Kip met vijgen en balsamico

Wat doe je als je een doos verse vijgen in de aanbieding ziet? Kopen natuurlijk. Nadat we eerst een mooie salade met ruccola, burrata, verse vijgen en balsamico-azijn hadden gemaakt, waren er nog aardig wat vijgen over. Tijd voor een lekker hoofdgerecht erbij. Niet iedereen houdt van fruit bij vlees, maar wij wel. Ik ging op zoek naar een Italiaans getint gerecht. Het werd: pollo ai fichi e aceto balsamico. Kip met vijgen en balsamico. Verse vijgen in dit geval. Om het een beetje Italiaans te houden kwam er een saus bij met mooie balsamico-azijn en marsala. De wijnkeuze was lastig. Om te experimenteren, zette ik twee totaal verschillende wijnen in. Lees maar eens verder hoe dat afliep…

Kip met verse vijgen, paddenstoelen, tijm en een dressing met honing, dijon-mosterd en mooie balsamico-azijn. Wat drink je daarbij? Best lastig. Ik koos voor twee totaal verschillende wijnen.

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 kippendijtjes zonder vel of bot
  • 4EL balsamico-azijn
  • 1EL dijon-mosterd
  • 2EL honing
  • 100ml marsala-wijn
  • 1 rode ui, in parten
  • 2 knoflooktenen, gesnipperd
  • 250gr kastanjepaddenstoelen, gehalveerd
  • 100ml kippenbouillon (mag van bouillonblokje)
  • 8 verse rijpe vijgen, gehalveerd
  • 1,5TL rode wijnazijn (optioneel)
  • Zout en versgemalen peper (en optioneel: kipkruiden)
  • Olijfolie
  • Erbij: rijst of brood

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Maak eerst de dressing door balsamico-azijn, mosterd, honing en marsala te vermengen.
  • Bestrooi de kip met zout en peper (en eventueel kipkruiden). Braad aan beide kanten aan in olijfolie. Doe dit in delen als je pan te klein is. Haal de kippendijen uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  • Fruit de ui een paar minuten zachtjes. Fruit vervolgens de knoflook mee. Bak tenslotte de champignons kort mee. Blus af met het balsamico-mengsel en voeg de bouillon toe.
  • Voeg het ui-champignon mengsel bij de kip. Verdeel de vijgen erover en druk ze een beetje in de vloeistof. Leg er twee takjes tijm op.
  • Zet 30-35 minuten in de oven. Proef dan de saus en breng op smaak met zout en peper, indien nodig. Ik voegde er nog een klein scheutje rode wijnazijn aan toe omdat ik de saus te zoet vond, maar mijn balsamico-azijn is dik en vol en niet zo heel zuur, vandaar.
    Tip: als de saus te dun is, kun je een lepeltje maïzena loskloppen met marsala en erdoor roeren. Dan nog heel even samen verwarmen.
  • Serveer met rijst of boerenbrood.
Kip met vijgen

Wijntip: Kip met verse vijgen, paddenstoelen, tijm en een dressing met honing, dijon-mosterd en mooie balsamico-azijn. Wat drink je daarbij? Best lastig. Ik koos voor twee totaal verschillende wijnen.

Ik had het gerecht nog nooit gemaakt en moest het vooraf ‘componeren’ in mijn hoofd. Zoet in elk geval. En met die mosterd en balsamico ook hoog op smaak. Kip en witte wijn past dan minder. Dus ging ik op zoek naar een passende wijn die zoet aankan. Ik vond uiteindelijk twee wijnen die me interessant leken: een zwoele Italiaanse primitivo en een sherry!

2018 Primitivo di Manduria, Lu Rappaio, Masca del Tacco
Heerlijke sappige rijpe rode wijn van primitivo uit Manduria (Puglia). Paar maanden houtrijping op Franse vaten. Fluweelzachte rijpe tannines en milde zuren. Rijp rood fruit, jammie. Gebrande koffie. Chocolade. Kruidig (peper, tijm, rozemarijn, kaneel). Leer- en houttonen. Deze wijn paste heel goed. de smaken zijn in balans, de wijn stoort nergens. De zuurgraad en sappigheid passen goed bij het zoete en fruitige van het gerecht en de wijn heeft kracht genoeg om tegen het geweld van de balsamico en dijon-mosterd op te kunnen.

En dan iets heel anders: een amontillado sherry. Principe de Barbadillo, 12 años amontillado.
Een fijne complexe volle amontillado-sherry. 100% palomino fino druif. Donker amberkleurig. Heerlijke rijke bijna zoete neus vol amandel en walnoot en karamel. Subtiele houttonen. In de mond droog, bijna ziltig en met verkwikkende zuurgraad. Lijkt ook een beetje op het karakter van een Brandy de Jerez, maar uiteraard zonder dat hoge alcoholpercentage. De wijn heeft 8 jaar onder een florlaagje gerijpt en daarna nog ca. 7 jaar oxidatief. Past ie? Minder goed dan de primitivo. Deze amontillado heeft een krachtige smaak en overtroeft het gerecht daarmee een beetje. Maar de marketeers van Vinos de Jerez (Sherry Wines) hebben een leuk geheugensteuntje bedacht voor de verschillende soorten sherry > If it swims: fino / manzanilla. If it flies: amontillado / palo cortado. If it runs: oloroso. Briljant! Het hangt natuurlijk altijd van het specifieke gerecht en de ingrediënten, maar in grote lijnen kun je het advies volgen. Daarom was ik benieuwd naar een amontillado bij mijn kip met vijgen. Het levert een minder harmonieuze combinatie op dan de primitivo, maar anderszijds zorgen de zuren ook weer voor een zekere spanning die bij de primitivo ontbreekt. Sherry aan tafel? Why not! Het was in elk geval een geslaagd experiment.

Buon appetito!