lauwwarme parelcouscous-linzensalade

Mijn uitgangspunt was voor vandaag een bakje granaatappelpitjes. Ik ging op zoek naar wat ik ermee kon doen. Naar het Midden-Oosten? Marokkaans? Het werd uiteindelijk een vrolijke mix van Marokkaans gekruide kalkoen met lauwwarme parelcouscous-linzensalade. De salade is ook heerlijk als vegetarische lunchsalade.

parelcouscous en beluga-linzen

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 kalkoenfilet, à ca. 250-300gr, in reepjes
  • 1EL ras-el-hanout
  • Olijfolie
  • 1EL granaatappelmolasse
  • Zout naar smaak

Voor de salade:

  • 200gr parelcouscous
  • Optioneel: ca. 70gr Beluga- of Puy-linzen
  • 1 liter groentenbouillon om de parelcouscous in te koken
  • 2EL olijfolie
  • 1EL citroensap
  • 1TL dijon-mosterd
  • Muntblaadjes en (platte) peterselie, gehakt of gesneden en hoeveelheid naar smaak (hou 2EL achter voor de garnering)
  • 100gr granaatappelpitjes (hou 2EL achter voor de garnering)
  • 100gr feta, verbrokkeld (hou 2EL achter voor de garnering)
  • Zout en versgemalen peper
  • 2EL geschaafde amandelen, geroosterd in de pan
Kalkoen met lauwwarme parelcouscous-linzensalade

Bereiding

  • Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen (maar gebruik bouillon in plaats van water met zout). Voeg op het juiste moment de linzen eraan toe. Mijn parelcouscous moest 12 minuten koken en de kleine zwarte Beluga-linzen 9 minuten; ik heb dus na drie minuten de linzen eraan toegevoegd en die gewoon in de bouillon samen met de parelcouscous gekookt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!? Giet daarna af.
  • Vermeng de gekookte parelcouscous en linzen met de olijfolie, citroensap, mosterd en de meeste granaatappelpitjes en feta, munt en peterselie.
  • Bestrooi ondertussen de reepjes kalkoen met ras-el-hanout en wat zout (als er in je specerijenmengsel geen zout zit tenminste).
  • Bak de reepjes kalkoen in wat olijfolie in ca. 4-5 minuten gaar. Giet er vlak voor het opdienen een eetlepel granaatappelmolasse bij en wentel de kalkoenreepjes even in de molasse en laat het wat karameliseren.
  • Schep wat lauwwarme parelcouscous op de borden. Garneer met de overige munt en peterselie, de achtergehouden verbrokkelde feta en granaatappelpitjes en wat amandelschaafsel. Leg de kalkoenreepjes ernaast.

Tip: als je het lekker vindt, kun je aan de salade ook nog wat gekookte (beluga- of puy-)linzen toevoegen. Maar kerstomaatjes (gehalveerd of in kwarten), blokjes (Libanese kleine) komkommer of olijven smaken er ook goed bij. Ook kun je er blokjes ovengeroosterde pompoen aan toevoegen. Je kunt er ook een dressing van olijfolie, rode wijnazijn en dijon-mosterd door doen.

Wijntip: geef er een fruitige rosé of witte wijn bij.

Eet smakelijk!