Bij mijn rib-eye en hartige muffins met blauwe kaas aten wij als bijgerecht geroosterde pompoen. Dat is niet alleen kleurrijk en ‘herfstig’, maar ook nog eens heel lekker. Mijn tip: neem zo’n leuk klein knaloranje Japans hokkaido-pompoentje. De mijne woog iets meer dan een kilo (1.080gr) en dat is meer dan voldoende voor een bijgerecht voor 3-4 personen. Of gebruik de helft als je met z’n tweeën bent en verwerk de rest in een lekker pompoensoepje. De hokkaido-pompoen is mild zoet van smaak met wat nootachtigs. Ideaal om in de oven te roosteren. En het fijne: je hoeft ‘m niet eens te schillen. Dat is bij pompoenen altijd een lastig klusje namelijk. Maar de schil van de hokkaido is heel dun èn eetbaar! Makkelijk dus.
Tip: Geroosterde pompoen is lekker als bijgerecht of om verder te verwerken in een pompoensoepje, een winterse panzanella met pompoen of een pompoenrisotto.
Ingrediënten (bijgerecht voor 3-4 personen)
- 1 kleine hokkaido-pompoen (ca. 1 kilo, ongeschild)
- 2 knoflookteentjes
- 1-2EL gedroogde Italiaanse kruiden (maar verse rozemarijn, tijm, oregano of salie mag ook)
- Zeezout en versgemalen peper
- 3-4EL olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de pompoen. Snijd dan de pompoen doormidden. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant; dat gaat makkelijk met een lepel, of snij eerst in parten en snij de binnenkant er daarna af met een mes.
- Snijd de pompoen in partjes van ca. 2cm dikte.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de pompoenparten over de plaat.
- Smeer de pompoenparten aan alle kanten in met olijfolie en de kruiden en knoflook.
- Bestrooi met zeezout en versgemalen peper.
- Zet ca. 20-25 minuten in de oven of totdat de parten gaar en zacht zijn. Je kunt ze tussentijds ook een keer keren (maar als het je lukt om ze rechtop op de schilkant te zetten, zoals ik deed, dan hoeft dat niet). Prik er met een satéstokje of vork in om te checken of de pompoen gaar is.
Eet smakelijk!
Geef een reactie