. Ik vind de wijn echt te oud, maar daarover verschillen we van mening.
Dit druivenras kennen we als rebola uit Noord-Italië. De wijn komt uit een warmer gebied en heeft zachte zuren. Licht bloemig. Bittertje met bijna grappa-achtig alcoholaroma.
2006 Primorskja, Vipavska sauvignon blanc, Kakovostno Vino ZGP, Sutor (€25,35; Herman wijnen).
Ook hier weer veel discussie. Stinkput. Oude citroen. Zwavelig. Veel zuren. Boers. Animaal. Bijna petrol. Pff. Moeilijk. En sowieso atypsch voor sauvignon. Wat mij betreft zeker z’n geld niet waard.
2009 Primorje , malvazija, Vinogradi (Marko Fon) (€20,90; Herman wijnen).
En nog zo’n moeilijke wijn van Herman-wijnen. Afwijkend. Bitterkoekjes. Veel hout en ook nog eens heel veel zuren. Kan me wederom niet bekoren deze stijl.
2008 Primorje, malvazija riserva, Vinogradi (Marko Fon) (€37,05; Herman wijnen).
De duurste wijn van de avond. Huh…!? Troebel, lijkt op hergisting. Aangename neus, maar niet van wijn maar eerder van gistend bio-appelsap! Overrijpe appel. We gaan ervan uit dat de wijn fout is. Jammer!

Uitbundig houtWe sluiten de proeverij in stijl af met wederom discussie. Twee wijnen van Simcic, de ene van sauvignon blanc en de andere van chardonnay. You could have fooled me! In beide gevallen lijkt de wijn op een overoaked chardonnay. Met je ogen dicht is de sauvignon best een mooie wijn, hoewel het houtgebruik wat ‘enthousiast’ is. Maar het sauvignon-karakter wordt geheel overvleugeld door het uitbundige houtgebruik. Geen fruit meer. Wat bloemig en zeker romig. Lange afdronk. De chardonnay is bijna minder chardonnay-achtig dan de sauvignon. Veel hout en romig, maar ook hier kan de wijn mij niet verleiden.
2008 Primorje, sauvignon opoka, Kakovostno Vino ZGP, Marjan Simcic (€33,00; WijnenMichel.be, Brussel) en 2008 Primorje, chardonnay opoka, Kakovostno Vino ZGP, Marjan Simcic (€33,00; WijnenMichel.be, Brussel).

Op het verkeerde been
Je wordt door de ambitieuze wijnmakers die bijzondere wijnen willen maken voortdurend op het verkeerde been gezet. Als dat de bedoeling is, dan is dat zeker gelukt! Maar het atypische smaakprofiel van veel van die wijnen en het uitbundige houtgebruik maakt voor mij dat ik deze behoorlijk prijzige wijnen toch aan mij voorbij laat gaan. Deze proeverij was vooral heel interessant, waarbij we een vrij onbekend wijnland van een bijzondere kant hebben ontdekt. We sloten de proeverij af met een rode wijn. Die zou moeten passen bij lekker vette worst. En dat deed hij! Prima afsluiter en prima combi!
2010 Primorje, refosk rex fuscus, Vhrunsko Vino ZGP, Vinakoper (€12,50; AndereWijn).
Refosco geeft vaak aardse/gronderige wijnen en heeft geen heel toegankelijk karakter. Je moet refosco liefst rijp plukken. Weinig tannines en diepe kleur zijn kenmerken van refosco. Hier echter in een variant die lekker sappig is, met goede zuurgraad en aangenaam fruit.

Na zdravje! Proost!