harissa-sinaasappelkip met courgette en kikkererwten

Ik had nog een restje kip over, een paar sinaasappels, wat passata en een courgette. Daaromheen heb ik het volgende eenpansgerecht gemaakt: harissa-sinaasappelkip met courgette en kikkererwten.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kipfilets, in stukken van ca. 2-3cm
  • Sap en zest van 1 sinaasappel
  • 2TL harissa (of meer of minder naar smaak; harissa verschilt erg in pittigheid, let dus op en gebruik de eerste keer wellicht wat minder als je pittig eten niet gewend bent)
  • 1 mespuntje kaneelpoeder (½TL)
  • 1 courgette, gehalveerd en dan in plakken van ca. ½cm
  • 1 (rode) ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 100ml passata
  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt
  • 1 sinaasappel, in schijfjes
harissa-sinaasappelkip

Bereiding

  • Vermeng de kip met het sinaasappelsap, het mespuntje kaneelpoeder en de harissa.
  • Laat minimaal een uur staan.
  • Haal de kip uit de marinade en braad de kip aan in olijfolie. Bak 2-3 minuten. Haal de kip uit de pan en zet apart. Bewaar de marinade!
  • Fruit een ui een paar minuten. Voeg de knoflook erbij en bak nog een minuut.
  • Voeg de courgetteplakjes erbij en bak kort (2 minuten) mee.
  • Giet de passata en de resterende harissa-sinaasappelmarinade erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de kipblokjes en de kikkererwten erbij en warm goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer. Garneer met de schijven sinaasappel en bestrooi met de zest. Als je het lekker vindt, kun je er ook nog wat koriander over strooien.
    Tip: ik gebruik een zesteur om sliertjes van de sinaasappelschil te trekken. Om de zestsliertjes iets zachter en eetbaar te maken, blancheer ik ze ca. 20 seconden in heet water. Giet het water daarna af en dep de sliertjes droog met keukenpapier.

Wijntip: een soepele fruitige rosé past hier uitstekend bij. Ik koos er eentje uit de Roussillon.

Eet smakelijk!