Pasta met tonijn en citroen

Ik zocht een licht, maar ook makkelijk pastagerecht voor een doordeweekse dag. En ik had zin in tonijn, gewoon uit een blikje. Eigenlijk met ingrediënten die je waarschijnlijk allemaal in huis hebt of altijd in je voorraadkast kunt hebben. Ik maakte met een paar ingrediënten deze heerlijke pasta met tonijn en citroen (ofwel een ‘pasta al tonno e limone’).

Ingrediënten (2 personen)

  • 80-100gr pasta p.p. (Italianen nemen minder omdat het bij hen een voorgerecht is)(neem b.v. spaghetti, linguine, penne rigate)
  • 1 blikje tonijn in (olijf)olie, uitgelekt
  • 1 sjalotje of uitje, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 chili- of cayennepepertje, ragfijn gesneden
  • 100ml witte wijn
  • Zest van een (onbehandelde of schoongeboende) citroen
  • Sap van een citroen (ca. 30ml)
  • Ook nodig: 100ml kookvocht van de pasta
  • Optioneel: 2EL (slag- of kook)room (ca. 15ml)
  • 1EL kappertjes
  • Zout en versgemalen peper
  • Een paar takjes platte peterselie, fijngesneden
  • Olijfolie

Bereiding

  • Kook je pasta naar keuze gaar in water met zout.
  • Fruit ondertussen de sjalot in olijfolie. Voeg dan de gesnipperde knoflook en chilipeper toe en fruit een minuut mee.
  • Blus af met de witte wijn en laat de wijn grotendeels verkoken.
  • Voeg dan 100ml pastakookwater, het citroensap, de citroenzest en de room toe. Roer goed door en kook ca. 10 minuten zachtjes door. Het kookvocht moet daarbij wat inkoken en de saus moet lekker vol en romig worden.
  • Voeg dan de kappertjes en de uitgelekte tonijn toe en verwarm alles goed.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Als de pasta beetgaar is, giet je deze af en giet je de pasta bij de saus.
    NB Bewaar altijd wat extra kookvocht voor het geval dat de pastasaus te dik of droog is!
  • Serveer je pasta meteen en bestrooi met nog wat peterselie.

En waar is de Parmezaanse kaas? Die is er niet. Veel Italianen zijn van mening dat vis en kaas niet bij elkaar horen. Sommigen zullen vermoedelijk de room al als overtreding zien. Maar als je het lekker vindt, zal ik je niet weerhouden.

Wijntip: kies een volle wijn die zowel frisse tonen heeft als elegant is. De wijn mag niet over de delicate smaak van het gerecht gaan. Kies voor wit zonder houtrijping en met levendige zuren. Een lekkere spumante (mousserend) kan. Of kies voor een Gavi, Falanghina of Vermentino. Ik koos een frisse wijn uit Lugana van Antica Casa Visconti. Knisperfris en zuiver van druivenras turbiana met fijne zuren, aroma’s van kruisbes en gras en een citroentoontje dat uitstekend aansluit bij de citroen in het gerecht. Ook lekker bij citroenrisotto.

Buon appetito!

Pasta tonijn citroen
Linguine tonijn citroen