Pasta met prei en pancetta. Een onvervalst pure Italiaanse ‘primi piatto’: pasta con porri e pancetta. PPPPP. Italianen hebben vaak maar weinig ingrediënten nodig om een lekker gerecht op tafel te zetten. Deze pasta met prei en pancetta is zo’n voorbeeld. Alle ingrediënten komen tot hun recht en en de smaken blijven puur. Dat maakt zo’n simpel pastaatje toch meteen heel speciaal!
Italianen hebben vaak maar weinig ingrediënten nodig om een lekker gerecht op tafel te zetten.
Ingrediënten (2 personen)
- 160-200gr pasta (spaghetti, fusilli of penne)
- 2 preien, in ringetjes
- 100gr pancetta (of gerookt spek), in blokjes
- Olijfolie
- Optioneel: takje tijm of rozemarijn.
- Zout en versgemalen peper
- Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
- Snij prei in ringen en was de ringetjes. Laat ze in een vergiet uitlekken.
- Bak de blokjes pancetta of spek een beetje uit en verwijder ze uit de pan. Tip: je hoeft hiervoor geen olie in de pan te doen; het vet uit het spek is voldoende.
- Giet wat olijfolie bij het spekvet en fruit hierin de prei. Laat zo’n 10-15 minuten zachtjes stoven. Als het dreigt aan te branden, voeg je een beetje (pasta)water, bouillon (van blokjes) of witte wijn toe. Optioneel kun je een takje tijm of rozemarijn toevoegen als je dat lekker vindt, maar nodig is het niet.
- Kook ondertussen de pasta volgens aanwijzingen. Giet de pasta af. Tip: hou wat pastawater over om eventueel bij de saus te gieten.
- Voeg de spekblokjes en pasta bij de saus en verwarm nog 2 minuten. Breng op smaak met peper; zout zal door het spek waarschijnlijk niet nodig zijn. Verwijder de tijm of rozemarijn als je die gebruikt.
- Dien op en geef er geraspte Parmezaanse kaas bij.
Tip: wil je er nog extra groenten in doen (Nederlanders doen dat graag, maar Italianen houden het liever puur en simpel met minimale ingrediënten en minimale smaakverwarring), dan zou je kunnen denken aan paddenstoelen, courgette of radicchio. Wil je een variatie, dan kun je in dit recept ook spek door zalm vervangen. Voeg dan blokjes verse zalm of reepjes gerookte zalm aan het einde toe. Wil je het gerecht nog wat romiger? Voeg dan de laatste 5 minuten wat (kook)room toe.
Wijntip: een mooie witte wijn uit Zuid-Italië, bijvoorbeeld van de druivenrassen fiano of falanghina. Je vindt deze druivenrassen rond Napels in Campania.
Buon appetito!
Geef een reactie