Het nieuwe thema van het foodblogevent van de maand augustus van de Facebook-pagina ‘Foodbloggers Benelux’ is “Het ultieme vakantiegevoel”. Sanne van Zon van de foodblog ‘Uit de pan van San’ bedacht dit heerlijke thema.

Geuren opsnuiven
Zon in je ogen, wind door je haren en allerlei heerlijke geuren van lekkere buitenlandse gerechten in je neus! Voor mij was meteen duidelijk dat het maandthema “het ultieme vakantiegevoel” iets met saffraan moest worden. Vakantie is voor mij niet luieren op het strand, maar de geuren van een land opsnuiven. Cultuur letterlijk en figuurlijk proeven. Dat kan het beste met authentieke lokale gerechten. Saffraan doet mij echt aan de geur van zalige vakantielanden denken. Karakteristiek en luxe. Zo waanzinnig subtiel en mooi!

Met name in de Mediterrane keuken en gerechten uit het Midden-Oosten kom je veel gerechten tegen met saffraan. Denk maar aan paëlla, risotto milanese, bouillabaise of pilav. Maar ook “linguine gamberetti, zucchine e zafferano” (linguine met garnalen, courgette en saffraan) is een klassieke combinatie uit de Italiaanse keuken met saffraan. Dit gerecht heeft iets heerlijk zoets en aromatisch door de saffraan, maar is ook lekker romig. Comfort food op z’n Italiaans! En vis en saffraan is een geweldige combinatie. Met recht geeft dit gerecht mij dus ‘het ultieme vakantiegevoel’ en is mijn inzending voor het foodblogevent van augustus 2016!

Ingrediënten (4 personen)

 • 400 gram linguine
 • 400 gram tijgergarnalen (schoongemaakt, ontpeld met staartje er nog aan en van darmkanaal ontdaan als het verse zijn, of anders uit de diepvries)
 • 2 middelgrote courgettes, gehalveerd en dan in plakjes van 3mm
 • 1 plukje saffraandraadjes (ca. 20 draadjes, of neem een mespuntje saffraanpoeder), maar draadjes verdienen voorkeur!
 • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
 • 125ml (kook)room
 • 125ml witte wijn
 • ½ blokje visbouillon
 • Een handvol peterselie, fijn gesneden
 • 4EL olijfolie
 • Zout en peper

Bereiding

 • Week de saffraandraadjes in 2EL warm water. (Hoeft niet als je saffraanpoeder gebruikt)
 • Kook ondertussen de linguine met wat zout en een scheutje olijfolie (tegen het plakken).
 • Fruit sjalot in 3EL olijfolie. Voeg de courgetteplakjes erbij en bak ca. 2 minuten op laag vuur.
 • Blus af met de wijn, voeg het halve bouillonblokje toe en laat 5 minuten (in)koken.
 • Voeg de saffraan (met het weekwater) en de room toe en kook het geheel nog 5 minuten tot de vloeistof behoorlijk gereduceerd is.
 • De laatste drie minuten doe je de garnalen erbij (niet langer, anders worden ze taai).
 • Breng op smaak met zout en peper.
 • Giet de pasta af en meng de saus erdoor.
 • Garneer met wat peterselie en serveer.

NB in veel recepten komen de garnalen al vrij vroeg erbij en koken dan wel 10-20 minuten mee. Ik vind dat bizar. De garnalen worden zo taai, droog en rubberig. Daarom gooi ik ze er pas vlak voor het einde bij. Tijgergarnalen hebben aan ca. 3 minuten echt genoeg en blijven dan lekker sappig!

Wijntip: hier hoort een mooie volle witte wijn met milde zuren en niet teveel houtrijping bij. Denk aan een witte Côtes du Rhône, een witte Bourgogne, een Portugese arinto, een Duitse Weissburgunder of –om het Italiaans te houden – een Lugana. Wij kozen voor de 2014 Lugana, I Frati van Cà dei Frati. Van het gebied rond het Gardameer. Lichtgele wijn van 100% turbiana. De editie 2013 was veel rijper dan voorgaande edities. In de neus bijna overrijp en laatgeoogst fruit. Abrikozen. Tropisch fruit. Zachte zuren. Bijna zoet. Mooie balans. De 2014 is weer als vanouds. Fris met fijne zuurgraad. Appeltjes. Amandelbittertje. Vleugje citrus en op de achtergrond subtiele houttonen.

Saffraan
De gedroogde stampers van de saffraanbloem of saffraankrokus (crocus sativus) noemen we saffraan. Saffraan groeit vooral in een gordel van Spanje tot Oost-India. In 2014 bedroeg de wereldproductie 250.000 kilo. Meer dan 90% daarvan komt uit Iran. Daarna volgen landen als Griekenland, Marokko en India (Kashmir).

Saffraan wordt onder meer gebruikt in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg, desserts en melk. Spanjaarden gebruiken het in de paëlla, Fransen in de bouillabaise, Italianen in de risotto milanese of de brodetto (de Italiaanse vissoep uit Ancona). In Oezbekistan en Iran drinkt men thee of koffie met saffraan. Brazilianen gebruiken saffraan in de moqueca, een visstoofpotje. En zo hebben diverse landen hun eigen toepassing. De keuken in het Midden-Oosten (zoals rijstgerecht pilav) of India (rijstgerecht biryani) maken gebruikt van saffraan. En ook in de Ayurveda (inheemse geneeswijze in India) speelt saffraan een belangrijke rol.

Duur
Voor een kilo saffraan zijn de meeldraden van ongeveer zo’n 110.000 à 170.000 bloemen nodig. Dan krijg je zo’n 140.000-400.000 draadjes. De bloemen worden handmatig geoogst en van de draden kun je voor de specerij alleen de bovenkant van de stampers gebruiken. Saffraan oogsten is daarmee zeer kostbaar en arbeidsintensief. Saffraan is daardoor de duurste specerij ter wereld en wordt ook wel het ‘rode goud’ genoemd. Daarnaast is de wereldproductie maar 20 ton per jaar. De prijs van een kilo saffraan kan oplopen tot wel €8.000,-. Een doosje van 2 gram kost tussen de €15-20. Veel, maar altijd nog minder duur dan het kleine buisje met een paar draadjes dat je bij de supermarkt kunt kopen; dat is maar 0,05 gram en kost bij AH €1,25 (€25.000,- per kilo!). Koop dus liever een wat grotere verpakking als je – zoals ik – dol bent op saffraan! Gelukkig is saffraan heel krachtig en heb je per gerecht maar heel weinig nodig (20 draadjes in mijn gerecht, een busje van 0,05 gram is genoeg).

Let op neppers
Saffraan is dus heel duur, vandaar dat mensen naar goedkopere alternatieven zoeken. Zo wordt saffloer (‘valse saffraan”) gebruikt, maar ook kurkuma (geelwortel of Indische saffraan). Beide alternatieven – zeker kurkuma – geven een mooie gele kleur aan je gerecht, maar de aromatische en unieke smaak van saffraan krijg je er natuurlijk niet mee! Bepaal dus zelf of het je alleen om de kleur gaat of dat je in je gerecht ook de karakteristieke smaak van saffraan wilt benutten! En let op dat je échte saffraan koopt, want doordat dit specerij zo duur is, wordt er veel mee gesjoemeld. Met name met het gele poeder. Koop je saffraandraadjes, let er dan op dat de draadjes mooi donkeroranje/rood zijn. Des te roder en donkerder, des te beter de kwaliteit!

Gezond
Saffraan wordt niet alleen gebruikt als smaakstof en kleurstof, maar ook als medicijn. Vooral de Chinese geneeskunde maakt gebruik van de geneeskundige kracht van saffraan. Vooral de stoffen crocine en safranal blijken gezondheid bevorderende effecten te hebben. Naast de herstellende werking en stemming verbeterende eigenschappen heeft saffraan onder meer een positief effect op het geheugen, tegen oogaandoeningen, huidaandoeningen en zorgt het voor een hoger concentratievermogen.

Eet smakelijk!