salade aubergine tomaat

Gisteren at ik bij de heerlijke gemarineerde bavette een geweldige salade die ik jullie niet wil onthouden: lauwwarme salade met aubergine en tomaat. Die past geweldig bij bavette, entrecôte etc., maar ik ook heerlijk bij Griekse lamsspiesjes (lamssouvlaki), mede doordat ik er feta en verse munt aan toevoegde.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 aubergine, in blokjes van ca. 1,5cm
  • 1 rode ui, in partjes of grof gehakt
  • 250gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • Een half bosje platte peterselie, grof gehakt
  • Een half bosje munt, in reepjes gesneden
  • 2 bosuitjes
  • 75gr feta, verbrokkeld
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de dressing:

  • 1EL citroensap
  • 1EL witte wijnazijn of ciderazijn
  • 4EL olijfolie
  • 1TL dijon-mosterd
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
  • Fruit de ui zachtjes een paar minuten. Voeg de aubergineblokjes toe en bak zachtjes ca. 10-12 minuten tot de aubergine zacht is. Haal van het vuur en liet iets afkoelen. Ik heb de aubergine lauwwarm geserveerd, dat vind ik lekker, maar je kunt de aubergine natuurlijk ook helemaal laten afkoelen.
  • Vermeng de aubergine en uien met de kerstomaatjes. Roer de dressing nog een keer door en voeg die toe.
  • Voeg tenslotte de peterselie en munt toe.
  • Bestrooi de salade met de bosuiringetjes en de verbrokkelde feta.
  • Serveer met boerenbrood als lunchsalade of bij rundvlees (b.v. entrecôte of bavette) of lamsvlees (spiesjes, lamsrump, lamsbout of lamsrack).

Tip: Je kunt ook er ook nog rode paprika bij doen, dan lijkt het meer op een lauwwarme ratatouillesalade. Snij een rode puntpaprika in blokjes en bak die met de aubergine mee.

ingrediënten salade aubergine tomaat
salade aubergine en tomaat met gegrilde bavette
bavette met Kaiken malbec Ultra Las Rocas

Wijntip: afhankelijk wat je erbij eet. Als je de salade als lunchsalade serveert, wellicht een mooie fruitige rosé. Bij lamsvlees een Griekse agiorgitiko of een rode wijn uit Zuid-Frankrijk (b.v. Gigondas of een blend van grenache/syrah uit de Languedoc). Bij bavette/entrecôte kun je denken aan malbec of primitovo/zinfandel, een elegante syrah/shiraz, nieuwe wereld cabernet sauvignon of nieuwe wereld blend cabernet/merlot. Door de munt en feta in de salade mag de wijn best wel een beetje zuren (mooie fraicheur) hebben.

Eet smakelijk!