Enkele gespecialiseerde slijters verkopen ‘m al, maar deze week vond de officiële feestelijke launch party plaats van de Filipijnse rum Don Papa bij nieuwe cocktailbar Porem aan de Amsterdamse Geldersekade. In aanwezigheid van de Filippijnse ambassadeur, oprichter Stephen Carroll, importeur Olaf Kerstens en Neerlands bartenders waaronder Mr. Cocktail Albert van Beeck Calkoen. Ook @VinissimaSpirit was erbij!
Importeur Olaf Kerstens (André Kerstens BV) had ‘shake meister en mixologist’ Matthias Cadeac D’Arbaud, eigenaar van Bar Zelda in Paris, gevraagd om de gasten te laten genieten van enkele mooie creaties met deze bruine rum. Als cocktailfan èn kersverse reporter voor sterke dranken, is dit natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met de scène van de mixologie!

Verzetsheld Papa Isio
Don Papa Rum, ook wel ‘The Don’ genoemd, is een premium aged small batch rum. De rum is geïnspireerd op het verhaal van een van de onbekende helden van de Filipijnse revolutie: Dionisio Magbuelas, aldaar ook wel bekend onder de koosnaam ‘Papa Isio’. Papa Isio was opzichter op een suikerrietplantage, maar speelde een sleutelrol in het verzet tegen de Spaanse overheersing, eind 19e eeuw. Mede door zijn toedoen werd Negros bevrijd. Dat leidde uiteindelijk tot de bevrijding van het hele land. In de rum Don Papa klinkt de geest van onafhankelijkheid en rechtvaardigheid door, aldus bedenker en producent Stephen Carroll. De rum werd in 2011 ontwikkeld en is sinds 2012 op de markt…en nu dus ook in Nederland beschikbaar!

Vulkaan
De suikerriet voor Don Papa Rum komt van het Zuid-Filippijnse eiland Negros, aan de voet van de berg Kanlaon. De bodem is er vulkanisch en dat levert een van de beste en zoetste suikerriet ter wereld op èn geeft de suikerriet een speciale smaak. De Bleeding Heart Company van Stephen Carroll distilleert Don Papa rum uit de molasse van suikerriet en laat de rum vervolgens zeven jaar rijpen op Amerikaanse vaten. Carroll bezocht Negros meer dan tien jaar geleden voor het eerst en was verbaasd dat hier geen rum gemaakt werd. Top rum welteverstaan. De voormalige executive van Remy Cointreau besloot uiteindelijk zelf deze rum te gaan creëren op het eiland; en men is inmiddels op Negros trots op zijn rum. De rum komt in een mooie stoere fles met bijzonder ontwerp.

Zwoel
Doe ik Don Papa onrecht aan als ik het een rum voor beginners noem? Don Papa ligt er vast niet van wakker. Ik vind het een geweldige rum, maar juist door zijn smaakprofiel, kan deze rum ook gedronken worden door rumbeginners. Don Papa is namelijk zwoel, rijk, romig, zoet. Een weelderig caramelachtige rum met duidelijke houttonen, vanille, honing, geconfijt fruit en citrus. Lange complexe afdronk. De licht amberkleurige rum lijkt bijna op een rumlikeur, een beetje zoals Southern Comfort en bourbon. Nooit gedacht dat rum zo kon smaken! Dat maakt ‘m qua smaak aantrekkelijk voor een brede doelgroep(inclusief mijzelf!), maar wellicht wat minder geschikt voor de ‘die hard’-puristische rumfan. Ach, who cares! Gewoon lekker van genieten, en wie weet trekt deze rum wel meer liefhebbers naar het rumsegment.

Cocktails
Van Don Papa kun je zo puur genieten, on-the-rocks in een tumbler, bijvoorbeeld als aperitief of juist als after-dinner drink. Laat een flink ijsblokje langzaam smelten in de rum… Maar natuurlijk kun je deze rum ook in cocktails verwerken. Op http://www.donpaparum.com/libations vind je wat cocktailvoorstellen van de jonge mixoligist Kathryn Eckstein, zoals Liquid Butterscotch, Bacolod Breeze en Ka-Pag Seriously Ka. In aanvulling op de cocktails van Eckstein, liet Don Papa verschillende cocktails creëren door de Franse mixologist en ‘shake meister’ Matthias Cadeac d’Arbaud als onderdeel van de ‘curio cocktail’. Ook hij gebruikt alleen lokale Filipijnse ingrediënten en bedacht 7 nieuwe cocktails met een Franse flair. Hij nam enkele klassieke cocktailrecepten over, zoals de ‘Don Papa Old Fashioned’, ‘Don Papa Julep’, de ‘Clover’ en de ‘Destroyer’. Daarnaast ontwikkelde hij de ‘Black Sand’ die geïnspireerd is op de zwarte stranden van de Filippijnen. Speciaal voor de lancering was Matthias Cadeac d’Arbaud overgekomen uit Parijs om ons te laten genieten van drie van zijn cocktails met Don Papa. Wat een feest! Ons liet de bevlogen Parijzenaar genieten van drie creaties: de heerlijk verfrissende longdrink Venus Sour, de makkelijk te maken Don Papa Old Fashioned waarbij juist het sinaasappelschilletje zorgt voor een heerlijke verleidelijk fruitige toets en de Don Papa Rum Mascara met verse bosbessen die fruitig is maar niet zo overdreven zoet omdat onze ‘shake meister’ hier bewust suiker vermijdt.

Rum & spijs
Bij een lekkere cocktail horen tijdens Happy Hour ook lekkere hapjes. Logisch dat we Filippijnse gerechtjes kregen bij de cocktails. Ambassadeur ZE Jaime Victor B. Ledda herkende de typische smaken van zijn land, en ik moet zeggen: ze waren niet alleen heerlijk, maar pasten ook nog eens heel goed bij de cocktails! Bij Don Papa on-the-rocks kregen we pikante zalmtartaar en mangochutney. Bij de Venus Sour werden Springrolls met varkensgehakt/gamba’s en een spiesje van visballetjes met satésaus geserveerd. Kare kare, een stoofje van rund met witte rijst, paste heel goed bij de Old Fashioned. Bij de fruitige Mascara kwam het custardtaartje met Don Papa rum, sinaasappel en kokos als geroepen. En de bihoen met rundvlees, garnalen en groente paste weer bij de on-the-rocks versie en was een stevige afsluiter die we met dit hete weer en een paar cocktails goed konden gebruiken voordat we – met de trein – naar huis gingen…

Meer info?
Don Papa en Stephen Carroll volgen? Kijk op www.DonPapaRum.com, Facebook.com/DonPapaRum of op twitter @DonPapaRum.
Don Papa Rum wordt geïmporteerd door André Kerstens BV: www.andrekerstens.nl en @AndreKerstensBV.
De consumentenprijs van Don Papa Rum is ca. €35.

Sterke Verhalen
“The Spirit of Don Papa lives on in us all”, ofwel: Moge de geest van Don Papa voortleven in ons allen!
I got the spirit! Zin in meer sterke verhalen? Volg @VinissimaSpirit !