Het werd gisteren weer eens laat met eten. Meditterrane tijden. De boosdoener? Involtini di vitello al gorgonzola. Gevulde kalfsrolletjes met gorgonzola. Het leek me lekker, maar de rolletjes maken en inbinden kostte me iets meer tijd dan verwacht. En dat op een maandag!? Tja. Het maakt mij niet uit. Dan maar om 20.30 uur eten. Lekker was het wel! Deze gevulde kalfsrolletjes die ik vulde met Parmaham, verse salie en gorgonzola piccante. Frisse groene salade erbij en pasta met homemade tomatensaus. En natuurlijk een Italiaanse wijn. Dat werd dit keer een elegante Bardolino Classico.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kalfsschnitzels
- 4 plakken Parmaham (of 6 als je je het makkelijker wilt maken)
- 50gr gorgonzola piccante of gorgonzola
- 12 blaadjes verse salie
- 75ml witte wijn
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie of bakboter
- Verder nodig: keukentouw
- Serveersuggestie: met frisse groene sla, pasta en tomatensaus
- Voor de tomatensaus: zie hieronder
Bereiding
- Zorg dat de kalfsschnitzels heel plat zijn. Sla ze anders met een keukenbijl of schnitzelhamer nog wat platter. Snij de schnitzels in drie stukken.
- Leg op elk schnitzeltje een plak Parmaham (snij ze op maat als je 6 plakken hebt of verdeel 4 plakken Parmaham over de 6 schnitzeltjes).
- Leg op elk schnitzeltje 2 blaadjes salie.
- Snij reepjes van de gorgonzola en leg die over dwars op de schnitzeltjes.
- Rol de schnitzeltjes op en maak ze aan beide kanten vast met keukentouw. Tip: met een cocktailprikketje kan ook, maar dan kun je de rolletjes in de pan minder makkelijk aan alle kanten bakken.
- Bestrooi de schnitzeltjes aan de buitenkant met zout en peper.
- Bak de schnitzeltjes aan alle kanten goudbruin (max. 1-2 minuten per kant). Blus af met de witte wijn en stoof nog een minuutje, waarbij je de rolletjes omdraait zodat ze aan alle kanten in de wijn hebben gelegen.
- Serveer met een frisse groene sla en pasta met homemade tomatensaus (zie hieronder en snel recept).
Homemade tomatensaus
- Fruit een gesnipperde ui en laat 5 minuten zachtjes stoven. Fruit 2 knoflookteentjes mee en daarna 1EL tomatenpuree. Blus af met 100ml witte wijn en 100ml groentenbouillon. Voeg een blik (400gr) tomatenblokjes of tomatenpulp (polpa) en 1TL gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, tijm etc.) toe en laat 15-20 minuten zachtjes met de deksel op de pan stoven.
- Kook ondertussen de pasta gaar en giet af. Bewaar wat pastawater!
- Kijk of de tomatensaus goed is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Tip: als de saus te dik is, voeg dan wat pastawater toe.
- Hussel de saus door de pasta en dien op.
Wijntip: 2018 Bardolino Classico van Guerrieri Rizzardi. Prima Bardolino die normaal in de schaduw staat van Valpolicella. Deze is van corvina, rondinella en merlot en heeft geen houtrijping. Soepel en elegant, fris kersenfruit, wat peperige kruidigheid en zachte tannines. Lekker bij onze ‘involtini di vitallo al gorgonzola’.
Geef een reactie