Algonquin

In mijn zoektocht naar mooie cocktails met bourbon whiskey en rye whiskey vond ik weer een nieuwe lekkere variant: de cocktail Algonquin met rye whiskey en ananas. Door een beetje ananassap krijgt de rye whiskey in Algonquin een tropisch fruitig tintje, dat nog wordt versterkt doordat ik er een ‘dash’ grapefruit bitters aan toegevoegd heb.

De cocktail is genoemd naar het Algonquin Hotel dat in 1902 op de 44e straat in Manhattan / New York geopend werd. Over het ontstaan van de cocktail bestaat verder onduidelijkheid.

Door een beetje ananassap krijgt de rye whiskey in Algonquin een tropisch fruitig tintje, dat nog wordt versterkt doordat ik er een ‘dash’ grapefruit bitters aan toegevoegd heb.

The Bitter Truth Grapefruit Bitters

The Bitter Truth Grapefruit Bitters
Ik ben wat aan het experimenteren met cocktailbitters. De bekendste is wellicht Angostura. Binnenkort volgt een verhaal hierover, maar nu heb ik al een cocktail met bitters erin gemaakt. Oorspronkelijk hoort er geen bitter in de Algonquin, maar het werkt goed. Hierbij heb ik The Bitter Truth Grapefruit Bitters gebruikt. Dat is een Duitse bitter met 44% alc. De grapefruittonen aangevuld met hop geven je cocktail een frisse minder zware indruk. Werkt goed bij gin, tequila blanco, witte rum of wodka. Prachtig voor de cocktail Algonquin. Maar ook goed bij cocktails als de Gimlet (50ml gin of wodka + 3 dashes bitters + 20ml Lime Cordial shaken met ijs en garneren met limoenschilletje) of een Grapefruit Margarita (50ml tequila + 20ml Cointreau + 20ml limoensap + 3 dashes grapefruit bitters shaken met ijs en garneren met limoenschijfje).

Ingrediënten (1 cocktail)

 • 45ml rye whiskey (b.v. Knob Creek of Bulleit)
 • 22,5ml droge vermouth (b.v. Noilly Prat, Belsazar, Martini etc.)
 • 22,5ml (liefst vers, maar in elk geval ongezoet) ananassap
 • optioneel: een ‘dash’ bitters (b.v. The Bitter Truth Grapefruit Bitters)

Bereiding

 • Shake de rye whiskey, vermouth, ananassap en enkele drupjes grapefruit bitters met ijs in een shaker.
 • Strain in een cocktailglas.
 • Garneer met citroenzest.

Tips:

 • Met verse ananassap is de cocktail verfijnder en frisser dan met gezoet ananassap. Maar als je meer van zoetere cocktails houdt, kun je prima sap uit fles of pak kopen. Als je vers sap gebruikt, zeef de cocktail dan goed voordat je de ingrediënten uit de shaker in je cocktail giet.
 • Ananassap gaat schuimen als je het flink shaket. Wil je dan niet, ‘stir’ je cocktail dan: de vloeistoffen voorzichtig roeren met een barlepel met ijsklontjes in je mengbeker / stirring glas. Ik prefereer shaken.
 • Ook door variatie van vermouth (droog of b.v. de zoetere Martini bianco etc.) kun je variëren met zoetheid.
 • In plaats van The Bitter Truth Grapefruit Bitters kun je ook experimenteren met andere bitters.,