Albariño Day

1 augustus: It’s albariño day! Het begin van een vijfdaags wijnfestival dat gehouden wordt in Cambadas (Galicia) ter ere van dit druivenras. Cambadas is een klein kustplaatsje ten zuidwesten van bedevaartsoord Santiago de la Compostella. Dit is de zevende keer dat de dag gehouden wordt, maar de eerste keer dat het nu een aantal dagen duurt. Dat komt omdat het nu samenvalt met het Festa do Albariño.

Druivenras albariño is in Portugal bekend als alvarinho (o.a. in Monção voor de Vinho Verde), maar is vooral vermaard in Spanje en heeft daar zelfs een eigen appellatie: de DO Rías Baixas. Het ras geeft crispy witte wijnen met frisse zuurgraad en fruitige florale aroma’s. Soms ook granny smith, grapefruit, sinaasappelschil en zelfs bergamot en perzik. Een wijn van albariño is de ideale zomerwijn. Door de ligging aan de kust ontdek je soms ook iets ziltigs. Maar even een flesje voor vanavond uitzoeken. Lekker met zeevruchten. Ik hou je op de hoogte welk gerecht het wordt…

albariño Paco & Lola

Naschrift: Ik koos voor de elegante crispy albariño van Paco & Lola. Heerlijk met een receptje van de website van Rías Baixas: coquilles met lauwwarme vinaigrette van PX-sherryazijn op een bedje van citrussalsa. Met een frisse groene salade erbij. Mooie combi op wederom een mooie zomeravond.