cheeseburger salade en de geheime Big Mac-saus

Vandaag heb ik iets heel geks voor je: een heerlijke low carb Cheeseburger salade èn het geheime recept voor de Big Mac-saus.
Eerlijk? Wij eten nooit hamburgers. Broodjes met hamburger, dat is voor ons geen echt warm eten, maar vreetvoer dat je eet omdat er nergens wat anders te krijgen is. Auw, ja sorry. Maar nu we vaker koolhydraatarm eten, kwam ik ineens de hamburgersalade tegen. Een vrij idiote Amerikaanse uitvinding natuurlijk in hun streven naar keto of ‘paleo friendly’ eten. Een cheeseburger salade, dat is alles wat je normaal met een hamburger eet, maar dan zonder het broodje! Dus eigenlijk een ‘deconstructed cheeseburger’. De schaarse keren dat ik een hamburger naar binnen werk, is een keer op doorreis ergens. Dan neem ik steevast een cheeseburger. Dus zo werd het idee geboren voor deze low carb cheeseburger salade. Ik maakte trouwens mini-hamburgertjes, zodat mijn partner – die gek op salades is maar niet op hamburgers – ze eruit zou kunnen laten en alleen de salade zou kunnen eten, indien gewenst. Nou, dat gebeurde niet eens. Haha, toprecept dus. Ga jij het ook een keer proberen?

Het fijne is, je kunt voor deze cheeseburger salade je ingrediënten helemaal zelf kiezen. En: ik verklap het ‘geheime’ recept voor de beroemde Big Mac-saus.

Lekker variëren
Het fijne is, je kunt voor deze cheeseburger salade je ingrediënten helemaal zelf kiezen. Vaste items zijn dan denk ik wel:

  • Uiteraard rundergehakt. Dat kun je rul bakken, al dan niet met je favoriete specerijen (denk naast zout en peper aan paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, cajunkruiden, homemade Montreal Steak Spice, homemade tacokruiden, etc.) en een gesnipperd uitje of als mini-hamburgertjes zoals ik deed.
  • Uitgebakken baconplakjes of spekreepjes
  • Sla (ik heb liever geen ijsbergsla en neem dus bijvoorbeeld romaine of Little Gem)
  • Uienringetjes (ik vind rode ui lekkerder hiervoor en week ze een half uur in warm water zodat ze zachter en minder scherp worden)
  • Kerstomaatjes of trostomaten
  • Zoetzure augurken of ‘pickles’, neem bijvoorbeeld van die geribbelde zoetzure augurkenplakjes
  • Mosterd (dijon), mayonaise en ketchup. Of maak zelf een lekkere saladedressing met b.v. mosterd of een cocktailsaus. Of natuurlijk: de geheime Big Mac-saus (zie recept hieronder).
  • En natuurlijk kaas (in dit geval geraspte cheddar).

Maar je kunt van het bovenstaande lijstje natuurlijk iets weglaten dat je niet lust, of juist iets toevoegen, zoals:

  • Avocado
  • Maïs (zit niet op een burger, maar is wel lekker in een salade, maar ook wat minder low carb)
  • Rode of gele paprika of rode puntpaprika, in reepjes of blokjes
  • Chilipepertjes of groene jalapeño-pepertjes, in dunne ringetjes
  • Gewokte shiitake, in plakjes
  • En je kunt variëren met de dressing: van mosterdressing tot Thousand Island dressing of Ranch-dressing, van alleen wat mayo, mosterd en ketchup tot een heerlijke blauwekaasdressing. Thousand Island dressing is een Amerikaanse dressing op basis van mayonaise met olijfolie, citroensap, sinaasappelsap, paprika, Worcestershire-saus, mosterd, azijn, room, chilisaus, tomatenpuree en ketchup en/of Tabasco). Ranchdressing is een Amerikaanse saladedressing, meestal gemaakt van karnemelk, zout, knoflook, ui, mosterd, kruiden en specerijen, gemengd tot een saus op basis van mayonaise of een andere olie-emulsie. Zure room en yoghurt worden soms gebruikt naast of als vervanging voor karnemelk en mayonaise.
    Of je probeert de geheime hamburgersaus voor de Big Mac na te maken. Pas de derde versie van de Big Mac werd kennelijk echt populair. Die werd ontwikkeld door Esther Glickstein Rose. Hier zat ook de inmiddels iconische saus op die er vanaf 1968 bij kwam, die werd toen nog de ‘secret sauce’ genoemd. In 1972 werd het recept voor de saus geperfectioneerd. Van 1991-2004 werd die weer veranderd en vervolgens werd toch weer het oude recept gebruikt. Sindsdien is de saus niet meer gewijzigd. Vanaf 1974 werd de Big Mac-saus in reclames de ‘Special Sauce’ genoemd. Zie hieronder het ‘geheime’ recept dat inmiddels redelijk bekend is en veel wordt nagemaakt; al was het omdat ex-McDonald’s chef Mike Haracs het recept op internet onthulde (op TikTik @chefmikeharacs; en op Insta vind je hem onder @mike_haracs). Hoewel kenners het vast toch nog wat verschillend vinden als ze het proeven. De Big Mac saus lijkt wel wat op de Thousand Island dressing, maar die bevat tomaten(puree) of ketchup en dat ontbreekt hier! De rode kleur van de Big Mac-saus komt dus niet v an tomaat, zoals vaak wordt gedacht, maar van paprikapoeder. Maar ach, als je het lekker vindt, dan voeg je aan het onderstaande recept gewoon nog een klein beetje ketchup toe. Let er in dat geval wel op dat de saus niet te zoet wordt, want de meeste ketchup is vrij zoet!
    Dit zijn trouwens de officële ingrediënten voor de Big Mac-saus: Soybean Oil, Sweet Relish (diced Pickles, Sugar, High Fructose Corn Syrup, Distilled Vinegar, Salt, Corn Syrup, Xanthan Gum, Calcium Chloride, Spice Extractives), Water, Egg Yolks, Distilled Vinegar, Spices, Onion Powder, Salt, Propylene Glycol Alginate, Garlic Powder, Vegetable Protein (hydrolyzed Corn, Soy And Wheat), Sugar, Caramel Color, Turmeric, Extractives Of Paprika, Soy Lecithin. Klinkt yummie. Haha. Maar de saus zoals hieronder beschreven is echt lekker. En als je wat van de saus overhoudt, kun je die ook gebruiken voor kip-borrelhapjes of bij frietjes.
cheeseburgersalade is een deconstructed cheeseburger zonder broodje
low carb cheeseburger salade

Ingrediënten (2-3 personen)

NB Varieer vooral en laat iets weg of voeg iets toe naar je eigen smaak.

Voor de mini-hamburgertjes:

  • 300gr rundergehakt (hiervan kun je 10 mini-burgertjes maken)
  • 1EL Worcestershire Sauce
  • 1TL knoflookpoeder
  • 1TL uienpoeder
  • Zout en versgemalen peper
  • Olie of boter om in te bakken

Voor de cheeseburger salade:

  • De mini-hamburgers (ingrediënten zie hierboven)
  • 2 kleine romaine-slakroppen of little gems, in reepjes gesneden
  • 200gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 rode ui, in ringen (tip: week ze een half uur in warm water en dep ze droog, dan zijn ze minder scherp)
  • 75-100gr baconreepjes
  • 1 avocado, in plakken (tip: smeer in meer citroensap tegen het verkleuren)
  • 75gr geraspte cheddar

Voor de dressing maak je de ‘copycat hamburgersaus voor de Big Mac’ na:

  • 8EL mayonaise (Haracs neemt 1 cup Hellmann’s = ca. 230ml, ik nam iets minder mayo)
  • 2EL zeer fijn gehakte zoetzure augurk (neem de blokjes of plakjes en niet de hele augurkjes) (je kunt ook Amerikaanse ‘sweet pickle relish’ nemen, maar dat is bij ons nauwelijks te krijgen, vandaar de augurkjes als alternatief)
  • ½TL knoflookpoeder of 1TL geraspte verse knoflook
  • ½TL uienpoeder
  • 1¼ TL paprikapoeder (als je het lekker vindt: neem gerookt paprikapoeder, maar dat is niet origineel)
  • 2TL dijon-mosterd
  • 1TL azijn (gewone, witte wijnazijn of ciderazijn), of wat meer als je de dressing wat frisser/zuurder wilt hebben
  • Zout en versgemalen peper (Haracs gebruikt 1/8TL witte peper)

Ik heb verder nog toegevoegd (maar Haracs doet dat niet):

  • 1 sjalotje (of half uitje), zeer fijn gehakt of – nog beter! – fijn geraspt
  • Optioneel: ½ – 1TL kristalsuiker (de sweet pickle relish is wat zoetig, vandaar; maar je mag ook ahornsiroop of suikersiroop toevoegen als zoetstof, dat lost beter op)

Bereiding
NB Ik ga hier uit van mini-hamburgertjes. Maar je kunt het gehakt ook rul bakken met kruiden/specerijen, zout en peper.
Voor de dressing:

  • Maak eerst – ruim van tevoren! – de dressing door alle ingrediënten te vermengen. Laat de dressing daarna minimaal een half uur intrekken, maar nog liever een uur of langer. Als je de dressing iets te dik vindt, kun je er een heel klein beetje water aan toevoegen. Ik vond dat niet nodig.

Voor de salade:

  • Bak de baconreepjes in wat olie knapperig en goudbruin (dat duurt ca. 5 minuten). Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Leg alle overige ingrediënten (reepjes romaine-sla, gehalveerde kerstomaatjes, drooggedepte uienringen, plakken avocado , geraspte cheddar en de dressing) gereed.

Voor de mini-hamburgertjes:
NB Als je warme hamburgertjes in je salade wilt hebben, dan kun je deze stap het beste aan het einde doen, of bak ze en houdt ze warm onder aluminiumfolie.

  • Vermeng het gehakt met de specerijen en de peper nog (niet het zout!) en maak er mooie kleine hamburgertjes van. Van 300 gram krijg je 10 hamburgertjes. Bestrooi ze pas vlak voor het bakken met zout.
  • Bak ze in olie of boter in een (gril)pan in een paar minuten goudbruin.

Serveren:

  • Leg op elk bord wat romaine-sla, kerstomaatjes, uienringetjes, baconreepjes, plakjes avocado en plakjes zoetzure augurk. Je mag het ook door elkaar husselen, maar het staat mooier als je ze apart in waaiervorm op je bord legt. Dat husselen doe je bij het eten waarschijnlijk vanzelf wel.
  • Verdeel de mini-hamburgertjes over de salade.
  • Lepel de dressing erover en bestrooi tenslotte met de geraspte cheddar.
  • Drink er een glas bier of een lekkere rode wijn bij. Of natuurlijk een glas gekoelde Coca-Cola.