Käsespätzle maken

Käsespätzle zijn een heerlijke lunch. En ze zijn nog heel makkelijk en snel te maken ook! Käsespätzle vind je in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ik bedacht dat ik een keer spätzle zelf wilde maken toen ik stuitte op de Hongaarse nokedli voor bij mijn ‘paprikás báránycsülök’, de Hongaarse lamsschenkel met paprika. Hongaren eten bij hun goulash ‘nokedli’. Vergelijk het met Nockerln, Spätzle (Kasspatzln in Tirol) of Knöpfle uit de duitstalige landen. Er zijn talrijke recepten, maar de ingrediënten zijn eenvoudig: bloem, ei, water en wat zout. Nokedli maak je met een speciale nokedli-zeef. De Duitsers kennen een Spätzle-Sieb en in Schwaben hebben ze hun Spätzlepresse. Dat zijn allemaal zeven met gaatjes waar ze de deeg door drukken. Dat doen ze meteen boven een pan met kokend water, zodat de kleine vormpjes/ balletjes rechtstreeks in het water vallen en meteen koken. Je kunt de spätzle ook met een mes van een nat plankje schrapen. Ik wilde het eens proberen, maar dan met een schuimspaan met redelijk grote (ca. 5mm) gaatjes. Dus ging ik vanmiddag voor de lunch Käsespätzle maken. Er zijn ook dan weer tal van varianten. Uien fruiten en erdoor of aan het einde als ‘Rostzwiebeln’ erop. Bakken in de pan of in de oven. Ik besloot het maar eerst even eenvoudig te houden. Dus spätzle maken en koken. Dan een ui fruiten, de spätzle erdoor doen en meebakken en tenslotte de kaas toevoegen en laten smelten.

Käsespätzle zijn een heerlijke, makkelijke en snelle lunch.

bloem voor nokedli en spätle
deeg voor Spätzle maken
deeg voor Spätzle door een schuimspaan drukken
Spätzle koken
ingrediënten voor Käsespätzle
Spätzle opbakken

Ingrediënten (lunch of bijgerecht voor 3-4 personen)

  • 250gr bloem (*)
  • 2 eieren
  • 100ml water (als je bruiswater gebruikt, wordt je deeg nog lichter)
  • Zout
  • Optioneel: beetje nootmuskaat
  • 1 ui, gesnipperd
  • Boter
  • 100gr (redelijk grof) geraspte kaas, bv Emmentaler, bergkaas, oude cheddar, Comté, Appenzeller, Gruyère, belegen boerenkaas of andere kaas die een krachtige smaak heeft en smelt
  • Versgemalen peper
  • Peterselie of bieslook, gesnipperd

(*) PS Let er wel op dat je de geschikte soort bloem kiest. Liever geen zachte bloem, maar harde tarwe of durumtarwe (in het Italiaans ‘semola di grano duro’). Dit type tarwemeel bevat veel eiwitten, en daardoor ook veel gluten. Het gevolg daarvan is dat de met durum tarwemeel gemaakte producten extra stevig zijn; zeer geschikt voor dit soort pasta/deeggerecht dus.

Bereiding

  • Bloem, eieren, water en zout (en eventueel een beetje nootmuskaat) vermengen. Let op: giet niet alle water meteen erin, maar doe het in delen zodat je ziet of de deeg niet te dun wordt. Je moet kleine blaasjes in de deeg krijgen en de deeg mag niet te dun (en niet te stevig) worden. Laat de deeg 20 minuten rusten en roer dan nog een keer goed door.
  • Druk de deeg door een spätzle-zeef of (met natte hand of natte lepel) door de gaten van een kunststof-schuimspaan rechtstreeks in kokend water met zout.
  • Als de spätzle boven komt drijven, is het deeg gaar. Dat is vaak al binnen een minuut. Werk eventueel in batches als je veel hebt zodat de deeg niet aan elkaar kleeft.
  • Schep de spätzle met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel af met koud water.
  • Fruit de gesnipperde ui en laat wat karameliseren.
  • Laat de spätzle in het vergiet goed uitlekken en dep eventueel nog wat droog.
  • Voeg de spätzle bij de uien en bak een paar minuten. Voeg de geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas gesmolten is.
  • Breng op smaak met een peper. Roer nog een keer goed om.
  • Serveer meteen en garneer met wat peterselie of bieslook.
ingrediënten voor Käsespätzle
homemade Käsespätzle