Ik hou van experimenteren met nieuwe ingrediënten en smaken. Elke week hetzelfde eten ligt mij niet. Variatie, daar hou ik van! Vorige week kreeg ik van wijnvrienden die bij ons kwamen een fantastisch cadeau: een hele bak vol met bijzondere kruiden. Echt een superidee. Ik zette als eerste colakruid in. Ik had er nog nooit van gehoord, recepten zijn nauwelijks te vinden, dus ging ik zelf maar aan de slag. Koken met colakruid. Je krijgt van mij recepten voor een heerlijke frisse marinade voor entrecôte (met colakruid, limoenzest en tequila) en een lauwwarme salade van doperwten en witte bonen met colakruid. En je krijgt ook het recept voor colasiroop van me.
Recepten met colakruid zijn (nog?) niet of nauwelijks te vinden. Dus heb ik zelf iets lekkers ermee verzonnen. Ik marineerde er een entrecôte mee en gebruikte het als smaakmaker in een salade van doperwten en tuinbonen.
Artemisia arbotanum
Gisteren ging ik met een van de kruiden uit mijn nieuwe mini-kruidentuintje aan de slag. En als colaliefhebber had ik er zelfs nog nooit van gehoord!? Het is colakruid. Colakruid wordt ook wel citroenkruid genoemd, of met de botanische naam artemisia arbotanum (voluit: Artemisia abrotanum var. maritima ‘cola’). De Engelsen kennen de colaplant als southernwood en Lad’s Love (gekke naam), de Fransen noemen het armoise of armoise cola en bij de Duitsers heet het Cola-Kraut, Zitronenkraut of Eberraute.
Het aroma is best sterk en is vooral citroenig, of als cola met veel citroen. In de geur ruik je in de verte nog wel cola, maar in de smaak is colakruid een beetje geparfumeerd en citronella-achtig, waarbij de citrustonen overheersen. De smaak kan ook wat sterk en zelfs bitter zijn; gebruik colakruid dus met mate en gebruik alleen de zachte puntjes van de takjes.
Je kunt het plantje tegenwoordig bij kwekers, tuincentra en sommige groentejuweliers kopen. Colakruid is een winterhard plantje dat tot 1,5 meter hoog en 30 tot 60 cm breed kan worden. Het plantje bloeit van juli tot oktober en krijgt gele bloempjes.
Hoe gebruik je colakruid?
Colakruid is een geweldige smaakmaker voor sauzen, soepen, salades en cakes of desserts. Je kunt het trouwens ook drogen. Het voegt een frisse citrusachtige smaak toe.
- De bekendste toepassing is in (bruis)water en thee. Laat een takje colakruid trekken in een kan water, dan geeft het een subtiel aroma aan je water.
- Maak er colasiroop mee en voeg dat toe aan (bruis)water. Het resultaat lijkt natuurlijk niet op echte Coca-Cola, maar meer naar een colasnoepje dat is opgelost in water, maar het heeft wel degelijk een cola-achtige smaak.
- Aromatiseer er yoghurt en kwark mee.
- Maak er kruidenazijn mee.
- Gebruik in salades of bij groene groenten zoals tuinbonen of doperwten.
- Verwerk in cakes, sorbets of desserts voor een citrusaroma.
- Maar … bij vis, gevogelte (vooral gans en eend), vet vlees of zware gerechten werkt het ook. Het maakt het gerecht of het vlees wat lichter en verteerbaarder.
- En tenslotte past het goed bij de smaken van lavendel, tijm, marjolein en dragon, dus kun je colakruid ermee combineren. Je kunt het ook in een bouquet garni doen als je een frisse citrusachtige toets wilt toevoegen.
Recept colasiroop
- 250gr kristalsuiker
- 250ml water
- 2-3 takjes rozemarijn (afhankelijk van grootte van de takjes)
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- Sap van een citroen
Bereiding colasiroop: Verwarm voor de siroop in een steelpannetje: 250ml water met 250gr suiker, 2-3 takjes colakruid, een vanillestokje en een kaneelstokje (eventueel kun je andere kruiden/specerijen toevoegen, zoals plakjes gemberwortel, steranijs of verse munt). Breng aan de kook en laat circa 20 minuten inkoken tot een siroop. Zet de warmtebron uit, voeg het sap van 1 citroen toe en laat nog minimaal 2 uur trekken en afkoelen. Verwijder de kruiden en schenk in flesjes en bewaar koel.
Tip: wil je liever geen suiker, dan kun je de suiker vervangen door 250ml milde honing.
Lekker experimenteren met colakruid…
Recepten met colakruid (behalve voor colawater, colathee, colasiroop en cola-azijn) zijn (nog?) niet of nauwelijks te vinden. Dus heb ik er zelf iets lekkers mee verzonnen. Lekker experimenteren met colakruid. Ik marineerde er een entrecôte mee en gebruikte het als smaakmaker in een salade van doperwten en tuinbonen. En ik voegde een klein beetje toe aan de béarnaisesaus voor bij de entrecôte, want in die saus zit traditioneel dragon en dat past goed bij de smaak van colakruid. Niet teveel gebruiken, want dat is de subtiliteit weg! Ik heb nog wat takjes over, dus de experimenten zijn nog niet afgerond. Als volgende staat vis met colakruid op het menu… Wordt vervolgd dus…
Recept marinade entrecôte met colakruid limoenzest en tequila
Ingrediënten (2 personen)
- 1 entrecôte
- 1 takje colakruid, alleen de puntjes van de blaadjes, fijngesnipperd
- Zest van een (schoongeboende of bio-)limoen
- 1 knoflookteentje, fijngesnipperd; of 1TL knoflookgranulaat of knoflookpoeder
- 50ml tequila
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
- Vermeng de ingrediënten voor de marinade en marineer de entrecôte hierin minimaal een uur.
- Breng de entrecôte op kamertemperatuur (minimaal 30 minuten), dep droog en bak of gril in olie in ca. 3-4 minuten per kant gaar.
- Laat even rusten onder aluminiumfolie en snij het vlees – tegendraads! – in plakken.
- Serveer met béarnaise (waaraan desgewenst toegevoegd een klein beetje colakruid) en jonge krieltjes of frites en onderstaande doperwten-witte bonensalade.
Recept lauwwarme salade van doperwtjes en witte bonen met colakruid
Ingrediënten (2 personen)
- 1 wit uitje of sjalotje, fijn gesnipperd
- 200gr diepvriesdoperwten
- 75ml bouillon (van groentenblokje)
- Een takje verse tijm of 1TL gedroogde tijm
- ½ takje colakruid, alleen de puntjes van de blaadjes, fijngesnipperd
- 1 blikje witte bonen of limabonen (200gr), uitgelekt
- 1 ½TL grove mosterd
- Olijfolie
- Zout en versgemalen peper
- Een handje (platte) peterselie, grof gehakt
Bereiding
- Doe de diepvrieserwtjes direct uit de diepvries in een pan met kokend water. Zet de pan van het vuur en laat staan tot verder gebruik. De erwtjes zullen hierdoor volledig ontdooien.
- Fruit de ui zachtjes in de olijfolie om te karameliseren. Dat duurt zeker 5-10 minuten. Zorg dat de uien niet bruin worden.
- Giet de erwtjes af en voeg de ontdooide erwtjes bij de uien. Voeg de bouillon en tijm toe en laat een paar minuten (3-4 minuten) koken tot het vocht bijna verkookt is.
- Voeg tenslotte de uitgelekte boontjes, het colakruid en mosterd toe, roer voorzichtig door en verwarm goed.
- Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met de peterselie en serveer warm of lauwwarm.
Geef een reactie