Ik ben een vleesliefhebber, maar ben er ook van overtuigd dat we met z’n allen vaker vleesloos moeten gaan eten in de toekomst. Voor 2020 heb ik dan ook het plan om me meer te verdiepen in vegetarische gerechten uit de wereldkeuken. Vandaag: Marokkaanse chorba met geroosterde groenten en kikkererwten (vegetarisch).
Chorba betekent soep of stoofpot. Je vindt chorba in onder andere Noord-Afrika (met name in Marokko en Tunesië), maar ook in Turkije of de Balkan (zoals Roemenië en Bulgarije). Waarschijnlijk komt chorba uit Turkije en vond zijn weg naar andere landen in de omgeving.
Vaak is het een pittige soep die tijdens de ramadan gegeten wordt. Meestal zit er lams- of schaapvlees of rundvlees in, soms kip. En soms, zoals in mijn chorba vandaag, is de chorba vegetarisch. In chorba zitten vaak kikkererwten en allerlei specerijen. En uien en tomaten. Je kunt er verder diverse groenten in verwerken. Denk aan wortelen, bleekselderij, pompoen, courgette, paprika, doperwten. Je kunt in deze soep ook pasta doen; zoals kleine pasta (bijvoorbeeld de riso / orzo die ik nam, of stukjes gebroken spaghetti). Of (zoete) aardappelen, freekeh etc. Als specerijen en smaakmakers kun je harissa, tomatenpuree, knoflook, paprikapoeder, ras-el-hanout, gemalen koriander (ketoembar), kurkuma (geelwortel), saffraan, gember, cayennepeper, citroensap en koriander of peterselie gebruiken. Eigenlijk is alles mogelijk qua ingrediënten en elk land en elke regio heeft z’n eigen chorba- varianten, dus hè, waarom jij niet ook!?
Eigenlijk is alles mogelijk qua ingrediënten en elk land en elke regio heeft z’n eigen chorba- varianten, dus hè, waarom jij niet ook!?
Meatless Monday
Meatless Monday, #meatlessmonday op social media. Hip. Trendy. Eigentijds. Even het vlees laten staan. Maar met zogenaamde vleesvervangers hoef je bij mij niet aan te komen; dat vind ik enorme marketingkul voor mensen die geen fantasie hebben om het vlees weg te laten. Ik doe dus niet aan vleesvervangers, maar probeer lekkere vegetarische gerechten te vinden die op zichzelf staan. Gerechten waar je het vlees niet mist en gerechten die gewoon lekker zijn. Geen tofuburgers, geen ‘visloze tonijn’ en al helemaal niet wokken met kipstuckjes (op basis van soja). Verzin je eigen eten, denk ik dan. Echt eten. Dus geen ‘visloze tonijn’, want dat is een verzinsel. Waarom moeten al die vega-varianten überhaupt refereren naar vlees, gevogelte en vis?
Chorba dus. Chorba in een groentenvariant is een prima voorbeeld van wat ik bedoel. Vegetarisch en lekker op zichzelf. Net als enkele gerechten die ik vorig jaar maakte: gevulde portobello’s, tarte tatin met tomaat en geitenkaas, groene gnocchi met doperwten en citroen, of het verrassende en erg lekkere Griekse doperwtenstoofje Arakas laderos kokkinistos.
De bereiding van chorba is supereasy. Alles in kleine blokjes in een pan met bouillon en lekker een tijdje laten stoven. Pasta er dan wel wat later in doen, net als kikkererwten of bonen als ze uit blik komen. Makkelijker kan niet. Ik heb echter eerst aubergine- en zoete aardappelblokjes in de oven geroosterd zodat ze meer smaak en bite krijgen. En ik fruitte ui en knoflook. Probeer deze variant maar eens. Super lekker!
Ingrediënten (3-4 personen)
- 1 aubergine, in blokjes van 2x2cm
- 1 zoete aardappel, in blokjes van 2x2cm
- 1EL ras-el-hanout
- 2 rode uien, in reepjes
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 1EL tomatenpuree
- 1EL harissa (of meer/minder naar eigen smaak)
- 2 grote tomaten, ontveld en in blokjes
- 1TL kurkuma
- Een ‘plukje’ saffraandraadjes (10-15 draadjes)
- 750ml groentenbouillon
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 75gr riso/orzo of in stukken van 5cm gebroken spaghetti
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
- Koriander of peterselie, gesnipperd
- Optioneel: crème fraiche of Turkse yoghurt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de aubergine- en zoete aardappelblokjes op een bakplaat (al dan niet met bakpapier bekleed). Bestrooi vervolgens met wat zout en ras-el hanout en druppel er wat olijfolie over. Hussel de blokjes met de olie en de specerijen. Bak de blokjes in ca. 25 minuten goudbruin.
- Fruit ondertussen de ui en laat zachtjes 5 minuten bakken. Gebruik bij voorkeur een pan met dikke bodem, zoals een gietijzeren (Creuset-)pan. Voeg knoflook toe en fruit nog 1 minuut mee.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en fruit 2 minuten mee.
- Voeg nu harissa, tomatenblokjes, kurkuma, saffraan en bouillon toe en laat zachtjes 20 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Voeg dan de aubergine- en zoete aardappelblokjes toe en de kikkererwten en verwarm alles goed. Stoof samen 10 minuten met de deksel op de pan.
- Voeg de pasta toe. Kook nog ca. 10 minuten of tot de pasta gaar is (mijn riso moest 11 minuten).
TIP: Beoordeel zelf of je liever een wat dunnere soep of een dikkere stoofpot wilt hebben. Je hebt in elk geval genoeg vloeistof nodig om de pasta goed te kunnen koken. Als je meer vloeistof nodig hebt voor de pasta, dan voeg je nog een beetje (heet) water toe. Vind je de soep aan het einde te dun, laat de vloeistof van de chorba dan met het deksel eraf nog wat verkoken. - Breng de chorba op smaak met zout en peper en dien op in diepe borden. Garneer met koriander of peterselie. Je kunt er ook nog een kloddertje crème fraiche of Turkse yoghurt bij geven.
Eet smakelijk!
Geef een reactie