diptips kaasfondue

Kaasfondue, een gouwe ouwe. Lekker met het haardvuur aan, een fijn glas witte wijn erbij en allerlei schaaltjes met lekkere dingen om in de kaas te dippen. Gezellig. Heerlijk genieten in de winter! Wat doe je allemaal in de kaasfondue? Feest aan tafel: diptips voor de ouderwetse kaasfondue.

Feest aan tafel: diptips voor de ouderwetse kaasfondue.

Feest
Wij maakten gisteren een kaasfondue en ik kreeg een appje met: “Kaasfondue voor een doordeweekse dag? M.i. ‘n feestmaaltijd … maar bij jullie is ’t elke dag ‘n feestje met eten”. Letterlijk.

Inderdaad, elke dag mag wat mij betreft een feestje aan tafel zijn. Voor ons is kaasfondue even snijden en klaar en genieten! Ik heb heus wel eens zelf kaasfondue gemaakt, maar het kost toch nog aardig wat tijd en geld. Kant-en-klare kaasfondue is veel goedkoper en als je een goed merk koopt, dan is er niks mis met de smaak. Gisteren namen wij Kaltbach (van fondue-specialist Emmi; nee niet gesponsord, maar zelf gekocht! #nospon) van kaas die in de zandstenen grot van Kaltbach is gerijpt. Die was heerlijk en een beetje kruidig. Lekker veel smaak dus. Er is naast de originele ‘gewone’ fondue (b.v. van Emmi of Gerber) ook kaasfondue te koop van bijvoorbeeld alleen Gruyère (Emmi e.a.). En dan is er nog Nederlandse kaasfondue van bijvoorbeeld ‘Kaas in ’t bakkie’. Mogelijkheden te over dus. Maar je favoriete recept maken kan natuurlijk ook altijd! Lekker variëren.

Ik ga jullie dus hier ook geen recept geven voor kaasfondue, die kun je overal vinden. Ik geef jullie hier liever wat tips over hoe je de kaasfondue kunt ‘aankleden’. Wat is lekker om erin te dippen? Het gaat er wat mij betreft vooral om dat je lekker afwisselt met de dipingrediënten. Wees verrassend en doe er weer een keer iets nieuws bij.

Brood & Co.
Als allereerste denk je natuurlijk aan blokjes (stok)brood, al dan niet wit. Maar je kunt veel meer dippen:

  • Blokjes stokbrood of grof boerenbrood of focaccia
  • Soepstengels
  • Krieltjes (gekookt) of blokjes beetgaar gekookte aardappel. Of ga los en bak roseval-aardappeltjes in de oven met knoflook, grof zeezout en rozemarijn.
  • Chips, tortillachips
  • En wel eens pasta in de kaasfondue gedipt? Neem dan grote pastavormen, zoals fusilli. Of kies voor een gevulde pasta zoals tortellini of ravioli.

Groenten

  • Kerstomaatjes
  • Champignons (nog lekkerder dan rauw: gebakken!)
  • Witlofblaadjes
  • Stukjes (punt)paprika
  • Bloemkoolroosjes (rauw of eventueel kort blancheren)
  • Broccoliroosjes (rauw of eventueel kort blancheren)
  • Groene of witte asperges, in stukken en beetgaar gekookt
  • Voor de rauwkostliefhebbers: reepjes komkommer, wortel of bleekselderij
  • Blokjes gegrilde of gebakken courgette of aubergine
  • Radijsjes
  • Mini-maïskolfjes (gekookt)

Fruit
Fruit bij de kaasfondue is heerlijk! Het is lekker fris en daarom een goede tegenhanger tegen de rijke kaasfondue.

  • Ananas
  • Appel
  • Peer

Vlees/vis/overig
Ik had dit keer voor het eerst kleine gehaktballetjes en cornichons bij de kaasfondue en ik moet zeggen dat dat een lekkere aanvulling was.

  • Gehaktballetjes
  • Voor de kids: mini-knakworstjes
  • Plakjes worst (salami is heel geschikt)
  • Blokjes ham
  • Mini-spiesjes kipfilet (gebakken) of blokjes gerookte kipfilet
  • Gamba’s, tijgergarnalen of rivierkreeftjes (gekookt of gebakken)
  • Cornichons
  • Zilveruitjes

Smaakmakers

Je kunt je (al dan niet kant-en-klare) kaasfondue ook wat extra of een andere smaak geven. Dan gebruik je een smaakmaker. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Versgemalen peper en nootmuskaat zijn standaard, evenals de fonduepan insmeren met knoflook en een scheutje kirsch toevoegen. Daarnaast kun je denken aan:
  • Groene kruiden (vers, b.v. peterselie, bieslook of basilicum)
  • Provençaalse of Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • Mosterd
  • Kerriepoeder
  • Paprikapoeder of nog aparter: gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • En als je van hot houdt, voeg je wat cayennepeper of chilivlokken toe!
  • Wat te denken van (bock)bier in de kaasfondue?
  • En nog een chique variant: met truffel! Roer er wat truffelpuree of truffeltapenade door.

Erbij

  • Kruidenboter (zelfgemaakt)
  • Kruidenkaas, zoals Paturain of Boursin
  • Een frisse salade met kerstomaatjes en een eenvoudige vinaigrette, of maak eens een lekkere komkommersalade
  • Olijfjes
  • Druiven voor erna, lekker fris! Ik vind druiven (net als ananasstukjes) trouwens lekkerder erbij dan in de kaasfondue, maar dat is persoonlijk.

En tenslotte heb je natuurlijk een fondueset nodig, of je neemt zoals ik een pan met een dikke bodem en een goed theelichtsetje.

Wijn & Co.
Natuurlijk wil je er ook wat bij drinken. Water of thee kan altijd. Bier past wellicht ook (vraag me niet welk bier, ik ben helaas geen bierkenner…). En natuurlijk witte wijn. Leuk is om een Zwitser wijn te nemen, als je die kunt vinden, bijvoorbeeld een Fendant (chasselas / gutedel). Of een Zwitserse humagne blanc of petite arvine, maar die zul je moeilijk vinden in Nederland. Andere droge witte wijnen die passen zijn: pinot blanc / Weissburgunder, riesling, Duitse grauburgunder, grüner veltliner. Pas op voor houtrijping, dat matcht niet zo goed. Wil je toch liever rood, denk dan aan een lichte wijn als Beaujolais of een Zwitserse Dôle of een elegante pinot noir / Spätburgunder.

Eet smakelijk en geniet!