Kipfilet gevuld met homemade sobrasada. In het Spaans klinkt dat zo: pechuga de pollo rellena de sobrasada con salsa de tomate, ook wel ‘pollo sobrasada’. Ik deed er nog wat tomatensaus bij, lekker brood om mee te dippen en een frisse salade met tomaatjes. En een gekoeld glas Spaanse rode wijn van Celler de Capçanes uit Montsant. Zomers genieten!
Sobrasada is een specialiteit van de Balearen, waaronder Mallorca. Het is niet helemaal hetzelfde, maar noem het voor het gemak maar even smeerbare chorizoworst. Het is een zachte worst die gemaakt wordt van varkensvlees, vet en twee soorten paprikapoeder.
Ingrediënten (4 personen)
Voor de homemade sobrasada:
- 1 chorizoworst (200gr), in groffe stukken gesneden (let op: vel eraf halen!)
- 4EL (PX-)sherryazijn
- 8EL olijfolie
- 1/2TL pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder) of pikant paprikaoeder
- 1TL paprikapoeder mild
- 1TL oregano (gedroogd of vers)
- Zout & peper
Voor de tomatensaus:
- 1 (middel)grote ui, gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- Blikje tomatenblokjes à 400gr
- 150ml groentenbouillon
- Zout en peper
Voor de gevulde kipfilet:
- 4 kipfilets, platgeslagen
- Sobrasada (ca. 150gr)
Extra:
- Stokbrood of boerenbrood
- Sla met tomaatjes
.
Sobrasada
Sobrasada kun je in Spanje overal kant-en-klaar kopen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar noem het voor het gemak maar even smeerbare chorizoworst. Het is een smeerbare zachte worst die gemaakt wordt van varkensvlees, vet en twee soorten paprikapoeder (meestal ‘dulce’ of mild en ‘picante’, maar soms wordt ook gerookt paprikapoeder gebruikt, de pimentón de la Vera). Het is een specialiteit van de Balearen, waaronder Mallorca. Zowel chorizo als sobrasada is ooit bedacht om varkensvlees langer te kunnen bewaren. Paprikapoeder – zeker de gerookte – geven de worst en sobrasada de typische kleur en smaak. De sobrasada wordt meestal in worstvorm geperst. Elke familie heeft z’n eigen versie van sobrasada.
Ik heb ooit sobrasada bij de grootgrutter in Nederland gekocht (gewoon in een plastic bakje), en dat was niet lekker. Ik besloot dus mijn eigen versie van sobrasada te maken. Voor mijn recept van gevulde kipfilet had ik vooral een smeuïg resultaat nodig. De reuzel of het varkensvet heb ik vervangen door olijfolie.
Je kunt de sobrasada gebruiken als vulling, maar ook om toastje of brood mee te besmeren.
Bereiding
Tip: 1) Begin met de sobrasada en 2) maak daarna de tomatensaus. 3) Vul de kipfilet en zet die in de oven. 4) Maak ondertussen de salade.
Sobrasada:
- Doe de stukjes chorizo, de kruiden en specerijen, olijfolie en sherryazijn met wat zout en peper in een mengbeker en mix met een mixer of keukenprocessor tot een redelijk gladde massa. Zet dan weg tot verder gebruik.
- Tip: als je kant-en-klare sobrasada kunt vinden, kun je die natuurlijk ook gebruiken.
Tomatensaus:
- Fruit ui en bestrooi met wat zout (hierdoor trekt het vocht eruit en karameliseert de ui beter).
- Laat ca. 10 minuten zachtjes stoven.
- Fruit daarna 1 minuut de knoflook mee.
- Voeg het blik tomatenblokjes en 150ml groentenbouillon toe.
- Laat zachtjes indikken in minstens 15-20 minuten.
- Breng op smaak met peper (zout zit er al in).
Gevulde kipfilet:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Sla de kipfilets plat en bestrijk ze met sobrasada.
- Rol de filets op en maak ze vast met cocktailprikkertjes of keukentouw. Bestrooi de rolletjes met peper en zout.
- Braad de kipfilets aan alle kanten aan en leg ze in een ovenschaal. Bak in ca. 15 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van de rolletjes).
Serveren
- Snij de kiprolletjes in plakken. Leg wat tomatensaus op de borden. Leg daarop de gevulde kipfilet.
- Geef er een frisse groene sla met tomaatjes bij en lekker brood om in de tomatensaus te dippen.
Wijntip: een gekoeld glas Spaanse rode wijn past er goed bij. Kies een soepele sappige wijn met vriendelijke zuren en zachte tannines, niet zo’n krachtige houtgelagerde met veel tannines. Druivenrassen als garnacha, cariñena of monastrell doen het in deze goed. Tempranillo zonder hout ook, als je bij Spaans wilt blijven. Enneh … bij de zomerse temperaturen van nu gewoon in de koelkast doen! De wijn mag best ijskoud zijn als je ‘m serveert, hij warmt aan tafel in de zomer toch snel op.
Ideaal bij dit gerecht en om lekker koel te serveren is deze Spaanse wijn: 2016 Montsant, Sense Cap van Celler de Capçanes [€6,50 bij Henri Bloem]. Uit Montsant in Catalunya en van de druivenrassen garnacha (70%), merlot (20%), syrah (5%) en tempranillo (5%). Lekker sappig, soepel en met zachte tannines. Licht kruidig. Pepertje. Rozemarijn. Zwarte kersen en bramen. En lekker gekoeld ook prima voor dit warme weer!
¡Buen provecho! Eet smakelijk!
Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl
Geef een reactie