groenten en fruit volgens de seizoenskalender

Groenten en fruit eten volgens de seizoenskalender, doe jij het al? Bewuster met energie omgaan (bij ons thuis met het gasverbruik, maar ook wereldwijd), dat was voor mij de concrete aanleiding om me wat meer te verdiepen in de seizoenskalender voor groenten en fruit. Het is niet alleen lekkerder om verse, seizoensgebonden groenten en fruit te eten, maar het is vaak ook goedkoper, èn het is beter voor het milieu. Want de ‘footprint’ (transportbelasting voor het milieu uitgerekend in ‘foodmiles’ of ‘voedselkilometers’) van aardbeien die je in de winter van de andere kant van de aarde haalt, is nou niet bepaald gunstig. En als je zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden eet, help je de lokale producenten en economie ook nog eens. De seizoenskalender helpt je als je verse, lokale/regionale groenten en fruit wilt kopen. En helpt je om bewuster te zijn over groenten en fruit volgens de seizoenskalender.

Het is niet alleen lekkerder om verse, seizoensgebonden groenten en fruit te eten, maar het is vaak ook goedkoper, èn het is beter voor het milieu.

groenten van het seizoen kopen
Ingrediënten briam

Wat is ‘van het seizoen’?
Maar wat is ‘van het seizoen’ eigenlijk? Voor een juiste definitief spelen verschillende aspecten een rol. Je hebt verse groenten, maar ook groenten en fruit die uit de opslag (o) / koelcellen of zelfs ‘high-tech’ opslag (hto) komen en dus het hele jaar rond verkrijgbaar zijn, zoals aardappelen, uien en appelen. En verder zijn er groenten en fruit van het land of uit (verwarmde) kassen. En natuurlijk heb je lokaal verbouwde groenten en fruit en producten die uit het buitenland komen. Binnen Europa gaat dat vervoer meestal met de trein of met vrachtwagens, van buiten Europa komen de producten met de boot (b.v. bananen en ananas) of worden zelfs ingevlogen (denk maar aan de rijpe maar dure zgn. ‘vliegmango’ of rood fruit in de winter).

En tenslotte zijn er verschillende benaderingen van wat onder seizoensgroente en -fruit valt! Je kunt het strikt houden bij wat er in een bepaalde maand in Nederland vers is. Of eronder laten vallen wat beschikbaar is in Nederland door opslag. Om ervoor te zorgen dat fruit zo lang mogelijk – buiten het normale seizoen om – zijn consistentie, ingrediënten, kleur en smaak behoudt, kan het bewaard worden in koelcellen bij constant lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Dat kost dus wel extra energie! Maar je ziet ook lijsten met seizoensgebonden groenten en fruit die in die maand in andere landen vers geoogst worden. En dan krijg je een rekensommetje, of een dilemma. Groente uit een verwarmde Nederlandse kas kan bijvoorbeeld milieubelastender zijn dan op dat moment vers halen uit Spanje. Maar er zijn ook kastelers die energiebesparende maatregelen hebben genomen, dus je kunt zelf nauwelijks die berekening en afweging echt goed maken.

Door al deze aspecten zijn de seizoenskalenders best lastig juist te interpreteren en te vergelijken! Wees je daar in elk geval bewust van. En waar staat diepvriesgroente van eigen bodem in dit rekensommetje? Ik heb daar nog geen antwoord op. Wordt vervolgd dus…
Eigenlijk, als je het strikt en puur bekijkt, zijn seizoensgroenten en –fruit lokale producten die niet zijn geproduceerd in verwarmde kassen en/of niet (lang) houdbaar zijn gehouden in koelcellen (opslag of zelfs high-tech opslag). Vers van het land en meteen op je bord is gewoon het beste. Maar ja, dat is er niet voor iedereen. Als je in de stad woont, sta je daar al verder vanaf, zo is het gewoon.

Vers van het land en meteen op je bord is gewoon het beste.

Tips

  • Koop en eet volgens de seizoenskalender. De groenten en het fruit zijn dan het verst en geven de minste impact op het milieu.
  • Let op lokaal geproduceerde groenten en fruit. Ook dat geeft minder impact op het milieu als je het ‘van dichtbij’ haalt. Je kunt rechtstreeks bij de producent/boerderij kopen of op een streekmarkt. Maar ook bij de groentenboer en in de supermarkt liggen veel Nederlandse groenten en fruit.
  • In de supermarkt staat op het schaplabel of op het etiket waar de groente of het fruit vandaan komt. Zo kun je je eigen afweging maken. Helaas staat er niet bij hoe de groente of het fruit geproduceerd is (b.v. van de grond, uit een verwarmde kas) en of het product uit een (al dan niet high-tech) gekoelde opslag komt, en op welke manier het product vervoerd is.
  • Verspil niets en kijk wat je met restjes kunt doen. Van restjes komen trouwens ook de leukste recepten, althans bij mij wel, zoals mijn recepten voor bloemkool en tomaat met een restje bloemkool, salade doperwten-feta-munt met een restje babyspinzazie, panzanella di mare met een stuk oude ciabatta, pasta alla siciliana met een restje ansjovis, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wees creatief dus!
  • Afwegingen afwegingen. Rij je met de auto naar een lokale boer voor wat aardappelen en een krop sla, dan is dat slechter voor het milieu dan dat je met de fiets naar de supermarkt gaat voor dezelfde producten.
  • Als je een tuin hebt, kun je zelf een moestuintje aanleggen en zelf groente kweken. De laatste tijd hoor je trouwens ook dat de ‘balkontuin’ in begint te raken, voor bijvoorbeeld kruiden, sla of tomaatjes.
  • Je kunt ook zelf ouderwets inmaken om groenten buiten het seizoen te eten.

Seizoenskalender groenten en fruit
Hieronder staan per maand de groenten en fruit die je in die maand het beste kunt eten (en met * aangegeven als het een optimale maand is). Veel uit de lijst komt uit Nederland (c.q. kan in die maand uit Nederland komen), maar sommige producten zijn wel beschikbaar in die maand maar komen (altijd) van buiten Nederland of zelfs buiten Europa, zoals grotendeels de bananen, kiwi’s, mandarijnen, mango’s, meloenen, nectarines, perziken of sinaasappelen. Deze producten staan cursief in de lijst. Realiseer je daarnaast dat ook Nederlandse groenten buiten het seizoen niet-duurzaam gekweekt kunnen worden. Sperziebonen groeien buiten het seizoen in Nederland bijvoorbeeld in verwarmde kassen en kosten daarom veel energie.

seizoenskalender januari

Januari
Groenten: Aardappelen, aardpeer (*), bospeen (*), boerenkool (*), knolselderij (*), komkommer, koolraapjes (*), paddenstoelen (ook: champignons), pastinaak (*), pompoen, postelein (winter)(*), prei (*), raap/raapjes, rammenas, rode biet (*), rode kool (*), savooiekool (*), schorseneren (*), spruitjes (*), uien, veldsla (*), winterpeen (*), wintertruffel (*), witlof (*), witte kool (*), wortelen.
Fruit: Appelen (*), bananen, grapefruit, kiwi, mandarijnen, mango, peren (*), sinaasappelen.

seizoenskalender februari

Februari
Groenten: Aardappelen, aardpeer (*), bleekselderij, boerenkool (*), bospeen (*), knolselderij (*), komkommer, koolraapjes (*), paddenstoelen, pastinaak (*), pompoen, postelein (winter)(*), prei (*), raapjes, rammenas, rode biet (*), rode kool (*), savooiekool (*), schorseneren (*), spruitjes (*), uien, veldsla (*), winterpeen (*), wintertruffel (*), witlof, (*) witte kool, wortelen.
Fruit: Appelen (*), bananen, grapefruit, mandarijnen, mango, peren, sinaasappelen.

Maart
Er zijn al wat asperges, maar het officiële seizoen loopt van 24 april t/m 24 juni. Dan wordt er traditioneel geoogst. De eerste asperges steken in de lente echter al de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Vroeger legden aspergetelers hoge zandbedden aan waaruit de asperges omhoog kwamen. Tegenwoordig start de oogst meestal al veel eerder dan 24 april door ‘vervroegingstechnieken’, zoals zwart UV-bestendig plasticfolie over de aspergebedden trekken waardoor het groeiproces versnelt. Ook worden er wel blaastunnels over de bedden geplaatst en bestaan er verwarmde aspergebedden. Hiermee is de oogst vaak al veel eerder dan 24 april, maar 24 juni (Sint-Jansdag) blijft wel de einddatum!
Groenten: Aardappelen, aardpeer (*), asperges (indien met ‘vervroegingstechnieken’), aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bospeen (*), broccoli (*), knolselderij, komkommer, koolraapjes (*), lamsoor, paddenstoelen, pastinaak (*), pompoen, prei, raapjes, raapstelen (*), radijs (*), rammenas, rode biet, rode kool, savooiekool (*), schorseneren (*), spinazie, spruitjes, uien, veldsla (*), winterpeen (*), witlof (*), witte kool, wortelen.
Fruit: Appelen, grapefruit, mango, rabarber (*), sinaasappelen.

seizoenskalender april

April
Groenten: Aardappelen, andijvie, asperges (wit) (*), aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli (*), kropsla (*), koolrabi (*), komkommer, lamsoor (*), paksoi, paddenstoelen (* morieljes), postelein (zomer)(*), prei, raapjes, raapstelen (*), radijs (*), rettich, rode biet, spinazie, uien, veldsla, wakame (*), witlof.
Let op: uit de opslag komen dan o.a.: aardappelen, appels, Chinese kool, rettich, savooiekool, uien, witte kool, wortelen.
Fruit: Grapefruit, mango, peren, rabarber (*), sinaasappelen.

seizoenskalender mei

Mei
Groenten: Aardappelen, knolselderij, witlof en wortelen uit de opslag, appels ook. Aardbeien komen in mei van ‘beschermde teelt’ (onder glas, folie of vliesdoek).
Aardappelen, andijvie (*), artisjok, asperges (wit) (*), aubergine, bleekselderij, bloemkool (*), bosuitjes, broccoli (*), capucijners, doperwt, knoflook (*), knolselderij, komkommer, koolrabi (*), kropsla (*), lamsoor (*), lente-ui (*), paksoi, paddenstoelen (* morieljes), peultjes, postelein (zomer)(*), prei, raapjes, raapstelen (*), radijs (*), rettich, rucola, schorseneren, snijbiet, spinazie, spitskool (*),uien, veldsla, wakame (*), warmoes, wortelen, zeekraal (*).
Fruit: Aardbeien, abrikozen, grapefruit, peren, rabarber, rode bessen, sinaasappelen.

seizoenskalender juni

Juni
Joepie, de nieuwe oogst van de aardappelen start deze maand. Uit de opslag komen knolselderij, rode kool, savooiekool, uien, witlof, witte kool en wortelen. Appels komen echter alleen uit high tech-opslag (hto).
Groenten: Aardappelen, andijvie (*), artisjok (*), asperges (wit) (*), asperges (groen) (*), aubergine, bleekselderij, bloemkool (*), bospeen (*), bosui (*), broccoli, capucijners, doperwten (*), eikenbladsla (*), knoflook (*), knolselderij (o), komkommer (*), koolrabi (*), kropsla (*), krulsla (*), lamsoor (*), lente-ui (*), maïs (*), paksoi, peultjes (*), pluksla, postelein, rettich, schorseneren, paddenstoelen, (zomer)prei, prinsessenbonen, raapjes, raapstelen (*), radijs, rode bietjes, rode kool (o), savooiekool (o), snijbiet, snijbonen, sperziebonen (*), spinazie (*), spitskool (*), tomaten, tuinbonen (*), uien (o), venkel, veldsla, warmoes, winterpeen (*), witlof (o), witte kool (o), wortelen (o), ijsbergsla (*), zeekraal (*).
Fruit: Aalbessen (*), aardbeien (*), abrikozen, appels (hto), frambozen, kersen (*), meloenen, nectarines, perziken, rabarber (*), rode bessen (*), sinaasappelen, zwarte bessen.

seizoenskalender juli

Juli
Joepie, nog steeds aardappelen van de nieuwe oogst. Appels komen echter alleen uit high tech-opslag en witlof komt uit de opslag.
Groenten: Aardappelen, andijvie (*), artisjok (*), aubergine (*), augurken (*), bleekselderij, bloemkool (*), bospeen (*), bosui (*), broccoli, capucijners, Chinese kool (*), courgette (*), doperwten (*), komkommer (*), knolselderij, koolrabi, kropsla (*),lamsoor, maïs (*), paksoi, peultjes (*), paddenstoelen (* cantharellen), paprika (*), peultjes, postelein, prei (*), prinsessenboon, radicchio, radijs, rettich, rode biet, rode kool, rucola, savooiekool, sjalotjes, snijbiet, snijbonen (*), sperziebonen (*), spinazie, spitskool, tomaat (*), tuinbonen (*), uien, uien (rood) (*), venkel, warmoes, winterpeen (*), witlof (o), witte kool, wortelen, ijsbergsla (*), zeekraal.
Fruit: Aalbessen (*), aardbeien (*), abrikozen (*), appelen (hto), bosbessen, bramen (*), frambozen (*), kersen (*), kruisbessen (*), mango, meloenen, nectarines, perziken, rabarber, rode bessen (*), sinaasappelen, zwarte bessen (*).

seizoenskalender augustus

Augustus
Groenten: Aardappelen, andijvie, artisjok (*), aubergine (*), augurken (*), bleekselderij (*), bloemkool, bospeen, bosui, broccoli, cantharellen, Chinese kool, courgette (*), eekhoorntjesbrood, knolselderij, komkommer (*), koolrabi, kropsla, lamsoor, maïs, paksoi, paddenstoelen (* boleet/cepes, cantharellen en trompette de la mort), paprika (*), peultjes, pompoen, postelein, prei (*), prinsessenbonen (= sperziebonen), raapstelen, radicchio, radijs, rettich, rode biet, rode kool, rucola, savooiekool, snijbiet, snijbonen (*), sperziebonen (*), spinazie, spitskool, tomaat (*), uien, warmoes, winterpeen, witte kool, wortelen, ijsbergsla, zeekraal.
Fruit: Aardbeien, abrikozen (*), appelen, bosbessen (*), bramen, druiven, frambozen, kersen, kruisbessen, mango, meloenen, nectarines, peren, perziken, pruimen (* volle grond), zwarte bessen.

September
Groenten: Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine (*), augurken (*), bleekselderij (*), bloemkool, bospeen, bosui, broccoli, Chinese kool, courgette (*), knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, lamsoor, maïs, paksoi, peultjes, paddenstoelen (* pied de mouton en trompette de la mort), paprika (*), pompoen (*), postelein, prei, prinsessenbonen, raapjes, raapstelen, radicchio, radijs, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, savooiekool, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat (*), uien, venkel, warmoes, winterpeen, witte kool, wortelen, ijsbergsla, zeekraal.
Fruit: Appelen, bananen, bramen, druiven (*), frambozen, grapefruit, kiwi’s, mango, meloenen, nectarines, peren, perziken, pruimen (* volle grond), rode bessen.

Oktober
Groenten: Aardappelen, aardpeer, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolraapjes, koolrabi, kropsla, lamsoor, paksoi, paddenstoelen, paprika, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein, prei, prinsessenbonen, raapjes, raapstelen, radijs, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, savooiekool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, uien, veldsla, venkel, warmoes, winterpeen, witlof, witte kool, wortelen ijsbergsla.
Fruit: Appelen, bananen, bramen, druiven (*), frambozen, grapefruit, kiwi’s, kweeperen (*), mandarijnen, mango, meloenen, peren, rode bessen, sinaasappelen.

November
Groenten: Aardappelen, aardpeer, andijvie, bleekselderij (*), bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, Chinese kool, courgette, knolselderij, koolraapjes, kropsla, paddenstoelen, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, prei, raapjes, rammenas, rettich, rode biet (*), rode kool (*), savooiekool, schorseneren (*), spitskool, spruitjes, uien, veldsla, venkel, winterpeen, witlof, witte kool (*), witte truffel (*), wortelen, ijsbergsla.
Fruit: Appelen (*), bananen, druiven, grapefruit, kiwi’s, mandarijnen, mango, (stoof)peren (*), rode bessen, sinaasappelen.

seizoenskalender december

December
Groenten: Aardappelen, aardpeer, andijvie, bleekselderij, boerenkool (*), bosui, knolselderij (*), koolraapjes, kropsla, paddenstoelen, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein (winter)(*), prei, raapjes, raapstelen, rammenas, rettich, rode biet (*), rode kool (*), savooiekool, schorseneren (*), spitskool, spruitjes (*), uien, veldsla, winterpeen, witlof, witte kool (*), witte truffel (*), wortelen, ijsbergsla.
Fruit: Appelen (*), bananen, grapefruit, kiwi’s, mandarijnen, mango, peren (*), sinaasappelen.

Altijd goed?
Het Voedingscentrum stelt dat de volgende groenten altijd een duurzame keuze zijn, of ze nu uit Nederland komen of niet: bleekselderij, bloemkool, broccoli, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruitjes, tomaat, ui, witlof, witte kool, wortelen en ijsbergsla.

Wat fruit betreft, stelt het Voedingscentrum: “Veel fruit is het hele jaar door een duurzame keuze, uit Nederland, maar ook van verder weg. Appels en peren kun je het hele jaar kopen uit Nederland. Stevig fruit zoals bananen, citrusfruit en druiven komen wel van verder, maar deze komen in grote aantallen tegelijkertijd met de vrachtauto uit Zuid-Europa of met de boot uit tropische landen. Daardoor valt de milieubelasting mee.” Altijd goed noemt het Voedingscentrum het volgende fruit: abrikoos, ananas, appel, banaan, citroen, druif, granaatappel, grapefruit, kiwi, kokosnoot, limoen, mandarijn, meloen, nectarine, peer (hand en stoof), perzik, pruim en sinaasappel. Je kunt ook onthouden dat citrus altijd goed is. En in de zomer is ‘zacht’ fruit uit Nederland een goede keuze, zoals aardbeien, bessen, bramen, frambozen en kersen.

Wat komt er niet uit Nederland?
Kijk op de verpakking of op het infobordje in de supermarkt.
Denk aan bananen, kiwi’s, mandarijnen, mango’s, meloenen, nectarines, sinaasappelen en ander tropisch/exotisch fruit.

bloemkool
aspergetips uit Peru - haricots verts uit Kenia

Beschikbaarheid groenten:

Aardappelen: oogstseizoen van juli t/m oktober (afhankelijk van of het vroeg, midden en late soorten zijn). Het hele jaar verkrijgbaar. Daarna worden aardappels opgeslagen in speciale schuren / koelopslag; ze blijven dan maanden goed.
Aardpeer (topinamboer): een echte wintergroente. Oogsten vanaf najaar tot eind februari/begin maart. Beschikbaar in herfst en winter (november – februari). Het hele jaar verkrijgbaar, maar in december beschikbaar uit Nederland.
Alfalfa: Alfalfa is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Andijvie: het beste te oogsten van augustus tot oktober. Het hele jaar verkrijgbaar, en maart t/m december beschikbaar uit Nederland.
Artisjok: oogsten juli-augustus. Het hele jaar verkrijgbaar. Artisjok wordt op kleine schaal in Nederland geteeld. Van mei tot en met november wordt artisjok met name geïmporteerd uit Frankrijk en buiten deze periode uit Egypte en Spanje.
Asperges (groen): Groene asperges worden in ons land op zeer kleine schaal geteeld (Noord-Limburg en Noord-Brabant), de oogst is dan vanaf begin februari tot eind juni. Daarnaast zijn groene asperges uit het buitenland het hele jaar beschikbaar. Peru en Mexico zijn belangrijke exportlanden.
Asperges (wit): witte asperges uit Nederland zijn alleen vers in april, mei en tot 24 juni beschikbaar / te koop. Soms al iets eerder als ze van verwarmde aspergebedden etc. komen.
Asperges (paars): Asperges uit Nederland zijn van begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar.
Aubergine (paars): Vindt de teelt van aubergine plaats onder glas, dan oogst je gewoonlijk van mei tot en met juli. Kweek je de aubergine in de vollegrond, dan oogst je tussen juni en augustus. Aubergines zijn het hele jaar verkrijgbaar; de Nederlandse aubergines zijn beschikbaar van februari t/m november (uit de kas!). In november worden de nieuwe planten geplant. In december en januari is het te donker en koud om aubergines te kunnen telen in de kas.
Aubergine (graffiti): Graffiti-aubergine is het hele jaar verkrijgbaar. Aubergines uit Nederland zijn van februari tot november uit de kas verkrijgbaar. In november worden de nieuwe planten geplant, in december en januari is het te donker en koud om aubergines te kunnen telen in de kas.
Augurken: Augurken zijn het hele jaar verkrijgbaar. Verse augurken zijn er van mei tot en met september. Ingemaakte augurken zijn er het hele jaar door. Ze worden geteeld in heel Europa en in de koudere streken vaak onder glas.
Bleekselderij: Afhankelijk van het zaai- en plantmoment kun je bleekselderij oogsten in de maanden juni (waarschijnlijk pas vanaf de tweede helft van juni) tot begin november. Bleekselderij moet worden geoogst voor de vorst. Bleekselderij is het hele jaar verkrijgbaar. Van half mei tot en met eind november is bleekselderij uit Nederland volop beschikbaar.
Bloemkool: Bloemkool is het hele jaar verkrijgbaar. Van juni tot en met begin november is bloemkool van Nederlandse bodem volop verkrijgbaar.
Boerenkool: Boerenkool is een echte wintergroente. De kool is het lekkerst als er vorst overheen is geweest. De grootste aanvoer van Nederlandse boerenkool vindt plaats van september tot en met maart.
Bospeen: Bospeen is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot en met half november is bospeen uit Nederland verkrijgbaar.
Bosui: Bosui is het hele jaar verkrijgbaar en van mei t/m oktober uit Nederland beschikbaar.
Broccoli: Broccoli is het hele jaar beschikbaar en uit Nederland van mei tot november.
Cantharellen: Cantharel is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Capucijners: zie kapucijners.
Cayennepepertjes: Cayennepeper is het hele jaar verkrijgbaar. Van maart tot en met december zijn ze beschikbaar uit Nederland.
Champignon (wit): Witte champignons zijn het hele jaar door uit Nederland verkrijgbaar.
Champignon (kastanje): Kastanjechampignons zijn het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Chinese kool: Chinese kool is het hele jaar verkrijgbaar. Chinese kool is beschikbaar uit Nederland van mei tot en met december.
Courgette (groen): Courgettes zijn het hele jaar beschikbaar en van februari tot en met november uit Nederland verkrijgbaar.
Courgette (geel): De gele courgette is het hele jaar verkrijgbaar en van februari t/m november uit Nederland beschikbaar.
Doperwten: Doperwten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Verse doperwten uit Nederland zijn een korte periode, van half mei tot half juli, verkrijgbaar.
Eekhoorntjesbrood: Eekhoorntjesbrood is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Eikenbladsla: Eikenbladsla is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Habanero-pepertjes: Habanero-pepertjes zijn het hele jaar verkrijgbaar. Uit Nederland maart tot en met december.
Haricots verts: Haricots verts zijn het hele jaar verkrijgbaar. Qua uiterlijk lijken deze boontjes een oer- Hollandse groente, maar ze worden vooral in Afrika verbouwd. Haricots verts zijn jaarrond uit onder andere Kenia beschikbaar.
Jalapeño-pepertjes (groen): Jalapeño-pepertjes zijn het hele jaar beschikbaar uit Nederland (vooral maart t/m december), maar in de winter in beperkte mate.
Kapucijners: Kapucijners zijn het hele jaar verkrijgbaar. Verse kapucijners zijn in de winkel met name in de maanden juni en juli beschikbaar.
Kastanjechampignon: Kastanjechampignons zijn het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Knoflook: Knoflook is het hele jaar beschikbaar en wordt meestal uit China geïmporteerd. In Nederland is het te koud om knoflook te telen.
Knolselderij: Knolselderij is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Komkommer: De komkommer is het hele jaar beschikbaar en uit Nederland van januari tot november verkrijgbaar.
Koolraap: Koolraap is het hele jaar beschikbaar en uit eigen land verkrijgbaar van oktober tot en met maart.
Koolrabi: Koolrabi is het hele jaar beschikbaar en van mei tot en met oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Kropsla: Kropsla is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Kouseband: Exoten. Kouseband is het hele jaar verkrijgbaar; uit Nederland van mei t/m augustus.
Lamsoor: Lamsoor kan geoogst worden van half maart t/m eind juli.
Lente-uien: Bosui is tot in de zomer van de volle grond verkrijgbaar. In het najaar en in de winter wordt bosui of lenteui uit oa Spanje en Italië geïmporteerd.
Lollo biondo-sla: De Lollo bionda is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Lollo-rosso-sla: Lollo rosso sla is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Maïs: Maïs is het hele jaar door vers verkrijgbaar. Nederlandse suikermaïs is volop verkrijgbaar in de maanden augustus en september.
Mierikswortel: Mierikswortel is het hele jaar verkrijgbaar.
Morieljes: Morilles zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Oesterzwam (grijze oesterzwam): De grijze oesterzwam is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Okra: Okra is het hele jaar verkrijgbaar. Tegenwoordig wordt okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd, maar niet in de Nederlandse kassen (zoals de meeste exotische groenten).
Paksoi: Paksoi is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Paksoi shanghai: Paksoi Shanghai is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Paddenstoelen: zie onder de diverse champignons en andere paddensatoelen.
Pastinaak: Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar en uit Nederland van september t/m maart.
Paprika: Rode paprika is het hele jaar verkrijgbaar en van april tot en met oktober van Nederlandse bodem beschikbaar. Oranje paprika uit Nederland van maart t/m september. Groene paprika is het hele jaar verkrijgbaar; uit Nederland van maart t/m september.
Peultjes: Peulen zijn het hele jaar beschikbaar; van mei tot en met half augustus zijn ze verkrijgbaar uit Nederland.
Pimiento de Padron: Dit milde groene pepertje is jaarrond beschikbaar uit Nederland, zij het in de winter beperkt. Vooral maart t/m december.
Pompoen: Pompoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, ook uit Nederland. Ze worden in Nederland geteeld, maar zodra ze op zijn worden ze geïmporteerd uit Argentinië, Spanje en Egypte.
Portobello’s (paddenstoelen): Portabello’s uit Nederland zijn het hele jaar beschikbaar.
Postelein (zomer/winter): Postelein is het hele jaar beschikbaar en van half maart tot en met half oktober uit Nederland. Er is zomer- en winterpostelein.
Puntpaprika: Zoete puntpaprika is het hele jaar verkrijgbaar. Puntpaprika uit Nederland is beschikbaar van maart t/m december.
Prei: Prei is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Prinsessenbonen: zie sperziebonen.
Raapstelen: Raapstelen zijn het hele jaar verkrijgbaar; van maart tot en met juni ook uit Nederland.
Radicchio: Radicchio Rosso is het hele jaar verkrijgbaar. Van juni tot en met half december is radicchio uit Nederland verkrijgbaar.
Radijs: Radijs is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Rammenas: Rammenas kan worden geoogst worden van september tot en met november.
Rawit-pepertjes: De Rawit peper is jaarrond uit Nederland beschikbaar, maar in de winter beperkt. Vooral maart t/m december.
Rettich: Rettich is jaarrond uit Nederland beschikbaar.
Rode biet: Rode biet is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Rode kool: Rode kool is het hele jaar van Nederlandse bodem beschikbaar.
Rode uien: Rode uien zijn uit Nederland het hele jaar verkrijgbaar.
Romaine-sla: Romaine sla is jaarrond verkrijgbaar en uit Nederland van mei t/m begin november.
Romanesco (groene bloemkool, ook wel torentjesbloemkool genoemd; ook broccolo romano): Romanesco is in het seizoen van juli t/m november. Romanesco komt in de maanden juli-november uit Nederland. De overige maanden is het ook beschikbaar en komt het vaak uit Frankrijk.
Roodlof: Roodlof is het hele jaar door verkrijgbaar uit Nederland.
Rucola: Rucola is heel het jaar door uit Nederland beschikbaar.
Savooiekool: Savooiekool is het hele jaar verkrijgbaar. Van juni t/m maart is savooiekool uit Nederland verkrijgbaar.
Schorseneren: Schorseneren zijn het hele jaar verkrijgbaar, van september tot en met februari van Nederlandse bodem.|
Shiitake: Shiitake is een paddenstoel die oorspronkelijk in Japan en China groeit. Tegenwoordig zijn er ook telers uit eigen land die deze Oosterse paddenstoel telen.
Sjalotjes: Sjalotten zijn uit Nederland het hele jaar verkrijgbaar.
Snijbonen: Snijbonen zijn het hele jaar beschikbaar. Van maart tot en met september zijn snijbonen uit eigen land verkrijgbaar.
Sperziebonen (= princessenbonen): Sperziebonen zijn het hele jaar verkrijgbaar; uit Nederland zijn ze van juli tot en met september beschikbaar.
Spinazie: Spinazie is het hele jaar verkrijgbaar en van maart tot en met november. Uit Nederland beschikbaar. Vanaf maart is de wat stuggere en grootbladerige spinazie te koop.
Spitskool: Spitskool is het hele jaar verkrijgbaar en van mei tot en met maart uit Nederland.
Spitskool (rood/paars): Rode spitskool is het hele jaar verkrijgbaar.
Spuitjes: Spruiten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Spruiten uit Nederland zijn van oktober t/m half februari verkrijgbaar.
Tomaat: De ronde tomaat is het hele jaar verkrijgbaar en van maart tot en met oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Uien: zie onder witte uien, rode uien en sjalotjes.
Trostomaat: De trostomaat is het hele jaar beschikbaar en van maart tot en met september beschikbaar uit Nederland.
Tuinbonen: Tuinbonen is het hele jaar verkrijgbaar en in juni en juli van Nederlandse bodem beschikbaar.
Veldsla: Veldsla is jaarrond uit Nederland beschikbaar.
Venkel: Venkel is het hele jaar beschikbaar en van half juni tot eind oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Wakame: Oogsten in het vroege voorjaar tot het najaar.
Winterpeen: Winterwortels zijn te oogsten in oktober en november.
Witlof: Witlof is jaarrond uit Nederland verkrijgbaar.
Witte kool: Witte kool is het hele jaar beschikbaar van Nederlandse bodem.
Witte uien (gele uien): Witte uien zijn jaarrond verkrijgbaar uit Nederland.
Wortelen: Zomerwortelen worden van juni t/m oktober geoogst, winterwortelen oogst je van november tot oktober.
IJsbergsla: IJsbergsla is het hele jaar verkrijgbaar; in de zomermaanden ook volop uit Nederland beschikbaar.
Zeekraal: Zeekraal is het hele jaar verkrijgbaar en is van april t/m september verkrijgbaar uit Nederland.
Zoete uien: Uien zijn jaarrond verkrijgbaar. Zoete uien komen doorgaans uit Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika en worden op zeer beperkte schaal in Nederland geteeld.

passiefruit uit Zimbabwe - granaatappel uit Peru

Beschikbaarheid fruit:

Aardbeien: Aardbeien zijn het hele jaar verkrijgbaar. Het Nederlandse aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang aardbeien aanbieden. Zij telen namelijk van oktober tot mei aardbeien in de kas.
Abrikozen: Abrikozen zijn het hele jaar beschikbaar. Van half mei tot en met half augustus komen ze uit Griekenland, Frankrijk en Spanje en van eind november tot en met december uit Zuid-Afrika.
Appels: Appels zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar het seizoen en de herkomst hangt af van de appelsoort. Er zijn appels uit Nederland en Franrijk, maar zelfs uit China en Nieuw-Zeeland. Ook Nederlandse appels kunnenuit de high-tech opslag komen (bijvoorbeeld in juli).
Ananas: exoten. Ananas is het hele jaar verkrijgbaar en wordt geïmporteerd uit Panama en Ghana.
Avocado: Avocado is het hele jaar verkrijgbaar. Avocado komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de vrucht met name geïmporteerd uit Zuid-Afrika, Kenia, Israël, Chili en Peru.
Bananen: Exoten. Bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Bosbessen / blauwe bessen: Blauwe bessen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Blauwe bessen zijn van eind juni tot en met september uit Nederland verkrijgbaar. In de periode dat er onvoldoende Nederlands product beschikbaar is, worden er bessen uit onder andere Chili en Nieuw-Zeeland aangeboden.
Bramen: Bramen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Bramen uit eigen land zijn van mei tot en met oktober beschikbaar.
Cranberry: Er zijn zowel Europese als Amerikaanse cranberry’s. De Europees geteelde cranberry’s worden ‘veenbessen’ genoemd.
Druiven: Druiven zijn jaarrond verkrijgbaar en komen uit verschillende landen. Druiven worden onder andere geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika, Argentinië, Italië, Chili, Brazilië en Egypte.
Frambozen: Frambozen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Er zijn twee soorten frambozen: zomerframbozen en herfstframbozen. Zowel zomerframbozen als herfstframbozen worden buiten en in kassen geteeld. Frambozen uit Nederland zijn van half april tot eind november verkrijgbaar.
Grapefruit: Grapefruit is het hele jaar verkrijgbaar en wordt geïmporteerd uit Turkije, Amerika, Uruguay, Honduras, Cuba, Zuid-Afrika, Israël, Argentinië en Spanje.
Granaatappel: Granaatappelen zijn het hele jaar beschikbaar. Van juli tot en met januari uit Spanje, Turkije, Israël en Iran. Van januari tot en met juni uit Peru.
Guave: exoten.
Kersen: Kersen zijn wereldwijd gezien zo’n 45 weken per jaar beschikbaar. Kersen zijn vanaf medio juni tot en met augustus goed beschikbaar uit Nederland.
Kiwi (groen): Kiwi’s zijn het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot december worden ze aangevoerd uit Nieuw-Zeeland en van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland en Italië. Daarna tot en met mei komen ze uit Chili.
Kiwi (gold): Kiwi Gold is het hele jaar verkrijgbaar. Kiwi Gold is van november tot en met februari beschikbaar uit Italië en van begin mei tot en met september uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Kokosnoten: Tegenwoordig worden kokosnoten in Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ivoorkust en Kenia geteeld.
Kruisbessen: Kruisbessen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Uit Nederland zijn krijsbessen van juni tot en met augustus beschikbaar.
Kumquats: Exoten. Kumquats zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Lychee: Lychee is het hele jaar verkrijgbaar, maar is een exoot.|
Mandarijnen: Mandarijnen zijn het hele jaar door beschikbaar. Ze komen onder meer uit Griekenland, Marokko, Spanje en Brazilië.
Mango: Mango’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar uit Brazilië.
Meloenen: Meloenen zijn het hele jaar verkrijgbaar uit diverse landen. Er bestaan meer dan 70 verschillende meloensoorten. De soorten wisselen elkaar af. De vrucht wordt in veel tropische en subtropische streken verbouwd. Ook groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden in Nederlandse kassen.
Nectarines: Nectarines zijn bijna het hele jaar beschikbaar. De belangrijkste aanvoer komt onder andere uit Spanje, Griekenland, Zuid-Afrika en Chili.
Papaja: Papaja is het hele jaar beschikbaar en wordt jaarrond geïmporteerd uit Brazilië.
Passievruchten: De passievrucht is het hele jaar beschikbaar en komt uit diverse Zuid-Amerikaanse landen.
Peren (Conference): De Conference peren zijn jaarrond uit Nederland beschikbaar.
Peren (Doyenné du Comice): Doyenné du Comice is het hele jaar verkrijgbaar. Nederlandse peren van het ras Doyenné du Comice zijn verkrijgbaar van eind september tot en met februari.
Peren (Giezer Wildeman / stoofpeertjes): Gieser Wildeman is het hele jaar verkrijgbaar. De Gieser Wildeman is een stoofpeer die uit Nederland beschikbaar is van oktober tot en met februari.
Perziken: Perziken zijn met uitzondering van de maand april het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen onder andere uit Griekenland, Zuid-Afrika, Chili, Spanje, Frankrijk en Italië.
Pruimen: Pruimen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Door de verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.
Rabarber: Rabarber is het hele jaar verkrijgbaar. Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. Rabarber wordt ook in de winter geteeld, dit noemen we geforceerde teelt. April t/m juli van de volle grond en van oktober t/m april uit de geforceerde teelt.
Rambutan: De rambutan groeit in tropische gebieden zoals Maleisië, Indonesië en Thailand. De vrucht is het hele jaar door uit deze landen beschikbaar.
Rode bessen: Rode bes is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Sinaasappelen: Sinaasappels zijn jaarrond beschikbaar. Ze worden onder meer uit Griekenland, Argentinië, Brazilië, Cyprus en Zuid-Afrika gehaald.
Vijgen: Vijgen zijn exoten. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Vijgen worden met name geïmporteerd uit Italië, Griekenland, Frankrijk, Turkije en Israël en is het hele jaar door verkrijgbaar.
Watermeloenen: Watermeloenen zijn het hele jaar verkrijgbaar; van half februari tot begin september beschikbaar uit Spanje, Panama en Honduras.
Zwarte bessen: oogsten in Nederland van begin juli tot half augustus.

NB Deze seizoenskalender is met zorg samengesteld, waarbij diverse bronnen werden geraadpleegd. Ondanks dat kunnen er producten ontbreken of in een bepaalde maand onjuist vermeld zijn. Laat het ons weten zodat deze kalender gaandeweg nog beter wordt. Alvast dank!