Mullineux 1
Udo Goebel van WineMatters organiseerde twee dagen lang in Nederland mooie overzichtsproeverijen van de wijnen van Mullineux Family Wines. Wijnmaker Chris Mullineux is er speciaal voor overgevlogen uit Zuid-Afrika. Natuurlijk was Vinissima erbij!

Platter *****
Chris Mullineux runt het wijnbedrijf Mullineux Family Wines samen met zijn Amerikaanse vrouw Andrea. Ze zijn beiden oenologen, hoewel hun pad eerst een andere kant op ging: Chris in accounting en Andrea als aankomend astronaut! Chris was onder andere wijnmaker in Frankrijk en bij TMV en is daarna voor zichzelf begonnen. Zijn winery bestaat sinds 2007. Andrea is nu toegetreden tot de vermaarde Cape Winemakers Guild. Het getalenteerde koppel heeft inmiddels elf Platter vijf-sterrennoteringen voor hun wijnen in de wacht gesleept. Recent heeft consultant Rosa Kruger het team versterkt. Haar specialisme is oude wijnstokken.

Eigen inzicht
Mullineux heeft opvallend genoeg geen eigen wijngaarden. Daar hadden Chris en Andrea enkele jaren geleden helemaal geen geld voor. Ze kozen dus voor een andere manier om toch topwijnen volgens eigen recept en inzicht te kunnen maken. Ze werken samen met wijnboeren die in totaal 28ha wijngaarden bezitten. Ze hebben nu 10 mensen in dienst die inmiddels ook die wijngaarden van de andere wijnboeren bewerken en onderhouden. Zo kunnen ze precies die kwaliteit krijgen die ze voor hun wijnen eisen. In 2014 heeft Mullineux 160.000 flessen geproduceerd. En als kroon op het werk tot nu toe werd Mullineux door Platter dit jaar – pas in het zevende jaar van hun bestaan! – ook nog eens uitgeroepen tot Wijnhuis van het Jaar!

Rhônerassen
Het streven van Mullineux is om wijnen te krijgen die niet te zoet, niet te alcoholisch zijn. Dat is moeilijk voor dit gebied (Swartland). De druiven die ze aanplanten zijn de typisch Zuid-Franse rassen, zoals de witte grenache blanc, viognier en clairette en de rode syrah. En natuurlijk Zuid-Afrika’s lieveling, de chenin blanc. Ze maken er in het stadje Riebeek-Kasteel in Swartland wijnen in Rhônestijl van. Wijnregio Swartland ligt veertig kilometer ten noorden van Kaapstad. Het gebied heeft een mediterraan klimaat, vergelijkbaar met Zuid-Frankrijk. Geen wonder dus dat de Rhône-rassen het er zo goed doen!

Terroir
Mullineux heeft drie verschillende lijnen. De top is de terroirspecifieke range. Hier is de bodem het onderscheidende element. De range bestaat uit een syrah van granietbodem (Granite syrah), een syrah van schistbodem (de Schist syrah) en een chenin blanc van granietbdodem (de Schist Chenin Blanc). Graniet geeft fraicheur en parfum/aroma. Schist geeft structuur en lengte.
De middenserie is de Mullineux Family Wines range. Deze bestaat uit een syrah, een chenin-gedomineerde Mullineux white blend en een syrah-gedomineerde Mullineux red blend. En in deze serie wordt ook de ‘straw wine’ van chenin blanc uitgebracht, een van de iconische dessertwijnen van Zuid-Afrika.
De instappers, een soort ‘second label’, zijn de Kloof Street Swartland rouge van vooral syrah aangevuld met carignan en cinsault, en voor wit de Kloof Street Chenin Blanc. Maar vergis je niet, dit zijn serieuze wijnen met mooie balans. Platter noemt de rode “eminently drinkable, but classy” m

Molensteen
Overigens is het logo van Mullineux een molensteen. Swartland is de broodregio van Zuid-Afrika en op het erf van Mullineux staat ook een molen. Geen wonder dus dat Chris zich liet fotograferen in de molen van Nootdorp die naast ons restaurant De Vang staat en die we even mochten bezichtigen.

We proefden de volgende wijnen:

Mullineux 2WIT

Mullineux Kloof Street chenin blanc 2012:
Fris, vol, bittertje, wat alcoholisch. Tropisch.
Kloof Street is gemaakt van jongere wijnstokken.

Mullineux Kloof Street chenin blanc 2013:
Fris. Schoon. Mineralig. Mooier dan 2012 wat mij betreft.

Mullineux white 2012:
Blend van 76% chenin blanc, 16% clairette blanc en 8% viognier. Vol. Mooi in balans. Complexer dan de Kloof Street. Mooi! 10% was 11 maanden op oude vaten.
Mullineux white is gemaakt van oudere wijnstokken dan de Kloof Street en op oude houten vaten gerijpt.

Mullineux white 2010:
Blend van 80% chenin blanc, 10% clairette blanc en 10% viognier. Vol. Elegant.

Mullineux white 2009:
Blend van 60% chenin, 20% clairette, 10% viognier en 10% roussanne. Vol. Oxidatiever dan de jongere jaargangen, mede door de roussanne. Rijp fruit. Gastronomisch.

Mullineux white 2008:
Blend 80% chenin, 7% clairette, 7% viognier en 6% grenache blanc.

Mullineux 3ROOD

Kloof Street red 2012:
Blend van Zuid-Franse rassen. Hier vooral syrah van jongere stokken en daarnaast carignan en cinsault van oudere stokken. Jonge frisse wijn. Sappig met veel fruit. Lekker jong drinken.

Kloof Street mourvèdre 2012:
Van zeer jonge wijngaarden (5-6 jaar). Mourvèdre is een nieuw ras voor Zuid-Afrika. Jonge mourvèdre moet in Bandol zeker 8 jaar oud zijn om er b.v. Bandol van te maken. Hier kan het al eerder. Sappig. Nog jeugdig, maar moet deze je ook niet lang bewaren, max. 3-4 jaar. Hiervan zijn 1.400 flessen gemaakt.

Mullineux syrah 2011:
Blend van 7 wijngaarden en 3 bodemtypen. Sommige bodemtypen geven fraicheur, andere geven tannine. Mooie harmonie. Sappig. Elegant. Licht en aangenaam. Cassis, bramen. 15% nieuw hout en de rest is ouder hout. 5-10 jaar houdbaar. Vroeg geoogst om finesse en fraicheur te houden en de wijn juist niet al teveel power en alcohol te geven. 13,5%.

Mullineux syrah 2010:
Mooie neus. Wat meer kracht dan 2011. Iets meer alcohol (14%) dan 2011. Kreeg in de Platter ***** en deze wijn werd tevens uitgeroepen tot de rode wijn van het jaar.

Mullineux syrah Granite 2011:
In goede jaren worden de single soils apart gebotteld. Het wojnmaken voor granite en schist is hetzelfde. Het verschil is puur de bodem. Graniet geeft fraicheur. 13,5% alc. Deze wijn is complex, heeft fraicheur en elegantie. Pas tweede oogstjaar dat op de markt is. Kan zeker 15 jaar mee. Nu meer op dronk dat de Schist. Het kostte Mullineux tien jaar om hiervoor de goede wijngaard te vinden. Hier worden maar 1.000 flessen van gemaakt. €80.

Mullineux syrah Schiste 2011:
De Schist heeft wat meer structuur en tannine dan de Granite. Prachtige wijn. Hier worden maar 1.000 flessen van gemaakt. €80

ZOET

Mullineux straw wine 2012:
De chenin-druiven worden drie weken ingedroogd. Ongefilterd. 10% alc. Donker goudgeel. Zoet (280gr suiker), met flink wat zuren. Gaat goed met een niet te zoet desserts. B.v. desserts met noten en fruit of blauwschimmelkaas. Parfait van noga met gemarineerde ananas.