Vier dagen op pad in de Loire met een groepje enthousiaste wijnbloggers uit Engeland (Jim Budd en Denise Medrano), Duitsland (Ralf Kaiser, Thomas Günther en Paul Truszkowski), Frankrijk (Miss Vicky), België (Jelle de Roeck en Christof Spinelli) en Nederland (Marja van Beek en ikzelf). Geflankeerd door export manager Hilkka Chartier en stagiaire Alex Chardonnereau van Interloire. Een mooi groepje wijnfanaten.

Social media
Ja natuurlijk, als je met wijnliefhebbers op pad bent, wordt er bijna alleen maar over wijn gesproken! Onontkomelijk bijna, en heel bevreemdend voor mensen buiten deze ‘scene’. Maar ga je met wijnbloggers en social media adepten op pad…dan wordt er niet alleen de hele tijd over wijn gesproken, maar er wordt ondertussen ook nog eens onafgebroken gefotografeerd – alle flessen, alle spots, alle gerechten, eigenlijk alles en iedereen om je heen…! – en getwitterd, foto’s worden op Facebook gezet, er wordt gekeken of er ook ergens een Wifi-code voor gratis internet te vinden is, de iPhones worden tussentijds in het restaurant kort aan de ‘jus’ gelegd om bij te tanken en midden in de nacht wordt er nog druk geblogd en getwitterd met de iPad. De nieuwste hit is de ‘app’ Instagram. Instagram is in feite een app voor je mobieltje om foto’s mee te maken en vooral te delen, maar het is ook een nieuw sociaal netwerk geworden; een van de vele inmiddels. Grappig ook om te constateren dat je medebloggers in de kamer naast je ook nog wakker en druk bezig zijn; je wenst elkaar vervolgens via twitter welterusten…

#LoireVélo
Tijdens ons wijnbloggerstripje naar de Loire, wilden we uiteraard elkaars commentaren lezen. Dus werden twitternamen uitgewisseld en gingen we elkaar druk volgen op Facebook en Instagram om maar niets te missen van elkaars uitingen. Druk druk druk. Ik denk dat zo’n groepje kwetterende en fotograferende bloggers heel vreemd overkomt voor de buitenwereld.
Ik had al voor de trip iedereen op de diverse social media opgespeurd en getwitterd, zodat we elkaar al voor de echte ontmoeting ‘kenden’. We hadden per twitter ook al een gezamenlijke code afgesproken, namelijk #LoireVélo (spreek # op z’n Engels: hashtag LoireVélo). Met een # (hashtag op z’n Engels, hekje in het Nederlands) voor een woord, kun je op twitter dat woord opzoeken en als iedereen #woord gebruikt, kun je op twitter alle berichtjes van iedereen zien die daarover schrijven. Makkelijk dus.

I’m cool, I drink wine
Terug naar de wijnbloggers. Hieronder een kort voorstelrondje van dit gekke clubje.
Allereerst Jim Budd (twitter: @jymbudd). Hij is freelance journalist met een specialisme in Loirewijnen. Zijn prijswinnende blog http://jimsloire.blogspot.com is alom bekend en onderweg lijkt hij iedereen in de Loire te kennen. Beminnelijk, altijd gekleed in de meest zotte en opvallende bonte Hawaï-shirts, indrukwekkende camera mee en met enorme passie voor en kennis over Loirewijnen. Lucky to have him in the group!
Ook uit Engeland, maar oorspronkelijk uit California, is Denise Medrano (@thewinesleuth). Zij heeft een wineblog (http://winesleuth.wordpress.com) en is freelance social media manager. Ze kon het onderweg goed vinden met de in Parijs wonende Miss Vicky Wine (@vickywine), een vrolijke jonge meid met eigen T-shirts aan met teksten als “I’m cool, I drink wine”, die goedlachs al fietsend met de iPhone in de hand aan het fotografen was. Ze verkoopt wijn, onder andere de Beaujolais van haar familie.

Belgische levensgenieters
We hebben erg gelachen met onze Belgische blogcollega’s. Beiden zitten niet in het wijnvak, maar bloggen wel over wijn. Jelle de Roeck (@jellederoeck) is architect en beschrijft daarnaast op zijn blog (http://jellederoeck.tumbir.com) maandelijks een nieuw wijnthema. Uiteraard is dat de komende maand Loire!
De van oorsprong Italiaanse levensgenieter Christof Spinelli (@spinellich) is SAP-consultant en verwoord zijn passie voor wijn, spijs en reizen op zijn blog (http://dolcevitaspinelli.wordpress.com).

DJ Wein
De eerste middag hebben we in de Loire vooral Duits gesproken. De van oorsprong Duitse Hilkka Chartier (exportmanager van Interloire voor Duitsland, Nederland, België en Engeland) haalde de Nederlandse en Duitse bloggers tegelijkertijd op en al gauw ontdekten we dat Duits voorlopig de betere voertaal was. Ralf Kaiser, alias “der Weinkaiser” (@weinkaiser) had ik al eerder ontmoet, vorig jaar tijdens mijn wijnblogtrip naar de Nahe en Rheinhessen. Een bekende in social medialand in Duitsland! Meneer Weinkaiser is wijnschrijver en enthousiast wijnblogger (http://www.weinkaiser.de). Net als de andere twee Duitse bloggers altijd op pad met een stevige camera.
De vrolijke journalist Thomas Günther (@weinvkn) viel op doordat hij twee dagen fietste in “einem orangen Trikot”, maar vooral door zijn witte rieten hoedje. Hij zal de oranje trui wel niet op 13 juni dragen…als Duitsland tegen Nederland moet voetballen. Op zijn blog http://weinverkostungen.de neemt hij de tijd om wijnen te goed proeven en te bespreken. De guitige en energieke oenoloog Paul Truszkowski (@vinophil) is wijninkoper en organiseert onder de naam WineVibes trendy wijnevents die ook een wat jonger publiek aanspreken (zie www.winevibes.de). Motto: “edle Tropfen und feine Sounds in gelungener Kombination”. En hij voegt eraan toe: “Bouquet erschnüffeln, einen Schluck im Mund durchkauen, mit strenger Miene ausspucken – diese Art der Weinverkostung war gestern. Heute ist WineVibes. Authentische Weine für das urbane Nachtleben der Großstadt.” Inspirerende man! Op http://drunkenmonday.wordpress.com bespreekt hij trouwens met een groepje wijnliefhebbers ook nog regelmatig wijnen. Toch niet op de ouderwetse manier, Paul…? 😉

Nederwijnbloggers
En last-but-not-least mijn Nederlandse medeblogger Marja van Beek (@DeWijncoach). Marja is een veelzijdige duizendpoot. Ze is ex-hotelmanager en ex-restauranthouder en heeft nu een eigen wijncoachbureau (www.wijncoachingbureau.nl). Aan de Business School Notenboom geeft ze wijn-spijs lessen. Daarnaast is ze – net als ik – wijndocent bij het Wijninstituut. Ze schrijft de blogberichten voor http://wijn.blog.nl.
Om het rijtje deelnemende bloggers compleet te maken, ook nog iets over mijzelf, Ingrid Larmoyeur. Op twitter bekend als @vinissima en @bubbelblog. Wijnblogger. Themaproeverijen met mijn bedrijf Vinissima. Wijndocent bij het Wijninsituut. Verenigingsprofessional en communicatiespecialist. Champagneliefhebber en bubbelfanaat. Sherry Educator® en Spanish Wine Educator®. Op mijn blogs http://vinissima.wordpress.com en http://bubbelblog.wordpress.com beschrijf ik (mousserende) wijnen en wijn(-spijs)ervaringen.

Een heel divers clubje deed dus mee aan #LoireVélo. Dat maakt het wat mij betreft ook zo leuk om aan dergelijke wijnbloggerstripjes mee te doen. Uiteraard het proeven van wijn uit het betreffende gebied, maar ook de gesprekken met en ervaringen van wijnbloggers uit andere landen. En…wijnliefhebbers zijn altijd gezellig! Dus per definitie een mooie ervaring rijker!

Salut!