Spaanse aardappel-paprikaschotel - lamsrack met pimentón - zwarte knoflooksaus

We hadden weer eens lamsrack. Nou heb ik al tal van keren lamsrack gemaakt, iedere keer op een andere manier, zoals Ierse lamsrack met whiskeysaus en colcannon of lamsrack met doperwtjes-muntpuree. Dit keer wilde ik weer iets anders. Nog steeds in Portugal-sferen na onze vakantie, zocht ik een tevergeefs Portugees recept. Dan maar naar Spanje. Dat leverde een fijn gerecht op met lamsrack Spaanse stijl (met pimentón de la Vera en piment d’Espelette), een Spaanse aardappel-paprika ovenschotel (genaamd ‘patatas panaderas al horno con pimientos y cebolla’: gebakken aardappelen uit de oven met paprika en ui) en zwarte knoflooksaus met cream sherry. Niet echt Spaans, maar wel met Spaanse smaken en ingrediënten. Je krijgt vandaag het recept voor Patatas panaderas al horno – Spaanse aardappel-paprika ovenschotel, maar ook voor de lamsrack met pimentón de la Vera en piment d’Espelette en voor de saus met zwarte knoflook en cream sherry.

Bereidingsvolgorde: Begin met de aardappelschotel. Als die in de oven staan, kun je de lamsrack voorbereiden en de saus maken. Als je een grote oven hebt of twee aparte oven, dan kun je eerst de aardappelschotel in de oven zetten en het laatste half uur tegelijkertijd de lamsrack. Let er wel op dat de temperaturen verschillen! Dus met twee aparte ovens gaat dat prima. Gebruik je maar één oven, dan moet je na het bakken van de aardappelschotel (op 200 graden) de temperatuur omlaag zetten voor de lamsrack (naar 170). Bij het opnieuw verwarmen van de aardappelschotel als de lamsrack rust, kun je de temperatuur dan nog even weer omhoog gooien.

Patatas panaderas al horno - Spaanse aardappel-paprika ovenschotel

Patatas panaderas al horno
Ingrediënten (2-3 personen)

  • 3 grote aardappelen, geschild
  • 1 grote (zoete of witte) ui, in dunne partjes of dunne halve ringetjes
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 2 puntpaprika’s (b.v. een rode en een gele), in reepjes
  • 2TL oregano
  • 1TL tijm
  • Zout en peper
  • 50ml witte wijn
  • 75ml olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in hele dunne plakjes van maximaal 3-4mm.
  • Vermeng de aardappelplakjes in een ovenschaal met de ui, knoflook, paprika, oregano en tijm, zout (wees hier niet te zuinig mee) en peper, wijn en olijfolie. Check ook of er nog voldoende vloeistof is, voeg anders nog wat olijfolie/wijn toe.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de aluminiumfolie van de ovenschaal af en hussel alles goed door elkaar. Zet de ovenschaal weer terug in de oven en bak nog 25 à 30 minuten. De aardappeltjes moeten zacht zijn en een knapperig korstje hebben.
ingrediënten Spaanse lamsrack met pimentón de la Vera en piment d-espelette
Spaanse lamsrack met pimentón de la Vera en piment d-espelette
Spaanse lamsrack met een korst van pimentón de la Vera - piment d-espelette - panko

Lamsrack Spaanse stijl
Ingrediënten (2-3 personen)

  • 1 lamsrack (8 ribbetjes)
  • 2 knoflookteentjes
  • 1TL pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder)
  • 2TL piment d’Espelette
  • Zout en peper
  • 4EL panko of paneermeel
  • 60ml olijfolie

PS Mijn thuisfront is niet heel dol op dat gerookte paprikapoeder, daarom heb ik die vermengd met de aromatische piment d’Espelette. Maar je kunt ook alleen pimentón nemen. Neem in dat geval b.v. 2-3TL.

Bereiding lamsrack

  • Breng de lamsrack op kamertemperatuur (haal die dus minstens een half uur à drie kwartier voor het braden uit de koeling).
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Pureer de knoflookteentjes in de 60ml olijfolie. Vermeng met pimentón, piment d’Espelette, zout en peper. Roer daarna de panko of het paneermeel erdoor.
  • Besmeer de lamsrack aan beide kanten met het mengsel.
  • Doe een scheutje olijfolie op de bodem van een ovenschaal. Leg de lamsrack in de ovenschaal en zet ca. 25-30 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de lamsrack en of je die rosé of wat meer gebakken wilt hebben.
    PS Omdat je de lamsrack niet eerst in de pan aanbraadt, gaart die wat langer in de oven. Normaal doe ik ca. 16-18 minuten op 160 graden, na aanbraden. Nu gaarde ik de lamsrack iets langer en op 170 graden.
  • Laat de lamsrack 5 minuten rusten onder aluminiumfolie en snij dan de ribben los (zie hieronder bij serveren).
Spaanse aardappel-paprikaschotel met lamsrack en zwarte knoflooksaus

Zwarte knoflooksaus
Ingrediënten (2-3 personen)

  • 4 zwarte knoflookteentjes
  • 1 pot fond (gevogelte, rund of kalfsfond)
  • 100ml cream sherry
  • 2EL honing of bruine basterdsuiker
  • 1EL maïzena
  • Peper
  • 25gr roomboter

Bereiding zwarte knoflooksaus

  • Pureer de zwarte knoflookteentjes met een staafmixer door de fond.
  • Verwarm de fond en laat inkoken (ca. 15 minuten).
  • Voeg de cream sherry toe en laat nogmaals inkoken.
  • Voeg wat in een beetje sherry of water losgeklopte maïzena toe en laat even doorkoken. Kijk of de saus de gewenste dikte heeft. Voeg anders nog wat maïzena of een beetje water toe.
  • Breng op smaak met peper. Zout is door de fond niet nodig.
  • Haal de pan van het vuur en voeg wat klontjes koude (!) roomboter toe.

Serveren

  • Zet de aardappelschotel nog even in de oven terwijl je de lamsrack vijf minuten laat rusten.
  • Verwarm de saus weer.
  • Snij de ribben van de lamsrack los.
  • Schep wat saus op het bord. Leg daar per persoon 2 à 3 lamskoteletjes op. Geef de aardappel-paprika

Wijntip: een stevig gerecht met stevige smaken verdient een wijn met stevige structuur en stevige smaken. Omdat we een Spaans getint gerecht hebben, is het natuurlijk leuk om ook voor een Spaanse wijn te kiezen. Keuze te over. Denk aan wijnen van de druivenrassen garnacha (grenache genoemd in Frankrijk en de rest van de wereld; bijvoorbeeld uit Priorat, maar ook Navarra, Cariñena of Montsant), monastrell (mourvèdre; zoals uit Jumilla en Yecla), tempranillo (b.v. uit crianza of reserva uit Rioja of een wijn uit Ribera del Duero), bobal (uit Utiel-Requena, Manchuela of Valencia). Kies een lekker sappige volle wijn met wat houtrijping, fijne zuurgraad, kruidigheid en medium tannines.