Deze week is de hele week OOSTENRIJKWEEK bij Vinissima. Dat betekent elke dag een andere Oostenrijkse wijn met een ander gerecht. De wijnen komen allemaal van de in september jl. gehouden grote Oostenrijk-overzichtsproeverij; met dank aan organisator Ghislaine Melman (Melman Communication) die ze voor deze gelegenheid ter keuring opstuurde naar Vinissima.

De aftrap van de Österreichische Woche is natuurlijk met – hoe kan het ook anders – een Grüner Veltliner. De veltliner die wij dronken is de:
2011 DAC Weinviertel, Zeiseneck, R & A Pfaffl. De Oostenrijkse wijnbijbel Falstaff schrijft: “Der Grüner Veltliner gehört zum Weingut R & A Pfaffl wie das Schnitzel zu Wien.” Geen wonder dus dat we onze Oostenrijkweek met deze wijn beginnen. Pfaffl was zo’n dertig jaar geleden al overtuigd van het potentieel van dit druivenras. Naast veltliner heeft Pfaffl ook de internationale rassen en scoort hij hoog met zijn chardonnay en riesling en zijn Bordeaux-blend.

Weinviertel, das Land des Pfefferls
DAC Weinviertel is het grootste Oostenrijkse wijnbouwgebied, met zo’n 14.000 hectare wijngaarden. Het gebied ligt tegen de noordkant van Wenen aan. Hete zomers, droge winters kenmerken het gebied.
De veltliner beslaat hier ca. 8.500 hectare, een wezenlijk aandeel dus en zelfs de helft van de aanplant in heel Oostenrijk. Weinviertel en de veltliner horen bij elkaar!
Het noordoostelijke deel van Weinviertel, rond Poysdorf, staat helemaal in het teken van de Sekt, Oostenrijks mousserende wijn. In het zuidoosten is het goed toeven voor riesling en pinot. Het westelijke deel is prima voor de rode rassen.
Pfaffl zit in het zuidelijke deel van het Weinviertel en wordt een echte Weinviertel-pionier genoemd. Het voor Grüner Veltliner typische ‘Pfefferl’, het pepertje, is ook vooral in het Weinviertel typerend. Weinviertel wordt daardoor ook wel eens “das Land des Pfefferls” genoemd, het land van het pepertje. Weinviertel is ook het eerste Oostenrijkse gebied dat in 2002 de herkomstbenaming DAC (Districtus Austriae Controllatus) kreeg. DAC Weinviertel staat voor de typerende veltliner uit het wijngebied: “würzig-fruchtig” omschrijven de Oostenrijkers het. Pittig-fruitig.

Naam: 2011 DAC Weinviertel, Zeiseneck, R & A Pfaffl
Producent: R & A Pfaffl is een gerenommeerd familiebedrijf in Weinviertel. De Oostenrijkse wijngids Falstaff geeft de producent **** sterren.
Land/gebied: Oostenrijk, Weinviertel (Zeiseneck)
Type: wit
Kleur: lichtgeel met groenreflectie
Zoetheid: droog
Alcoholpercentage: 12%
Druivenras: grüner veltliner
Productie: De druiven komen van steile zuidhellingen met groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Lössbodem. Van 38 jaar oude stokken. 2011 was ideaal qua weer, met wat buien in de zomer en een prachtige nazomer. Pfaffl oogst zo laat mogelijk om rijp fruit te krijgen en dat lukte in 2011 uitstekend. Koele vergisting bij ca. 20 graden en na bijf maanden op rvs gebotteld.
Smaakprofiel: rijpe neus. Bloemig. Klein zoetje. Granny smith. Het typische ‘Pfefferl’ (pepertje). Zachte zuren. Aangenaam tintelje. Redelijk vol qua structuur en een goede middellange afdronk. Gewoon een lekkere volle veltliner met aangename sappigheid. De Oostenrijkse wijnbijbel Falstaff waardeert de wijn met 88 punten.
Waardering: ***(*) goed – zeer goed
Wijn-spijs: Wij dronken de wijn bij een uitgebreide fruits de mer. ook lekker bij asperges, witvis en Aziatisch.
Meer info: www.pfaffl.at