Konijnenbouten gestoofd in Belgisch bier met paddenstoelen bij Château Bon Baron 2017 Trésor pinot noir stond bij ons dit weekend op het menu. Dat kwam zo: we hadden twee heerlijke wijnen van Château Bon Baron in huis en ik wilde recht doen aan deze mooie wijnen uit België. Dus bedachten we een mooi Belgisch menu met vooraf twee bereidingen van oesters bij de Crémant de Wallonie, Formidable 2021. Daarna de konijnenbouten gestoofd in Westmalle Dubbel met paddenstoelen, frietjes en een witloofslaatje bij de elegante 2017 pinot noir Trésor van Bon Baron. En we sloten af met een kaasplankje met zes Belgische kaasjes. Het was een heerlijke avond met onze gaste, die net als wij in 2018 met onze wijnclub op bezoek was bij Jeanette van der Steen en haar man Piotr van Château Bon Baron in Dinant (Wallonië).
Het was een heerlijke avond met onze gaste, die net als wij in 2018 met onze wijnclub op bezoek was bij Jeanette van der Steen en haar man Piotr van Château Bon Baron in Dinant (Wallonië).
2017 Côtes de Sambre et Meuse, “Trésor” pinot noir, Château Bon Baron
We beginnen bij de pinot noir van Bon Baron, dat was per slot van rekening ons vertrekpunt voor het diner. De AOP Côtes de Sambre et Meuse is de Belgische / Walloonse wijn in het wijngebied aan de oevers van de rivieren Samber en Maas. Hier zijn diverse druivenrassen toegestaan, zowel klassieke vitis vinifera-rassen als hybride. Er is chardonnay en pinot noir, maar ook chasselas, traminer en b.v. de gamaret en garanoir die Château Bon Baron in zijn ‘La Grande Trésor’ met pinot noir heeft geblend. Dat zijn beide Zwitserse kruisingen van gamay die pinot noir-achtige wijnen geven.
De “Trésor” van Bon Baron is van 100% pinot noir. De wijn is van stokken van kalkrijke bodem. Vergisting met wilde gisten en 2 jaar rijping op Frans eikenhout. Granaatrood. Elegant met fijne tannines en fraicheur. Lichtrood fruit. Iets aards en paddenstoelen in de neus en mond en licht peperig. Een mooie klassieke stijl pinot noir die prima aansluit bij ons konijn met paddenstoelen.
Ingrediënten (4 personen)
- 4 konijnenbouten
- 2 eetlepels bloem
- 100gr spekjes, in blokjes of reepjes
- 1 grote rode ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels Dijon-mosterd of grove mosterd
- 330 ml Belgisch bier (ik koos Westmalle trappist Dubbel)
- 350ml kippenbouillon, verwarmd
- 1 schepje suiker
- 250gr shiitake-paddenstoelen, in plakjes of kwarten
- 200gr cantharellen, schoongepoetst
- Zout en zwarte peper
- Optioneel: 1EL ,maïzena, losgeklopt met 2EL water
- Boter om in te bakken
- Verse peterselie, gehakt (voor garnering)
Voor het witloofslaatje:
- 4 witlofstronkjes (in reepjes), 2-3EL mayo, 2TL grove mosterd, 2EL gehakte zoetzure augurkjes, zout en peper
Verder erbij:
- Frietjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160°.
- Bestrooi de konijnenbouten met zout en versgemalen peper en dan met bloem.
- Braad de konijnenbouten aan in boter in een gietijzeren braadpan of ovenschaal met dikke bodem of . Haal ze uit de pan/ovenschaal.
- Fruit nu de ui in de pan/ovenschaal totdat deze glazig is. Doe de spekblokjes erbij en bak nog 4-5 minuten.
- Leg de konijnenbouten terug in de pan/ovenschaal. Doe de laurier- en tijmblaadjes, mosterd en honing of suiker erbij en tenslotte het bier en de verwarmde bouillon. Roer de braadbaksels goed los en zet de pan minstens vijf tot zes kwartier (het vlees moet van het bot vallen) in de oven. Doe de eerste drie kwartier de deksel op de pan (of aluminiumfolie als je een ovenschaal gebruikt), laat het deksel er daarna af om de saus goed te laten indikken. Keer de bouten om het half uur en check of de vloeistof niet teveel indikt en de pan aanbrandt. Doe er in dat geval nog wat bouillon bij.
- Voeg na drie kwartier de shiitake toe aan de konijnenbouten.
- Haal de pan/ovenschaal na ca. vijf à zes kwartier uit de oven en verwijder de laurierblaadjes en het takje tijm.
- Bak ondertussen de cantharellen kort in boter en bestrooi ze met zout en peper.
- Voeg vlak voor het serveren eventueel een scheutje azijn toe aan de saus van konijnenbouten om het gerecht een frisse toets te geven (hangt af van het bier dat je gebruikt, dus proef vooraf even). Laat de saus op het vuur nog wat indikken als die te dun is en/of voeg de maïzena met het water toe. Breng tenslotte op smaak met zout en versgemalen peper.
- Serveer het konijn met de saus. Garneer met verse peterselie.
- Geef de cantharellen er apart bij. Andere bijgerechten: bijvoorbeeld een witloofslaatje (vermeng daarvoor alle ingrediënten) en frietjes, aardappelen, aardappelpuree of boerenbrood.
Bon appétit!
En nog even een terugblik op ons bezoek aan Jeanette van der Steen van Château Bon Baron in juni 2018. Goede herinneringen aan!
Geef een reactie