Arroz amarillo con pollo - Tierra de León albarín

Lekker Spaans diner gisteren. Arroz amarillo con pollo. Gele bomba-rijst met saffraan, kip, bospeen en doperwten. Erbij een bijzondere witte wijn van druivenras albarín uit Tierra de León in het gebied Castilla y Léon.
De DO Tierra de León is een DOP-herkomstbenaming die bestaat sinds 2007 en is voortgekomen uit de vroegere Vino de la Tierra in de regio Castilla y Léon. Een groep producenten is in 1985 al begonnen om de DO-status aan te vragen voor Tierra de León ten behoeve van de promotie van hun lokale druivenrassen prieto picudo (rood) en albarín blanco (wit).

Wij dronken bij de ‘arroz amarillo con pollo’ een wijn van de witte albarín uit de DO Tierra de León. Algemene kenmerken van dit druivenras zijn vooral fruitigheid en citrustonen.

Albarín blanco kom je niet vaak tegen. Het ras is recent herontdekt. Naast fraicheur en citrus is de wijn van albarín vaak ook kruidig en floraal en met wat venkeltonen. Onze wijn was ook vol en rond. Echt een aparte wijn.
Verwar albarín trouwens niet met albariño / alvarinho! Het is echt een ander ras.

Arroz amarillo con pollo

Arroz amarillo con pollo
De ‘arroz amarillo con pollo’ maakten we met bombarijst. Op de manier zoals je risotto maakt. Korte instructie:

  • Pan met kippenbouillon verwarmen (mag van bouillonblokje).
  • Kip in stukjes snijden en kruiden. Aanbraden in olijfolie, twee mninuten bakken en uit de pan halen.
  • Gesnipperde ui fruiten in olijfolie. Knoflook en fijngesneden chilipepertje erbij. Even meefruiten.
  • Afblussen met glas witte wijn en wijn bijna laten verkoken.
  • Klein blikje tomatenblokjes erbij en verwarmen.
  • Ingeweekte saffraan, paprikapoeder (mag ook gerookte: pimentón de la Vera), (verse) tijm en oregano erbij. eventueel nog wat extra kurkumapoeder voor de gele kleur.
  • Giet er telkens een soeplepel warme bouillon bij en laat ca. 20 minuten zachtjes sudderen. Doe er de laatste 2 minuten de kip bij en verwarm.
  • De verse doperwten en in kleine blokjes gesneden geschrapte bospeen heb ik in groentenbouillon gekookt. De wortel ca. 10 minuten en de doperwten na drie minuten erbij (dus ca. 7 minuten). Afgieten en aan het einde bij de ‘arroz amarillo’ en kip doen. .
  • Roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper en een kneepje vers citroensap. Garneer met wat gehakte peterselie.