Het is 2 februari, en dus wensen Amerikanen elkaar vandaar Happy Groundhog Day!

Dat is een mooie gelegenheid om deze door de film ‘Groundhog Day’ bekend geworden cocktail te maken.

Groundhog Day
Groundhog Day…!? Jawel. Groundhog Day is marmotdag. Het is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd. Op deze dag zou de bosmarmot (groundhog) Punxsutawney Phil volgens de folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Volgens het verhaal kan de marmot het einde van de winter voorspellen op grond van zijn eigen schaduw. Als het beroemde knaagdier op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en duurt de winter nog zes weken. Mocht hij zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, dan is het einde van de winter nabij. Nu maar hopen dat het beestje niet hard terug naar z’n holletje rent.

Sweet Vermouth on the Rocks with a Twist
De cocktail ‘Sweet Vermouth on the Rocks with a Twist’ komt uit de filmkomedie die over Groundhog Day gemaakt is, met in de hoofdrollen Bill Myrray en Andy De feestdag kreeg ook buiten Noord-Amerika bekendheid dankzij die film. Murray speelt daarin een chagrijnige weerman die met veel tegenzin in het kleine plaatsje Punxsutawney in Pennsylvania een reportage moet maken over de feestdag en er vervolgens elke morgen op diezelfde dag opnieuw wakker wordt en de dag opnieuw moet beleven. Een grote kwelling, ware het niet dat daar zijn mooie producente Rita (gespeeld door Andie MacDowell) is. Zij bestelt in de film dit gekke drankje dat daardoor een filmklassieker werd.

Bereiding

  • Gooi een tumbler of old-fashioned glas vol met ijsblokjes.
  • Giet er 50ml zoete (rode) vermouth over.
  • Even roeren.
  • Draai ververvolgens een stukje schil van een citroen (let op: niet het witte, alleen een dun schilletje!) boven de glasrand in een cirkelbeweging zodat de citrusolie verspreid.
  • Garneer tenslotte met het citroenschilletje en serveer met een rietje.

Happy Groundhog Day! En laat dat voorjaar maar komen…

Naschrift: Gelukkig zag het knaagdier dit jaar zijn eigen schaduw niet toen hij om 7:25 uur ’s morgens uit zijn holletje kroop. De voorzitter van de Groundhog Club interpreteerde Phil’s handelen als volgt: “Punxsutawney Phil Did Not See His Shadow.”

Luid gejuig van de menigte, want Punxsutawney Phil voorspelde daarmee afgelopen dinsdagmorgen in het bijzijn van zo’n 20.000 feestvierders voor 2016 een vroeg voorjaar! Sinds 1887 is dat trouwens slechts voor de 18e keer!