Als je de klassieke Dry Martini lekker vindt, moet je zeker ook de variant met cocktail- of zilveruitjes eens proberen!

Ingrediënten

  • 60ml gin (ik naam Zuidam’s Dutch Courage)
  • 10ml droge witte vermouth (ik nam de Duitse Belsazar)
  • 1 of 3 cocktail- of zilveruitjes aan een cocktailprikkertje

Tip: de verhouding 60-10 levert een vrij straffe cocktail op. Wil je het ietsje minder, probeer dan eens de verhouding 50ml gin – 20ml droge witte vermouth! Ik vond dat een mooie verhouding. Ga je naar meer vermouth, dan raakt de cocktail mijns inziens uit verhouding en wordt de vermouth-smaak te nadrukkelijk.

Bereiding
Net als bij de Dry Martini, zijn er twee bereidingen van deze cocktail: shaken of stirred, geschud of geroerd.

Shaken:

  • Doe gin en droge vermouth in een shaker met ijsblokjes.
  • Shake ca. 10 seconden.
  • Giet het via een strainer (zeef) in een gekoeld Martiniglas.
  • Garneer met cocktail-/zilveruitjes.

Stirred:

  • Doe gin en droge vermouth in een mixingglas met ijsblokjes.
  • Roer goed om met een barlepel.
  • Giet het via een strainer (zeef) in een gekoeld Martiniglas.
  • Garneer met cocktail-/zilveruitjes.

Shaken of stirred? Wat jezelf prefereert. Ik shake de cocktail graag.

Oorsprong van de Gibson
Een van de populaire verhalen rond het ontstaan van deze cocktail is dat kunstenaar Charles Dana Gibson – bekend van de illustratie ’the Gibson Girl’ die rond 1890 het visuele begrip werd voor een mooie Amerikaanse vrouw! – bartender Charles Connolly van de Players Club in New York uitdaagde om een mooie cocktail voor hem te maken en zijn geliefde ‘Martini’ te verbeteren. Connolly verving simpelweg de olijf in de Dry Martini door een cocktailuitje en noemde zijn nieuwe creatie naar de aanstichter: Gibson.

Variant
Als je de Gibson maakt met wodka in plaats van gin, krijg je de Wodka Gibson.