Wil je eens wat anders met je glaasje port? Dan is dit misschien iets voor je. Het nieuwe winterdrankje van Porthuis Dow’s heet Dow’s Hot Port. Een mooie stoere variant op de alom bekende Glühwein.

Ingrediënten:

  • 125ml Dow’s Finest Reserve Port of Dow’s Ruby Port
  • 125ml heet water
  • een schijfje citroen
  • een paar kruidnagelen.

Bereiding:

  • Verwarm gelijke delen water en port. Ik heb 125ml (1,25dl) van elk genomen, maar wat minder (100ml) of meer (150ml) kan natuurlijk ook.
  • Roer er een lepel honing door en laat het oplossen.
  • Giet de drank in een longdrink glas, een stoere glazen cocktail-‘jar’ (zo’n hip weckpotglas, of – bij gebrek daaraan – in een theeglas).
  • Steek een paar kruidnagelen in het citroenschijfje en garneer je Hot Port met het citroenschijfje.

Varieer eens met bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel en een kaneelstokje. Of verander de verhouding; bijvoorbeeld 150ml port en 100ml heet water voor een krachtigere versie.

DOW’S en de Symingtons

Dow’s is al meer dan 200 jaar een familiebedrijf. Het bedrijf werd in 1798 opgezet en was de eerste Britse portproducent die fors investeerde in de beste wijngaarden. Dow’s bezit twee van de beste en mooiste wijngaarden in de Douro: Quinta do Bomfim en Quinta Senhora da Ribeira. De wijngaarden werden resp. in 1896 en 1890 aangekocht. De stijl van de portwijnen van Dow’s is een de droge kant.

De familie Symington is al vier generaties eigenaar van Dow’s Port. De Schot Andrew James Symington (‘AJS’) ging al in 1912 een partnership met Dow’s aan. Deze Engelse familie heeft al meer dan 100 jaar ervaring met port en behoort tot een van de vooraanstaande Engelse portfamilies. De Symingtons bezitten diverse portmerken en wijngaarden. ‘ASJ’ begon als 18-jarige in 1882 bij Graham’s. In 1905 werd hij partner bij Warre’s Port, en enkele jaren eigenaar. Warre’s was weer de belangrijkste eigenaar van Dow’s en toen Dow’s senior partner George A. Warre zich in 1912 terugtrok, werd AJS manager bij Dow’s. In datzelfde jaar ruilden ‘AJS’ en ‘GAW’ hun aandelen van Warre’s en Dow’s en zo werd Symington voor 30% aandeelhouder bij Warre’s. In 1961 werden de Symington voor 100% eigenaar.

Inmiddels vallen onder de Symington Family Estates portmerken als Graham’s, Cockburn’s, Dow’s, Warre’s, Quinta do Vesuvio, P+S – Quinta de Roriz en de wijn Altano Douro.