Directeur Siobhan Turner van het Institute of Masters of Wine® maakte gisteren (22 nov. 2012) bekend dat Cees van Casteren zich vanaf heden Master of Wine mag noemen. In 2009 slaagt Van Casteren al voor het examen voor Master of Wine, maar moest toen nog een dissertation schrijven voordat hij die twee begerenswaardige letters achter zijn naam mocht zetten. In 2011 is zijn dissertation (An examination of Chenin Blanc as the Potential Reference Wine of South Africa) niet geheel goedgekeurd; recentelijk is dat wel gebeurd. Daarmee is Cees van Casteren nu de tweede Master of Wine van Nederland, na Frank Smulders MW die lange tijd als enige Nederlander deze prestigieuze wijntitel mocht voeren.

Chenin blanc in Zuid-Afrika
In zijn dissertation onderzocht Van Casteren de potentiële rol van Chenin Blanc in Zuid-Afrika als referentiewijn op vijf aspecten: onderscheidende stijl, aantoonbare kwaliteit, commerciële significantie, commitment van de industrie en support van de pers. Aangezien op vier van deze vijf aspecten het onderzoek gemengde resultaten gaf, kan niet geconcludeerd worden dat Chenin Blanc het op dit moment in zich heeft om de onbetwistbare referentiewijn van Zuid-Afrika te worden.

Van Casteren studeert in 1988 af als doctorandus bedrijfseconomie aan de Katholieke Universiteit Tilburg en slaagt in 1998 voor zijn Vinologenexamen. In 2000 en 2003 is hij Vinoloog van het Jaar (Prix Pommery) in 2003 ontvangt hij de Rosemount Writer’s Bursary en in 2006 wordt hij Ambassadeur du Champagne® in Nederland. Van Casteren schrijft tevens tien boeken sinds 2004. Voorts heeft hij een wekelijkse column in dagblad De Gelderlander en is hij redacteur bij Meininger’s Wine Business International. Daarnaast schrijft hij freelance voor diverse publicaties. Als consultant is Van Casteren verbonden aan Lallemand S.A. in Canada en aan het Center for the promotion of imports from developing countries (CBI) in Den Haag. Ook schrijft hij teksten en proefnotities voor Sligro, Léon Colaris, en de Wijnproevers. Samen met Chantal Smeets (die vorig jaar een half pass voor het examen Master of Wine behaalde) geeft Van Casteren wijncursussen in de maatschap Liquid Assets. Hij is op twitter te volgen onder @ceesvancasteren.

Cees, van harte gefeliciteerd!