VL92 met gember

VvvVL92 met gember


It’s Gin O’Clock! Vandaag tijd voor een serieuze Nederlandse gin, de VL92. De enige tonic die hier goed tegenop kan is de krachtige Fentimans tonic water. Wie naar fruitigheid zoekt in deze mix, komt bedrogen uit. De combinatie is zeer strak en droog. De tonic brengt de jeneverbes en koriander naar voren. Zeker geen beginnerscocktail!

Wat meer info over de VL92…

VL92 gin | 41,7% | Nederland
Kataktertypering:
vol – complex – fris – zacht – moutwijn – koriander – citrus

Leo Fontijne en Sietze Kalkwijk zijn de mannen achter VL92 Gin, een duurzaam gestookte sterke drank uit Vlaardingen. De VL92 is de laatste ‘logger’ voor de haringvisserij die nog bestaat. De link met de gin is dat er vroeger wel vis tegen kruiden werd geruild. Die kruiden werden in Vlaardingen en Schiedam gebruikt in de distilleerderijen. De gin dankt zijn naam aan het historische zeilschip dat de ingrediënten invoer in de vroege 17de eeuw. Bij de introductie van deze gin meerde het historisch VL-92 zeilvrachtschip uit Vlaardingen aan bij de Tower Bridge om de gin als eerste te presenteren aan een gekende Londense bartender.

Hendrik van Toor (1864-1928) begon op 13 februari 1883 een tapperij in een gehuurd pand aan de Markt. Als snel nam hij de productie van allerlei nieuwe producten ter hand en werd volwaardig distillateur. Nadat de familie Van Toor na vier generaties geen opvolger meer had, heeft Leo Fontijne het bedrijf in 2000 overgenomen. Veel van de producten worden op traditionele wijze bereid, zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. In 2010 begon de samenwerking met Sietze Kalkwijk en na een jaar van proeven en ontwikkelen was de VL92 Gin een feit.

De fles is, los van de inhoud, de moeite van het bekijken meer dan waard. De verpakking moet echt de weerspiegeling zijn van wat erin zit, aldus Sietze en Leo. Ze hebben gekozen voor de verwijzing naar het medicinale, want gin en jenever hielpen vroeger ook bij kwaaltjes: eenvoudig en strak. Het etiket wordt er handmatig opgeplakt en is voorzien van een datum. Die van ons is kersvers: 2 juli 2014. Wel jammer dat je dan als designer kiest voor een schroefdop onder dat mooie touwtje en papiertje! Dat had echt een stoere kurk moeten zijn. Verder val ik wel voor het sobere van de uitmonstering.

Met Leo’s kennis van stoken en Sietzes ervaring met wodka (eigenaar van Bishkek vodka uit Kirgizië) en design ontstond VL92 Gin. Om een goede en bijzondere gin te ontwikkelen gingen de mannen terug naar de oorsprong ervan: jenever.
Laat die nou z’n oorsprong vinden in de regio Schiedam en Vlaardingen! Ging er rond 1850 nog pure moutwijn naar Londen voor de gin, allengs werd er steeds minder moutwijn door de alcohol gemengd, totdat die helemaal eruit verdween. De Engelsen deden destijds al een eigen kruidenmelange met veel koriander in de moutwijn. Op basis van moutwijn en die Engelse kruidenmelange plus korianderblad gingen Leo en Sietze op zoek naar recepturen voor hun eigen gin. VL92 Gin bevat dan ook 25% moutwijn.

Ingrediënten: o.a. jeneverbes, koriander, citrusschillen.

Smaakprofiel:
Vanuit de jenevertraditie vormt de volle smaak van moutwijn het fundament voor een uitdagende en complexe gin. Het bovenliggende spel van botanische elementen besluit in een lange eindnoot van citrus afkomstig van een verrassend ingrediënt: korianderblad. De complexiteit komt naar voren door het combineren van ingrediënten zoals korianderblad en kruiden die hem een heerlijke frisse zachte citrus smaak geven.

We gebruikten als tonic Fentimans. Dat is ook de favoriet van de makers van VL92. De enige tonic die er echt bij past.

Proost!