We aten vandaag pasta met spekjes, paddenstoelen, blauwschimmelkaas en room. Dat vraagt om stevig rood. Wij kozen voor de 2013 Doppio Passo Primitivo Salento. 

Wow. Dit is nog eens een leuke vondst voor €6,95 bij Van Dop in Voorburg! Eigenlijk zit je voor een prikje een soort ‘piccolo Amarone’ te proeven! Maar dan niet uit Valpolicella, maar uit het warme zuiden van Italië, namelijk Salento in Puglia, de hak van Italië. Sublieme wijn, zeker voor die prijs!
De Doppio Passo lijkt een beetje op de krachtige, zoet aandoende en rijke Amarone, de wijn wordt namelijk twee keer ‘gepasseerd’. Dat houdt in dat de wijn twee keer wordt vergist. Dat zit zo.

De druiven bestaan voor een deel uit laatgeoogste deels ingedroogde primitivo-druiven. De wijn wordt vergist en loopt daarna nog een keer over de droesem. Doppio passo betekent dus dubbele gang, ofwel tweemaal vergist. Dat levert extra krachtige donkere wijn op.
Deze dubbel vergiste Salento is zwoel, rijp met mooie fluweelzachte tannines die weelderig en verleidelijk je mond in glijden. Donkere bessen, cacao, nergens zwaar of hoekig. Een behoorlijk zoetje en ‘slechts’ milde zuren, maar dat vergeef je hem gauw. Ik denk dat veel Nederlanders dit een bijzonder lekkere wijn zouden vinden, als ze hem zouden kennen. Maar ik hou ‘m lekker voor mezelf…