IMG_1300.JPG
Het was gisteren weer Gin O’Clock! Deze keer met Zuidam Dutch Courage dry gin geserveerd met Chileense 1724 tonic, een sinaasappelschilletje, aardbeien en verse munt. Een lekkere zomerse frisse en vooral fruitige combinatie.

Zuidam Distillers
Zuidam Distillers is in 1975 door Fred van Zuidam opgericht. Na zo’n 20 jaar voor De Kuijper te hebben gewerkt, werd het tijd om voor zichzelf te beginnen. Inmiddels is Zuidam Distillers uitgegroeid tot een ambachtelijk bedrijf met internationale allure.
Zuidam is de enige producent die zijn graan voor de jenever nog met windmolens maalt. Naast jenever maakt Zuidam ook rum, whisky, likeuren en gin. De naam Dutch Courage (Nederlandse moed) verwijst naar het shotje jenever waarmee de Britse soldaten zich tijdens de Dertigjarige Oorlog moed indronken voordat ze ten strijde trokken en om hen door de kouden nachten heen te helpen. Vandaar dat Zuidam’s Dry Gin trots de naam Dutch Courage draagt.

9 botanicals
Dutch Courage is een mooie zachte, frisse en volle gin met een aangename balans tussen fruitigheid en kruidigheid.
Voor Zuidam gin worden alle ingrediënten apart gedistilleerd. Dit leidt tot 14 distillatierondes, 5 voor de basis-spirit (graan) en 9 voor de planten (Italiaanse jeneverbes en iriswortel, Marokkaanse koriander, engelwortel, Spaanse sinaasappel en citroen, hele vanillebonen uit Madagascar, Indiase zoethoutwortel en kardemombonen uit Sri Lanka). Vervolgens wordt de gin geblend en 3 maanden gerijpt.

Dutch Courage Dry Gin vindt het midden tussen oude en nieuwe stijlen gin. Deze gin van Nederlandse bodem is al vele malen onderscheiden in grote internationale competities. De Engelse noemen het een moedige en mooie gin. Een mooi compliment!

Smaakprofiel:
Kruidig met frisse citrusaroma’s in de neus en een subtiel jeneverbeskarakter naast koriander, exotische kruiden en vanilletonen. In de mond de fruitigheid van de citrus, de kruidigheid van de kardemom en zoethout en het zwoele verleidelijke van de vanille. Volle complexe afdronk.
Alcoholpercentage: 44,5%.
Land van herkomst: Nederland.

1724 Tonic Water uit Chili
De tonic die ik erbij probeerde is de Chileense 1724 Tonic Water typering van deze tonic: balans, citrustonen (mandarijn), harmonie van licht bittertje en zoetheid, zacht met delicate pareling.
Bedacht door de eigenaren van Gin Mare uit Barcelona die voor hun gin de perfecte tonic zochten. Geproduceerd in Chili. Gemaakt met bronwater uit Patagonië (Argentinië). De kinine komt uit Peru en is geplukt op 1724 meter hoogte op de Inca Trail (het incapad). Een natuurlijke tonic met een infusie van mandarijn. Citrusaccent en een zachte, natuurlijke kininesmaak.
1724 paste perfect bij de Zuidam Dutch Courage en de garnituur.

Cheers!</strong>