Frietje Kaviaar is een feit! Ashkan Mossafaian (eigenaar House of Caviar) lanceerde “het Nieuwe Kaviaareten” bij de Frietboutique in de Amsterdamse Joh. Verhulststraat. Het Frietje Kaviaar staat er vanaf voor €17,50 op de kaart, een wereldprimeur!

Turbulent

 Volgens Mossafaian is goede Iraanse kaviaar onbetaalbaar geworden. Dat komt dankzij overbevissing en sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie. De kaviaarhandel blijkt een turbulente business, die momenteel gedomineerd wordt door de Chinezen die het vak van de Iraniërs zelf leerden. 

Kaviaar bij het ontbijt

“De Chinese kaviaar is nu een mooi product voor een goede prijs,” zegt Mossafaian. Hij wil van het idee af dat het slechts voor de Happy View is: “Kaviaar moet toegankelijker worden voor een breed publiek en weer terugkeren in de gastronomie.” Hij herinnert zich aan zijn eigen jeugd in Iran: “We aten kaviaar aan de ontbijttafel. Op toast met wat citroensap. En met zoete thee! Kaviaar werd vroeger in Iran gegeten met rijst en boter. Het was krachtvoer voor arbeiders!”

Pomme Tsarine 2.0

 Om zijn streven kracht bij te zetten, is in samenwerking met de Amsterdamse Frietboutique het ‘Frietje Kaviaar’ bedacht. Ludiek, maar wel serieus. De dames van De Frietboutique annex De IJsboutique zagen er wel wat in. En zo prijkt het luxe frietje met maar liefst 10 gram kaviaar voor €17,50 op hun kaart. Het is een knipoog naar een klassiek gerecht, de ‘pomme de terre tsarine’ (kortweg ‘pomme tsarine’, vernoemd naar tsarina Catharina de Grote): gepofte aardappel met crème fraiche en kaviaar. En inderdaad, aardappel en kaviaar lijken voor elkaar geschapen, ook in deze “Pomme Tsarine 2.0”! Laat het u smaken! Met €1 per gram (dus €1.000 per kilo) is de prijs niet vergelijkbaar met de €40.000 die voor een kilo ‘echte’ Iraanse kaviaar betaald moet worden.