Vandaag is het weer Whiskey Time! The Oriental Cocktail met rye whiskey als variatie op cocktailklassiekers Manhattan en Whiskey Sour. The Oriental Cocktail is een straffe cocktail die een combinatie lijkt van twee andere whiskeyklassiekers: de Manhattan en de Whiskey Sour (zie recepten van alle drie cocktails hieronder). De cocktail brengt zoet (van vermouth en Cointreau), zuur (van limoensap) en kruidigheid en rokerigheid (van de rye whiskey) bijeen. Een mooie gebalanceerde cocktail voor de liefhebbers van rye whiskey, de Amerikaanse whiskey met een hoog rogge-aandeel. Daar waar ‘bourbon’ gemaakt wordt van minstens 51% maïs, wordt ‘rye whiskey’ gemaakt van minstens 51% rogge. Rye whiskey is daardoor vaak wat pittiger en kruidiger van smaak. Ik gebruikte voor The Oriental Cocktail Knob Creek rye whiskey, die zit net boven die 51%.
The Oriental Cocktail wordt voor het eerst beschreven in The Savoy Cocktail Book (1930) van Harry Craddock, een van de meest fameuze Savoy-bartenders in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Het verhaal gaat dat een Amerikaanse ingenieur in 1924 in de Filipijnen bijna stierf aan hoge koorts. Ene Dr. B. genas hem en als dank gaf de ingenieur hem het recept voor deze cocktail.
De Oriental is niet zo supereenvoudig als de Manhattan die al uit de 19e eeuw (rond 1870) stamt, maar echt moeilijk om te maken is de cocktail ook niet. Zoals altijd komt het neer op goede ingrediënten en een beetje gevoel.
The Oriental Cocktail is een straffe cocktail die een combinatie lijkt van twee andere whiskeyklassiekers: de Manhattan en de Whiskey Sour.
Ingrediënten (1 cocktail)
- 45ml rye whiskey (ik nam Knob Creek straight rye whiskey)
- 22,5ml rode vermouth (b.v. Martini Rosso)
- 22,5ml Cointreau
- 15ml vers limoensap
- IJsblokjes
- Garnering: limoenschilletje of cocktailkers
Bereiding
- Shake alle ingrediënten (op de garnering na) met ijsblokjes.
- Dubbel strain in een elegant cocktailglas.
- Garneer met een cocktailkers of een limoenschilletje.
Ter info geef ik je nog de recepten voor de Manhattan en de Whiskey Sour.
Recept Manhattan (op de foto):
- Doe enkele ijsklontjes of 1 grote ijsklont in een ‘stirring glas’.
- Druppel enkele druppeltjes (een ‘dash’) Angostura Bitter over het ijs.
- Giet er 50ml rye whiskey over.
- Giet er daarna 20ml rode vermouth bij.
- Roer voorzichtig door met een barlepel; dat heet ‘stirren’.
- Giet voorzichtig via een strainer (zeef) in een Martini-glas en garneer met een cocktailkers onderin het glas.
Recept Whiskey Sour:
- Shake een eiwit, 45ml bourbon whiskey, 15ml suikersiroop en 30ml vers citroensap met enkele ijsblokjes gedurende 10 seconden in een shaker.
- Dubbelstrain in een cocktailglas (tumbler, old fashioned) met ijsblokjes.
- Garneer met een schijfje sinaasappel en een cocktailkers.
De Manhattan en de Whiskey Sour worden gezien als ‘before dinner’ cocktails (aperitiefcocktails). De Manhattan wordt altijd met rye whiskey (dus whiskey met een hoog rogge-aandeel) gemaakt, de Whiskey Sour met ‘gewone’ bourbon whiskey.
Cheers!
Geef een reactie