Het was weer eens tijd voor een mooie bavette, vond ik. Als je elders op vinissima.nl zoekt, zul je zien dat ik wel vaker gerechten met bavette maak. Lekker vlees met veel smaak. Ideaal om te marineren en daarna te grillen, of – zoals ik doe – in de grilpan bakken. Deze keer had ik zin in een Mexicaans getint gerecht. Ik maakte gemarineerde Mexicaanse steak met paprika-portobellostoof en chipotle-mayonaise. Voor het vlees gebruikte ik dus bavette, na het bakken in dunne plakjes gesneden, net een echte Mexicaanse ‘carne asada’. Erbij homemade frites, en een lekkere Argentijnse malbec.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de steak en marinade:
- 1 bavette of 2 biefstukjes, ca. 300-350gr totaal
- Sap van een kleine limoen
- 2EL olijfolie
- 1EL rode wijnazijn of PX-sherryazijn
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 1EL gedroogde oregano
- 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
- 1TL chilivlokken of 1 gesnipperd cayennepepertje
- 1EL donkerbruine basterdsuiker
- Zout en versgemalen peper
Voor het paprika-portobellostoofje:
- 1 grote rode ui, in ringen of reepjes
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 1 gele en 1 rode (punt)paprika, in reepjes
- 2 portobellopaddenstoelen, in reepjes
- 2 romatomaten, in stukjes
- 1EL tomatenpuree
- 150ml groentenbouillon
- 1EL rode wijnazijn
- 1EL (basterd)suiker (optioneel)
- 1TL gedroogde oregano
- 1TL paprikapoeder
- Zout en versgemalen peper
- 2EL olijfolie
Voor de chipotle-mayonaise:
- 4EL mayonaise
- 2EL chipotle-peper in adobesaus (La Morena diced chipotle pepper, pot à 230gr)
Bereiding:
- Maak de marinade door alle ingrediënten te vermengen. Marineer het vlees minstens een uur in de marinade.
- Fruit voor het paprika-portobellostoofje de ui aan en laat 3 minuten zachtjes bakken. Voeg de knoflook en paprika toe en bak een paar minuten mee. voeg tenslotte de portobelloreepjes toe en bak nog een paar minuten.
- Voeg de tomatenpuree bij het stoofje en bak een minuut mee. Blus dan af met de bouillon en voeg de tomatenblokjes, wijnazijn, oregano, paprikapoeder en eventueel suiker toe. Laat met de deksel op de pan een kwartier zachtjes koken. Haal dan de deksel van de pan en laat nog ca. 10 minuten koken tot het vocht bijna verkookt is. Roer af en toe goed door en check of de groenten niet aanbranden. Breng tenslotte op smaak met zout en peper.
- Maak ondertussen de chipotle-mayonaise door beide ingrediënten goed door elkaar te roer.
- Bak tien minuten voordat het groentenstoofje klaar is de steak. bavette of biefstuk en laat een paar minuten onder aluminiumfolie rusten. Snij dan het vlees – tegen de draad in! – in dunne plakjes.
- Serveer de steakreepjes met de chipotle-mayonaise en schep er wat paprika-portobellostoof bij. Serveer met (homemade) frietjes of gebakken aardappelen.
Variatietip: fajitas
Je kunt de marinade voor Mexicaanse steaks ook gebruiken voor heerlijke fajitas. Fajitas zijn tortillas uit de TexMex en Mexicaanse keuken. Snij na het marineren en bakken/braden mooie reepjes van de biefstuk. Vul de fajitas met de gemarineerde biefstukreepjes, paprikareepjes, uireepjes, tomaatjes, avocado of guacomole etc. Geef er een frisse salade bij.
Wijntip: een sappige rode wijn past hier het beste bij. Ik koos voor een malbec uit Argentinië (de “Felino” van Viña Cobos uit Mendoza, Argentinië), maar je kunt ook kiezen voor een shiraz uit Chili, een primitivo uit Puglia of een tannat uit Urugay.
Geef een reactie