Mocktail Monday tip 0% aperitivos Sanbitter en Crodino Rosso

Mijn M🅾cktail M🅾nday tip voor vandaag: Sanbitter en Crodino Rosso. Twee lekkere bitterzoete 0%-aperitiefdrankjes.

❤ Campari…je houdt ervan, of niet. Het bitterzoete van de kruidendrank bevalt niet iedereen. Dit rode Italiaanse drankje van bedenker Gaspare Campari uit 1860 bestaat uit een infusie van bittere kruiden, aromatische planten (o.a. gentiaan, de rest is geheim) en fruit (waaronder de bittere chinotto-sinaasappels) in alcohol en water. Niet zo populair puur (zeker niet in Nederland), maar wel ‘on the rocks’, met soda èn in tal van cocktails, waaronder de cocktailklassieker Negroni.

🅾 En dan heb je in plaats van premix Campari-soda (10% alc.) ook de 0%-aperitivo’s Sanbitter en Crodino Rosso.

Mijn Mocktail Monday tip voor vandaag: Sanbitter en Crodino Rosso. Twee lekkere bitterzoete 0%-aperitiefdrankjes.

Sanbitter en Crodino Rosso

Misschien ken je het nog wel van heel vroeger: oranje Crodino. Het was het alcoholvrije aperitief dat je in plaats van een cocktailtje of glaasje port dronk als je geen alcohol wilde. Smaakte naar Campari-soda, maar zoeter dan Campari en minder bitter. Bitterzoet met bruis, en 0%. Retro. Z’n tijd ver vooruit volgens mij. Ik dronk het vroeger nog wel eens. Daarna heb ik er lang niets meer van gehoord. Totdat ik nu Crodino Rosso tegenkwam. De rode versie (er is ook nog steeds oranje Crodino). Ik kocht een traytje met zes kleine flesjes. Lekker. En verantwoord door die 0%. Vlak daarna kwam ik Sanbitter tegen; de eveneens rode concurrent van Sanpellegrino.

Crodino Rosso
Eerst de Crodino Rosso maar eens geproefd. De oranje Crodino is in 1964 ontwikkeld door de Società Terme di Crodo, waarbij het water van de eeuwenoude bron “Fonte Lisiel” de basis vormde. Crodino bevat maar liefst 30 verschillende natuurlijke (zuid)vruchten, kruiden en specerijen Daarna kwam de Rosso. Die bevat o.a. bloedsinaasappels. De Rosso had ik tot voor kort nog nooit gezien. Crodino Rosso heeft een intensere geur. Wat fruitiger en zoeter dan Sanbitter. Klein ‘Campari-bittertje’. Heeft iets kunstmatigs in de smaak.

Sanbitter
Sanbitter is een Italiaans alcoholvrij aperitief van Sanpellegrino, bekend van het Italiaanse bruiswater in de groene flessen. Heeft in vergelijking met Cridino Rosso iets meer een echt Campari-nakickje, wat meer kracht en een iets serieuzere smaak. Het grootste verschil is echter dat
Sanpellegrino produceert trouwens ook Chinotto, een wat vergeten koolzuurhoudend 0%-drankje van de chinotto-sinaasappel.  Binnenkort maar eens kijken of ik die ook kan vinden.

Serveer beide aperitiefdrankjes gekoeld in een wijnglas met ijsblokjes. Eventueel kun je het drankje garneren met een schijfje sinaasappel. Het is echter géén vervanger voor Campari om cocktails mee te mixen! Wel een 0%-vervanger voor Campari-soda; er zit namelijk al bruiswater in!

En nog een weetje: het rode van Sanbitter is karmijn of E120. Met andere woorden: geplette cochenilleluisjes. Dat merk dus niet geschikt voor vegetariërs. Crodino gebruikt kleurstoffen.

Sanbitter en Crodino Rosso on the rocks

Sanbitter of Crodino Rosso?
Ik heb ze beide naast elkaar geproefd en kritisch vergeleken. Uiteindelijk heb ik eigenlijk geen echte voorkeur. Ik vind beide aperitivo’s lekker. Een serieus 0%-drankje met fijne bitterzoete tonen en fruitigheid van bittere sinaasappels. Sanbitter smaakt wellicht net een slagje krachtiger en droger dan Crodino Rosso. Dus als je wat meer van zoet houdt, kun je het beste Crodino Rosso nemen. Hou je van wat droger, kies dan voor Sanbitter.

Pr🅾🅾st!