Nyetimber

Onlangs won voor het eerst in de geschiedenis een wijnmaker buiten Champagne de IWC-prijs ‘Sparkling Winemaker of the Year’. Dat gebeurde tijdens de International Wine Challenge 2018. Head Winemaker Cherie Spriggs van het dit jaar jubilerende Britse wijnhuis Nyetimber viel die eer te beurt.

De Canadese Spriggs kwam in 2007 met haar man Brad Greatrix bij Nyetimber. Ze werd in 2016 ook al genomineerd voor deze prijs. Spriggs is zeer vereerd met deze prijs: “Deze prijs is niet alleen een geweldige prestatie voor Nyetimber, maar geeft ook een indicatie van de richting waarin deze sector zich begeeft. Wat hier momenteel in Engeland wordt bereikt, door Engelse wijnproducenten, en met name door Nyetimber, is aanzienlijk, aangezien het nog nooit eerder buiten de Champagne is bereikt. En,” voegde Spriggs eraan toe: “dit is ook de eerste keer dat een vrouw de prijs ooit heeft gewonnen.”

Her Majesty
Nyetimber startte 1988 met het doel om mousserende wijnen in Engeland te maken. Het wijnhuis staat al jaren bekend als topproducent van Britse bubbels. ‘Her Majesty’ schijnt naar verluid ook regelmatig een flesje Nyetimber weg te tikken en bij officiële gelegenheden te schenken. “The Queen’s favourite fizz” wordt het wel genoemd. En Downing Street 10 en Pippa Middleton zijn ook fan.

Nyetimber heeft 170 hectare wijngaard in West Sussex en Hampshire. Het klimaat en de bodemgesteldheid (kalk) hier in Zuid-Engeland lijken op dat van Champagne. En men plant er ook de drie ‘champagne-rassen’ aan: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Men gebruikt er overigens alleen druiven van eigen bodem. Er wordt dus niet ingekocht.

Nederlands
De prijs heeft overigens ook nog een Nederlands tintje. Eric Heerema is sinds 2007 eigenaar van Nyetimber. De Nederlandse Heerema en Quote500-‘lid’ is telg uit de bekende offshore-familie.

Hoezeer ik van champagne hou,
ik zeg: Well done & Cheers!